Andrija Majdevac možda dođe, Nemanja Stojić ima šansu da ode (MN Press)
Andrija Majdevac možda dođe, Nemanja Stojić ima šansu da ode (MN Press)

Ako TSC želi devetku, onda je Andrija Majdevac pr(a)vi izbor

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.05.24. | 11:28

Miloš Cvetković se oprostio, Nemanja Stojić pred odlaskom, od Ifeta Đakovca bi mogao da kane lep novac, trojici ističu pozajmice, ali će u Bačkoj Topoli biti aktivni na tržištu

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Ponovio je tim iz Bačke Topole odličnu sezonu, sa tim što je kao i prošle takmičarske godine osvojio isti broj bodova – 75. Ne samo to, već je upisao identičan broj pobeda, nerešenih ishoda i poraza (22 trijumfa, devet remija i šest izgubljenih mečeva). Jedino je gol–razlika za nijansu drugačija. Ono što je najbitnije, iako tim sa severa Srbije nije ponovo postao vicešampion, još jednom je kroz domaće prvenstvo obezbedio evropsku jesen. Ostaje da se vidi da li će ona biti prožeta Ligom Evrope ili Ligom konferencije. Sve zavisi od avgustovskog plej–ofa i toga hoće li tim Žarka Lazetića uspeti da savlada navedenu prepreku.

Izabrane vesti

Pokušaće ekipa da napadne vrh tabele Mozzart Bet Superlige, što joj je polazilo već za rukom dve sezone uzastopno. Pričaju svi iz tabora TSC-a da je bitan kontinuitet, pa će time biti rešena i prva dilema, ako je i postojala. Žarko Lazetić će po svoj prilici ostati na kormilu kluba iz Bačke Topole, ugovorom je vezan još dve godine, jesu se pominjale ponude, ali mladom treneru raste cena iz godine u godinu. Podsećanja radi, šef struke trećeplasirane ekipe u Srbiji ima najduži staž od svih trenera u domaćem šampionatu.

Prva dobra stvar koju je klub uradio prošlog leta je zadržavanje kostura ekipe. Tada su klub napustili Petar Ratkov (prodat Salcburgu) i Luka Ilić (istekla pozajmica). Odlasci su uglavnom bili od strane igrača sa manjom minutažom. Sada su okolnosti drugačije. Nekolicini prvotimaca je izuzetno porasla cena zbog kako dobrih izdanja u prvenstvu Srbije, tako i zbog prikazanog u Ligi Evrope. Jeste, doživeli su Topolčani sedam poraza i jednom remizirali u takmičenjima UEFA, ali su ipak imali i trenutke za pamćenje.

Da krenemo redom. Proizveo je TSC mladog Veljka Ilića u izuzetnog golmana. Posle „slučajno“ dobijene šanse prošle sezone, imao je i ove nekadašnji đak škole Crvene zvezde dobra izdanja. Mreža mu je mirovala 16 puta. Sve je to privuklo pažnju klubova poput Đenove i Fajenorda, spominjao se i Seltik. Svi su se već raspitivali za mladog reprezentativca Srbije. Ukoliko on napusti tim, moraće Topolčani da se bace u potragu za novim golmanom. Jeste tu Nikola Simić, skupio je nekolicinu nastupa i prošle sezone, ali je na stručnom štabu da odluči hoće li njemu poveriti ulogu „broja jedan“. Nemanja Jorgić, fudbaler sa najdužim stažem u klubu, posvetiće se trenerskom poslu i izgleda završiti karijeru. Moguće je i da se neko od golmana iz omladinaca priključi prvom timu, tokom zimskih priprema je šansu već dobijao Ilja Pantelin, tek će napuniti 17 godina, pa bi mu eventualno bilo povereno mesto trećeg čuvara mreže.

U formaciji sa tri centralna beka, neretko u poslednje vreme i sa dva, Žarku Lazetiću je bio potreban dovoljan broj štopera. Kapiten Goran Antonić je pred istekom ugovora, prošlog leta je dobio produžetak na godinu dana. Ukoliko igrač sa najviše nastupa za TSC u Mozzart Bet Superligi napusti klub, osloniće se Topolčani na mlađe snage u vidu Mateje Đorđevića i Vukašina Krstića, pojačane iskusnim Josipom Ćalušićem i Makijem Banjkom. Kamerunac još nije debitovao, došao je kasnije i redovno trenira sa prvim timom. Hrvatski internacionalac se oporavio posle operacije i takođe je u trenažnom procesu. Njemu isto ističe ugovor ovog leta, ali bi mogao da dobije produžetak. Naročito ako se zna da su sve veće šanse da Nemanja Stojić ode u inostranstvo. Povremeni reprezentativac Srbije i potencijalni putnik na Evropsko prvenstvo je uveliko tražen, ušao je u poslednju godinu ugovora sa klubom i sva je prilika da će ekipa ostati bez jednog od najbolih defanzivaca. Ne bi trebalo zaboraviti u konkurenciji ni mladog Matiju Popovića, u kojem Lazetić vidi veliki potencijal. Sve deluje da će i pored mogućih odlazaka pozicija štopera biti pokrivena.

Miloš Cvetković protiv Vest Hema (MN Press)Miloš Cvetković protiv Vest Hema (MN Press)

Miloš Cvetković će napustiti ekipu posle dve sezone. Iskusni igrač odbrane se posle slavlja protiv Napretka oglasio sa porukom na društvenim mrežama „A, sad adio“. Dve godine je prekaljeni desni bek branio boje Topolčana, sada su izgleda svi procenili da je vreme za promenu sredinu. Ostaće tim iz Bačke Topole na jednom fudbaleru koji igra po toj strani u odbrani, Jovanu Vlalukinu. Dobijao je bivši fudbaler Partizana i ove sezone šansu, ali više kao rezervista, pokrivali su navedenu poziciju i Vukašin Krstić, Mateja Đorđević, ponekad i Ivan Milosavljević. Pošto nikome od njih nije u prirodi da igra na tom mesut, iz tog razloga bi prva akvizicija kluba na leto mogao da bude desni bek. Mesto uz levu aut–liniju je rezervisano za Nemanju Petrovića, koji je imao pomoć u vidu nešto ofanzivnijih Aleksandra Ćirkovića i Šoš Bencea, te tu ne bi trebalo da dođe do drastičnih promena.

U veznom redu vlada prava gužva. Nikola Kuveljić će provesti nekoliko meseci van terena zbog povrede prednjeg ukrštenog ligamenta, ugovor je produžio ove sezone odlični Milan Radin. Zimsko pojačanje Aleksa Pejić se pokazao kao dobra akvizicija, jer može da igra i centralnog beka. Miloš Vulić je uvek bio prisutan, dok je Petar Stanić iako vezista, znao da odigra i na poziciji „lažne devetke“. Ivan Milosavljević je imao momente, plus može da pokrije nekoliko pozicija. Sezonu iz snova je odigrao Ifet Đakovac, strelac čak 11 golova, uz šest astistencija, od toga je dao dva gola u Ligi Evrope. Bilo je i ranije interesovanja za njega, te će u slučaju dobre ponude teško uspeti da ga zadrže u klubu. Cena bi mogla da bude paprena, jer je nekadašnji fudbaler Tutina vezan za klub ugovorom do 2026.

Krilni napadači, koje posebno preferira Žarko Lazetić, takođe su na meti, ali zna se ko sigurno ostaje. Saša Jovanović je još pod ugovorom, dok je možda i otkrovenje sezone Aleksandar Ćirković tek otkupljen. Miloš Pantović je izuzetno doprineo timu (11 golova, devet astistencija), zna se da je i on na meti evropskih timova, ali bi mu još jedna sezona u Bačkoj Topoli gotovo sigurno podigla cenu, a i nema razloga da žuri, jer tek puni 22 godine. Nikola Čolić i Martin Mirčevski su bez minutaže ovog proleća, pa su velike šanse da promene sredinu. Bence Šoš se pokazao korisnim, uspeo je da i da dva puta zatrese mrežu, dok pozajmice ističu Urošu Milovanoviću i Marku Rakonjcu. Crnogorski napadač će se vratiti u Lokomotivu iz Moskve, dok je moguće da će napadač španskog Sportinga iz Hihona pojačati jedan klub u Nemačkoj. Mladi centarforovi su dobijala priliku više tokom prvog dela sezone, dok su u nastavku čekali šansu sa klupe, pre svega zbog odličnih izdanja krilnih napadača, kao i Lazetićevog izbora da u vrhu napada preferira druge igrače. Bio je sa prvotimcima tokom priprema i član omladinskog pogona, Aleksa Preradov, ali ostaje da se vidi da li će dobiti šansu i naredne sezone.



Bez obzira na ideju sa krilnim napadačima i formaciju sa tri pokretna ofanzivca, mogao bi TSC da se pojača klasičnom „devetkom“. Već se priča da je potencijalno pojačanje Topolčana napadač Debrecena, koji je od zimus na pozajmici u Napretku. Andrija Majdevac bi mogao da pojača redove tima iz Bačke Topole, ukoliko se dva kluba dogovore oko obeštećenja. Već su dva tima sarađivala na transfer pijaci, jer je upravo iz iste sredine letos došao Bence Šoš. Naravno, sve pod uslovom da tim Žarka Lazetića traži takav profil igrača.


tagovi

Nemanja StojićIfet ĐakovacMiloš CvetkovićAndrija MajdevacTSC Bačka TopolaNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara