Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Akeov dodir sa zvezdama, Halandov sa istorijom Premijer lige! Siti opet lider, Liverpul se i dalje nada Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.05.23. | 22:52

Ko zna šta bi bilo da su Redsi malo ranije proigrali…

Erling Haland apsolutni rekorder Premijer lige – to se čekalo! Više mu nema ravnih, više ne stoji rame uz rame sa Alanom Širerom i Endijem Kolom. Sada ih gleda sa visine. Norveška gol-mašina je najveći terminator koga je Premijer liga videla.

Za istoriju, za Sitijev ostanak na tronu. Dao je 35. gol Erling Haland, dotakao je zvezdano sazvežđe iznad Ostrva. Elegantno je bocnuo loptu, kao da ništa lakše ne postoji i zajedno sa visokoletačem Nejtanom Akeom vratio Građane na sam vrh – 3:0 (0:0).

Izabrane vesti

Siti je ključan korak napravio u derbiju sa Tobdžijama, sve posle toga deluje kao gaženje plitkog potoka. Bod više i utakmica manje u odnosu na četu Mikela Artete… Prednost nije pozamašna, ali priča u kojoj Mančester Siti ispušta sve u finišu deluje kao naučna fantastika. Zategnuta je mašinerija Pepa Gvardiole do pucanja i nije nerealan scenario u kom sezonu završava sa tri trofeja.

U idealnom trenutku mančesterski klub je dosegao pik, gazi sve pred sobom i ne stresira se ni kada ne ide baš onako kako je španski komandant zamislio. Građani nisu plenili u prvom poluvremenu, utihnule su “prve puške”, odolevao je Vest Hem, a onda se sve za tili-čas raspalo.

Vinuo se Nejtan Ake, nije to bio nebeski skok, ali i više nego dovoljan da bude neuhvatljiv za odbranu londonskog tima. Gledao je Dejvid Mojes kako mu se planovi ruše na Etihadu, gledao je Lukaš Fabijanski kako se trese mreža. Gol pogledajte OVDE. Bio je to početak kraja.

Brana je probijena, voda je počela da ispunjava sve prostorije i samo je bilo pitanje do koliko će Siti ići. Koliko će biti zainteresovan. Imao je jednoga gladnog, silno željnog da postane apsolutni rekorder Premijer lige i više se ni sa kim ne gura. Mali je podijum za trojicu, razgrnuo je Erling Haland ikone ostrvskog fudbala i stavio krunu na Etihadu.

Mogao je i pre poslednjih dvadesetak minuta, nije arbitar pokazao na belu tačku kada ga je pokupio Tilo Kerer. Dodatno je to razbesnelo norveškog terminatora, pa je Čekićare počastio prelepim lobom. Za trenutak je sve zaličilo na usporeni film. Gol pogledajte OVDE. Začinio je sve Fil Foden pogotkom sa ivice kaznenog prostora. Uhvatio je volej, lopta je rikošetirala i prevarila poljskog golmana. Nemoćan je bio, a Vest Hem totalno slomljen. Gol pogledajte OVDE.

Liverpul je bitku za titulu izgubio i pre no što je ona počela, ali i dalje ima prava da se nada Ligi šampiona. Šanse mu nisu velike, moralo bi štošta da mu se poklopi i s punim pravom na Enfildu mogu da se pitaju šta bi bilo da su malo ranije proigrali. Ko zna gde bi bilo Redsi.

Ovako, posle svega, mogu da budu zadovoljno i što će se pojavi na međunarodnoj sceni, to je sve izvesnije. Liverpul je ostavio Totenhem i Aston Vilu u prašini, pobegao im je na pet bodova trijumfom nad Fulamom – 1:0 (1:0), i sada gleda ka Mančester junajtedu i Njukaslu.

Jedan hitac je bio presudan – ispalio ga je Mohamed Salah. Princ Egipta je u finišu prvog poluvremena bio hladnokrvan kada je prišao beloj tački. Kao da mu led teče venama. Realizovao je jedanaesterac i, ispostaviće se, postigao pobedonosni pogodak. Bio je to njegov deveti u svim takmičenjima na domaćem terenu na poslednjih osam utakmica!

Niko bolji učinak nije imao još od Luisa Suareza, koji je pre devet godina pogađao osam puta uzastopce na Enfildu u Premijer ligi.

Fulam nije imao odgovor i sve češće se vidi u završnici akcija koliko londonskom timu nedostaje Aleksandar Mitrović. Na poslednje tri utakmice dva puta ekipa sa Krejven kotidža nije zatresla mrežu u Premijer ligi. Isprva se izostanak srpskog centarfora nije toliko odražavao na potentnost Fulama u napadu, ali kako vreme odmiče – sve je teže. Može Marka Silvu da raduje što će ubrzo nazad na teren, ali može i da žali, jer da nije bilo suspenzije, možda bi mogao i u Evropu.

PREMIJER LIGA - ZAOSTALI DUELI 28. KOLA

Sreda

Liverpul - Fulam 1:0 (1:0)

/Salah 39pen/

Mančester Siti - Vest Hem 3:0 (0:0)

/Ake 50, Haland 70, Foden 85/

Četvrtak

21.00: (2,10) Brajton (3,60) Mančester Junajted (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiLiverpulVest HemFulamPremijer ligaNejtan AkeMohamed SalahErling HalandFil FodenPep GvardiolaJirgen Klop

Obaveštavaj me

Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara