Majkl Olunga (©Reuters)
Majkl Olunga (©Reuters)

AFRIKA: Nigerija ima paklen tandem napadača, Kenija sa Olungom izaziva Kangin Gabon

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.11.23. | 08:41

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

U sredu je počela prva faza kvalifikacija za Mundijal 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Čak 54 reprezentacije u devet grupa boriće se za samo 13 mesta u narednoj fazi, devet pobednika i četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Bocvana i Mozambik ne spadaju u krem fudbala na Crnom kontinentu. U Grupi G favorit je Alžir sa Rijadom Marezom kao prvom zvezdom. Mozambik je dobio poslednje dve utakmice protiv današnjeg rivala sa po 2:1. Na tri prethodna duela obe reprezentacije su postigle makar po gol.

ALŽIR – SOMALIJA, 17.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Rijad Marez i drugovi trebalo bi lako da upišu prva tri boda u prvoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Autsajder Somalja ne bi trebalo da bude težak ispit za jednu od najboljih afričkih selekcija, pa se samo postavlja pitanje broja lopti u mreži gostiju. Skoro čertiri godine Somalije nije pobedila. Poslednji put je slavila protiv Burundija sa 1:0. U generalnoj probi pred ove kvalifikacije Alžirci su odigrali nerešeno 1:1 sa Egiptom.

GABON – KENIJA

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Gabon je favorit u duelu sa Kenijcima. Napad domaćina neće predvoditi as Marselja Pjer Emerik Obamejan koji zbog nediscipline nije povan za ovu akciju. Tu je i prvi strelac MLS-a, napadača Los Anđelesa Denis Bunaga, kao i vezista Crvene zvezde Gelor Kanga. Prva zvezda Kenije je Majkl Olunga, napadač katarskog šampiona Al Duhaila. Gabon nije briljirao ove godine. Ima tri poraza i remi u poslednja četiri meča.

NIGERIJA – LESOTO, 17.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Nigerija je redovni učesnik Mundijala. Superorlovi bi trebalo da imaju lakši trening protiv Lesota. Napad zeleno-belih neće zbog povrede da predvodi as Napolija Viktor Osimeh, ali tu su Viktor Bonifajs iz Bajer Leverkuzena i Mofi, fudbaler Nice. Pre dve godine Nigerija je pobedila Lesoto sa 3:0, a dve godine ranije u gostima sa 4:2.

ZELENORTSKA OSTRVA – ANGOLA

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Obe selekcije su veoma loše u 2023. godini. Zelenortska Ostva imaju tri vezana poraza, dok je Angola četiri meča bez poraza (tri remija). U poslednjem odmeravanju snaga ovih rivala Zelenortska Ostrva su slavila sa 2:1.


tagovi

Afrikasportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara