Toti protiv Kjelinija davne 2005. godine, © Reuters
Toti protiv Kjelinija davne 2005. godine, © Reuters

Ako su Ovenu i Ševčenku dali Zlatnu loptu, morao je da je dobije i Toti

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.06.20. | 17:59

Đorđo Kjelini na sva usta nahvalio legendarnog kapitena Rome

Prvo su na površinu isplivale kritike na račun Marija Balotelija i Felipea Mela. Valjda zato što se narod hrani pričama sa negativnim predaznakom. Samo, autobiografija Đorđa Kjelinija ima i delove koji odišu divljenjem rivalima, pa je tako dugogodišnji štoper Juventusa na stranicama knjige „Ja, Đorđo“ na sva usta nahvalio Frančeska Totija.

Toliko da je legendarnog kapitena Rome uzdigao na pijadestal i smatra da mu je uskraćeno pravo da bude dobitnik Zlatne lopte, namenjene najboljem fudbaleru sveta.

Izabrane vesti

Najpre o tome šta je video izbliza, kad je igrao sa njim ili protiv njega.

Igrao sam sa Frančeskom Totijem (u reprezenatciji, op. au), ali smo zapravo sve vreme bili rivali. Video sam ga na nekoliko utakmica u dresu Azura pre Mundijala 2006, ali je posle turnira u Nemačkoj napustio državni tim. Šteta je što ga nismo videli kako igra na još nekoj pozornici, u još nekom klubu, mada je romantična i ideja da ceo život posveti Romi“, napisao je Kjelini.

Više od dve decenije profesionalne karijere Toti je nosio samo dres Vučice i to je vrednost koja se ceni. Opšte je poznata činjenica da je imao šansu da zaigra za Real Madrid, ali je odbio da bude deo Galaktikosa.

Osvojio je manje nego što je mogao. Trebalo je da bude dobitnik Zlatne lopte. Možda je sam sebi uskratio mogućnost da dobije tu nagradu, što bi se verovatno desilo da je menjao klubove. Bilo kako, svako ko smatra da je Frančeskov ostanak posledica toga što nije želeo da izlazi iz zone komfora ne zna ništa. U pitanju je bila čista ljubav“.

Frančesko u kolekciji ima jedan Skudeto, po dva Kupa Italije i Supekupa Italije. Utisak je – nedovoljno, imajući u vidu šta je sve dao fudbalu.

„Toti je zaista zaslužio Zlatnu loptu pre nego što je zavladala hegemonija „vanzemaljaca“ poput Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Dodeljivali su trofej igračima kao što su Majkl Oven i Andrej Ševčenko, koji jesu velikani, ali siguirno nisu bili bolji od Totija“.

Na kraju, još koja o načinu na koji je razoružavao rivale.

Taj je imao oči na potiljku. Mogao je da pošalje loptu gde niko ne bi ni zamislio. Gledao sam ga kako igra fantastičan fudbal. Najpre eksplozivno, koristeći fizijakalije, potom na čistu klasu, tako što bi usporio tempo. Kad su u pitanju tehnika, mentalitet i vizija, Toti je bio genijalan. Svetska klasa. Prosto, genije. Zajedno sa kreativnim Antoniom Kasanom, činio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji napadački tandem Rome svih vremena. Čista poezija“, dodao je Đorđo Kjelini.



tagovi

Đorđo KjeliniFrančesko Toti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara