Iranski navijači na ulicama Dohe
Iranski navijači na ulicama Dohe

Ako nestanemo u Kataru, da znate ko nas je uhvatio...

Vreme čitanja: 2min | sub. 19.11.22. | 12:51

Iranski navijači se osvrću preko ramena u Dohi, vrlo zanimljiva priča naših izveštača

(od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Dohe)

Politika prati ovaj Mundijal kao nijedan drugi pre njega. Od samog trenutka kada je Katar dobio organizaciju, krenule su igre van terena. Korpucija, ljudska prava, zabrana alkohola, suspenzija Rusije, afera oko lažnog državljanstva ekvadorskog reprezentativca i na kraju... Iran!

Izabrane vesti

U Islamskoj Republici su u toku protesti protiv klerikalnog režima kakvi nisu viđeni od 1979. kada je ajatolah Homeini preuzeo vlast. Okidač je bila ubistvo 22-godišnje Mahse Amini od strane takozvane moralne policije. Od tada je sve više ljudi na ulicama Irana u protestima protiv vlasti. Stasala je mlađa generacija koja želi da živi kao ostatak sveta. Policijska brutalnost u gušenju protesta je samo pojačala požar i nezadovoljstvo naroda pa je bilo apela i da se reprezentaciji zabrani učešće na Mundijalu.

Najveće legende iranskog fudbala Ali Dai i Ali Karimi su stali uz narod, većina aktuelnih reprezentativaca takođe, a najglasniji u podršci je bio najbolji iranski fudbaler Sardar Azmun.

Iranski Mesi“ je do poslednjeg trenutka visio za Mundijal jer je vlast vršila strašan pritisak na selektora Karlosa Keiroša da ga ne povede u Katar zbog političkih stavova. Portugalac nije popustio i Azmun će predvoditi Iran u Kataru.

„Drago nam je da igra. To je mala pobeda naroda“, kaže nam jedan od retkih iranskih navijača koje smo sreli u Dohi.

U pitanju je mala grupica pojačana prijateljima koji žive u Kataru. Pitamo ih kakva je situacija u Iranu, ko je tu za koga?

„Većina naroda je protiv vlasti ali su se dugo godina plašili. Sada su stasale mlađe generacije koje imaju internet i ne plaše se“

Šta se očekuje od reprezentacije na Mundijalu s obzirom na stavove većine igrača?

„Strašan je pritisak vršen na njih. Narod pre svega očekuje da oni ne pevaju ovu himnu. To je najbolji način da pokažu šta misle. A na terenu neka daju sve od sebe. Mi ćemo navijati za njih, ali samo ako ne budu pevali himnu”.

Pitamo ih za fotografiju...

„Može. Ako nestanemo da makar postoji fotografija“.

Gde da nestanete?

„Iranska služba je u Dohi i kidnapuje Irance koji su protiv vlasti i koji u javnosti šire sliku o režimu. Bitno im je da se na Mundijalu ne vide poruke protiv iranske vlasti. Ako nas više ne vidiš, da znaš šta je“, pola u šali, pola u zbilji kaže jedan od Iranaca.

A drugi dodaje:

„Sad imate fotografiju pa objavite i sačuvajte za svaki slučaj“.


tagovi

Katar2022Sardar AzmunAli Dei

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara