Navijači Al Ahlija (©Reuters)
Navijači Al Ahlija (©Reuters)

AFRIKA: Susret finaliste Kupa konfederacije i osvajača Lige šampiona, ASEK izgubio kod kuće posle duže od godinu dana

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.12.23. | 08:44

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

DŽVANENG GALAKSI – SIMBA, 14,00

(Fudbal, Liga šampiona)

Izabrane vesti

Prvak Bocvane Džvaneng Galaksi je priredio veliko iznenađenje na premijeri u elitnom takmičenju, šokirao je Vidad usred Kazablanke i slavio sa 1:0. Nema veze što je posed lopte bio 80:20 odsto vremena u korist Marokanaca, kao i broj šuteva (22:4), bodovi se pišu. Sa njima, protiv prvog favorita B grupe, Džvaneng ima pravo da se nada nekoj od prve dve pozicije. Za to, važno mu je da ne izgubi od vicešampiona Tanzanije i prošlogodišnjeg četvrtfinaliste Lige šampiona Simbe. Lavovi su u 1. kolu odigrali samo 1:1 sa ASEK-om u Dar Es Salamu. Ispustili su pobedu u finišu. Džvaneng je igrao protiv Simbe i na svom prvom nastupu u Ligi šampiona, 2021. godine, kada je u Bocvani bilo 2:0 za goste, a u Tanzaniji 3:1 za Galaksi.


TP MAZEMBE – MAMELODI SANDAUNS, 14.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Okršaj nekadašnjih prvaka Afrike u 2. kolu Lige šampiona. Na početku grupne faze ovog takmičenja Mamelodi Sandauns, nedavni osvajač Afričke fudbalske lige, rutinski je došao do bodova protiv najvećeg autsajdera A grupe Nuadibua (3:0). Mazembe nije imao tako uspešan start, kao gost je poražen od vicešampiona Egipta Piramidsa sa 1:0. Mazembe i Mamelodi su se sastajali devet puta u ovom veku, Južnoafrikanci vode sa 6:2 u pobedama, uz samo jedan remi. Poslednji put snagu su odmerili u grupnoj fazi Lige šampiona 2021. godine, Mamelodi je slavio na oba duela sa po 2:1 i 1:0.


JANG AFRIKANS – AL AHLI KAIRO, 17.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Na papiru veoma zanimljiv obračun. Prošlosezonski finalista Kupa konfederacije dočekuje aktuelnog prvaka Afrike Al Ahli. Naravno, Egipćani su veliki favoriti, kao što uostalom i jesu u većini duela sa klubovima sa svog kontinenta. Ipak, ne treba olako zaboraviti prošlu Ligu šampiona, kada su se Crveni đavoli mučili na gostovanjima i jedva prošli grupu. Sada su startovali pobedom, kod kuće nad Medimom sa 3:0. Jang Afrikans je istim rezultatom izgubio od Beluizdada. Kako je Medima u petak savladala Beluizdad sa 2:1, Janga bi eventualnim trijumfom vratila grupu praktično na početak – svi bi imali po tri boda. Do sada je Al Ahli tri puta gostovao aktuelnom prvaku Tanzanije u Dar Es Salamu, a samo je jednom pobedio. Još 2009. godine sa 1:0.


ASEK MIMOZAS – VIDAD KAZABLANKA, 20.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Vraćamo se u B grupu. Već smo pomenuli, Vidad Kazablanka je neprijatno iznenadila svoje navijače na premijeri, porazom od Džvaneng Galaksija. Sada Marokanci nemaju mnogo izbora, moraju da ostanu neporaženi na nezgodnom gostovanju u Obali Slonovače. Tamošnji prvak ASEK je pakleno dobar kada igra na svom terenu, a zanimljivo da je sredinom novembra, na svojoj poslednjoj utakmici koju je odigrao pred svojim navijačima izgubio od Rasinga iz Abidžana sa 1:0. To mu je bio prvi poraz kod kuće u poslednjih godinu dana u svim takmičenjima, a odigrao je ukupno 25 mečeva u tom periodu. Od njih, na sedam je remizirao, na 17 trijumfovao.


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara