Romelu Lukaku (Reuters)
Romelu Lukaku (Reuters)

A pričalo se da je Benfika favorit iz senke: Inter utišao Luž i jednom nogom zakoračio u polufinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.04.23. | 22:56

Barela i Lukaku doneli Nerazurima ogromnu prednost pred revanš na Đuzepe Meaci

Možda je ono što je Inter uradio Portu na startu nokaut faze trebalo da posluži Benfiki kao lekcija, kao uputstvo kako da se ne opeče na putu ka završnici Lige šampiona. Ali Orlovi kao da su u prvom meču četvrtfinala istrčali na teren verujući da će im dosadašnje ubedljive predstave u elitnom takmičenju i činjenica da je Inter do večeras bio u katastrofalnoj formi, biti dovoljni da sruše italijanskog velikana na Lužu. Kao da su prevideli da se pobeda neće sama od sebe isporučiti na tacni, odnosno da mora da se zasluži na terenu. Kao da su fudbaleri portugalskog tima olako svhatili dolazak Nerazura u Lisabon, a to ih je koštalo prvog ovosezonskog poraza u Ligi šampiona, a kako stvari trenutno stoje, verovatno i plasmana u polufinale - 0:2.

Nije Rodžer Šmit pre meča bez razloga upozoravao na Inter, govorio da su italijanske ekipe su tehnički veoma jake, uspevaju da promene taktiku u zavisnosti od utakmice. I još jednom je do izražaja došla ta čuvena taktička prilagodljivost predstavnika Serije A i umešnost igranja na rezultat. Inter nije previše pretio, ali je koristio svoje šanse i pogađao kada je trebalo, a u heroje su izrasli Nikolo Barela i rezerrvista Romelu Lukaku.

Izabrane vesti

Italijanski vezista je u uvodnim minutima drugog dela, s lakoćom rasnog golgetera u gol Odiseasa Vlahodimosa spakovao loptu posle teledirigovanog centaršuta Alesandra Bastonija, a Belgijanac iskoristio šansu Simonea Inzagija da odigra završnih pola sata utakmice. Preuzeo je Lukaku odgovornost i u 82. minutu, tačno pola sata nakon Barele, takođe matirao Vlahodimosa, sa bele tačke. Penalu za Inter prethodilo je igranje rukom Žoaa Marija na ivici šesnaesterca, snimak je pomogao arbitru Majklu Oliveru da ga dosudi. Međutim, mogli bi u taboru poraženog tima da zakipte od besa, kako zbog toga što je Marija lopta neposredno pre igranja rukom pogodila u glavu, te zbog činjenice da početkom drugog dela nije dosuđen faul nad Gonzalom Ramosom u šesnaestercu Intera. Bastoni ga je zakačio po nozi, a da stvar bude gora, VAR se nije ni oglasio.

Ne može se reći da je sve izgubljeno za Benfiku, za tim koji je igrama u Ligi šampiona do večerašnjeg kraha odavao utisak favorita uz senke. Svedočila je evropska elitna pozornica i mnogo većim preokretima nego što je nadoknađivanje zaostatka od dva gola. Ali da Italijani, pa i sam Inter znaju da zatvore dvomeč nakon što slave u prvoj utakmici, pokazalo se nebrojeno puta. Najsvežiji primer jeste upravo ova grupa Interovih momaka, što je nedavno pobedila Porto u Milanu (1:0), pa čuvala nulu na Dragau.

Dakle, Benfika i dalje ima teoretske šanse, ali uz izdanja iz grupne faze. Ovo večeras nije bio tim što je prvi deo takmičenja okončao kao prvi u grupi sa Pari Sen Žermenom i Juventusom. Već minulog vikenda, porazom u derbiju sa Portom (doduše rezultatski beznačanjim u borbi za domaću titulu), zamirisalo je na šansu za Inter. Šmit je izveo identičan sastav s izuzetkom suspendovanog Nikolasa Otamendija, a možda je baš neprisustvo Argentinca u defanzivi Orlova večeras imalo uticaj na negativan rezultat. Doduše odbrana Benfike delovala je vrlo stabilno i postojano do Barelinog gola ne dopustivši rivalu udarac u okvir gola.

Benfika je tokom prvih 45 minuta bila nešto opasnija, Rafa Silva u 16. minutu šutirao pravo u dobro postavljenog Onanu i to je momenat kada je domaćin bio najbliži golu. Sve do nadoknade drugog poluvremena. Tada je Gonsalo Ramos iz nebuha dobio šansu da ublaži poraz i učini revanš na Đuzepe Meaci rezultatski znatno uzbudljivijim. A umesto gola iz pozicije iz koje bi verovatno dao osam golova iz deset pokušaja, poslao je loptu pravo u Andrea Onanu.

Orlovi nisu iskoristili krcati Luža, a za osam dana ih očekuje pakao najvećeg italijanskog stadiona i ultimativni test od čega su sazdani. Večeras nisu bili lošiji od Intera oniliko koliko rezultat pokazuje, a u revanšu će morati bar duplo bolje i to od samog starta. Jer i večeras ih je zapljusnula surova realnost - Inter nije Klub Briž, niti je nokaut isto što i grupna faza Lige šampiona.



BENFIKA - INTER 0:2 (0:0)

/Barela 51, Lukaku 82pen/

Lisabon, Portugalija

Stadion: Da Luž

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Žuti kartoni: A. Silva (Benfika), Brozović, Džeko (Inter)

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE

Utorak

Benfika - Inter 0:2 (0:0)

/Barela 51, Lukaku pen 82/

Mančester Siti - Bajern Minhen 3:0 (1:0)

/Rodri 27, Silva 70, Haland 77/

Sreda

21.00: (2,90) Milan (3,10) Napoli (2,80)

21.00: (1,80) Real Madrid (3,60) Čelsi (5,10)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Nikolo BarelaInterBenfikaRomelu LukakuLukaku

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara