Žofri Kondogbija (©AFP)
Žofri Kondogbija (©AFP)

AFRIKA: Kondogbija vodi Centralnoafričku Republiku ka istorijskom uspehu, Nigerija na popravnom u Bisau

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 09:28

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Posle ubedljive pobede pre četiri dana u Antananarivu (3:0), Centralnoafrička Republika je došla u situaciju da se bori za drugo mesto u E grupi i plasman na Kup afričkih nacija. Sada, na pola kvalifikacija, ima četiri poena, koliko i drugoplasirana Angola. Sada je selekciji koju kao najveća zvezda predvodi vezista Atletiko Madrida Žofri Kondogbija važno da još jednom upiše pobedu protiv Madagaskara. Time bi napravila ogroman korak ka svom istorijskom, prvom plasmanu na šampionat Afrike. Gostima s druge strane samo pobeda ostavlja kakvu-takvu šansu da ostanu u igri za drugu poziciju.

ANGOLA – GANA, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Edmund Ado, Usman Bukari i njihova Gana napravili su ogroman korak ka plasmanu na završni turnir KAN-a pobedom nad Angolom (1:0) u prošlom kolu. Crne zvezde imaju sada sedam poena, po tri više od najbližih pratilaca. Ukoliko bi isti uspeh Gana ponovila i u Luandi, matematički bi obezbedila plasman dva kola pre kraja. Gana je još dvaput u novijoj istoriji igrala protiv Angole i nijednom nije primila gol. Na kupu afrilčkih nacija 2010. je slavila sa 1:0, dok su godinu dana pre toga u prijateljskoj utakmici odigrali 0:0.

GVINEJA BISAO – NIGERIJA, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Veliko iznenađenje je priredila Gvineja Bisao pre četiri dana, tako što je savladala Nigeriju kao gost sa 1:0. Jednostavno, 17 šuteva i 68 odsto vremena sa loptom u svom posedu Superorlovima nije bilo dovoljno da izbegnu poraz. Viktoru Osimenu, Kelečiju Ihenaču i drugovima presudio je gol Mame Baldea još u 29. minutu i tako im malo zakomplikovao kvalifikacije, posle dve pobede na startu. I dalje Nigerijci nemaju razloga za panikom, pošto imaju bod više i meč manje od trećeplasiranog Sijera Leonea, ali moraju da budu oprezni večeras. Jer, ako kojim slučajem ne pobede, biće u problemu u narednom kolu, pošto gostuju Sijera Leoneu. Zato, da bi se izbegla bilo kakva drama, pobeda u Bisau je imperativ. Domaćinu, koji sa sedam bodova drži prvo mesto na tabeli, pobeda bi naravno donela gotovo siguran plasman na KAN, četvrti uzastopni put.

ETIOPIJA – GVINEJA, 21.00

(Fudbal, Kvalifikacije za KAN)

Još jedna Gvineja je blizu plasmana na završni turnir. U veoma izjednačenoj D grupi Gvineja je pre tri dana savladala Etiopiju sa 2:0, pa sada ima šest bodova, koliko i lider Egipat. Malavi i Etiopija su ostali na tri. Zato, trijumf danas bi Nabija Keitu i saigrače doveo nadomak plasmana, onda bi im bilo dovoljno da na gostovanju Malaviju samo ne izgube sa više od jednog gola razlike, što bi samo po sebi bila prvoklasna senzacija. Etiopljani sa druge strane, ako ne pobede danas, moraće da traže čudo u preostala dva kola. Jer, onda bi morali da savladaju i Malavi i Egipat kao gosti, a da se pritom nadaju da će Gvineja da bude bolja od Faraona. Četiri puta do sada je Gvineja igrala protiv Etiopije i u sva četiri navrata je trijumfovala.


tagovi

Afrikakvalifikacije za kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara