Reprezentativci Novog Zelanda (©Reuters)
Reprezentativci Novog Zelanda (©Reuters)

Amaterski odsek mundijalskih kvalifikacija: Odlagali, odlagali, pa sada igraju meč bez značaja

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 10:12

Od kako je Australija napustila Okeaniju, samo je Novi Zeland koliko-toliko ozbiljna fudbalska reprezentacija. Ostali su tu da ispune formu, pa ovog četvrtka samo jedna utakmica, duel Fidžija i Papue Nove Gvineje, ima neku takmičarsku ulogu

Gledano u fudbalskom smislu, ali verovatno i u svakom drugom, nijedan kontinent nije toliko zaostao za konkurencijom kao Okeanija. OFC nikada nije mogao da se ponosi nekim velikim uspesima, sada kada ga je Australija napustila sve je na još manje profesionalnom nivou, pa praktično samo Novi Zeland može da napravi reprezentaciju koja uopšte ima pravo da razmišlja o učešću na Svetskom prvenstvu u Kataru. Već je obezbedio plasman u polufinale, pa mu je današnji susret sa Novom Kaledonijom (18.00) bez ikakvog značaja.

Da će ovaj ciklus kvalifikacija da bude sve samo ne ozbiljan, moglo je da se nasluti već na njihovom samom početku. Trebalo je u pretkvalifikacijama da se sastanu Tonga i Kukova Ostrva, kako bi se odlučilo ko će da igra u grupnoj fazi, ali je Tonga odustala od takmičenja.

Izabrane vesti

Ispostavilo se na kraju da ni Kukova Ostrva neće odigrati nijedan meč u kvalifikacijama. Pandemija korona virusa je napravila totalni haos i početak takmičenja je nekoliko puta bio odložen. Na kraju je OFC doneo odluku da se sve utakmice odigraju u Kataru, na neutralnom terenu, ali ni Kukova Ostrva ni Vanuatu nisu mogli da otputuju u Dohu.

Zato, odmah je postalo jasno da će iz A grupe i Tahiti i Solomonova Ostrva da prođu u polufinale, a njihov susret ovog četvrtka od 15 časova samo će da odluči pitanje ko će da bude prvi, a ko drugi. Preciznije, pobednik će kasnije da naleti na Novi Zeland.

18.00: (2,20) Fidži (3,20) Papua Nova Gvineja (3,20)

Grupa B je takođe na programu danas, oba meča će da se odigraju od 18 časova. Mada, sada je već izvesno da će Novi Zeland da bude prvi, pošto je u prva dva kola savladao Papuu Novu Gvineju sa 1:0, a potom i Fidži sa 4:0. Preostao mu je meč bez ikakvog takmičarskog značaja sa Novom Kaledonijom, ekipom koja je već ostala bez šanse da se domogne drugog mesta, je je poražena u prva dva kola.

Duel Fidžija i Papue Nove Gvineje biće direktan susret za prolazak dalje. Remi bi odgovarao Papui Novoj Gvineji, zbog toga što ima bolju gol-razliku. U novijoj istoriji Fidži nikada nije izgubio od svog današnjeg rivala, poslednji put ga je savladao 2019. godine na Pacifičkim igrama, posle penala. Sastali su se direktno samo u kvalifikacijama za Mundijal 1998. godine u Francuskoj. Tada je Fidži slavio na oba meča, sa po 3:1 i 1:0.

FIFA je poslednjih godina pokušavala da integriše reprezentacije iz Okeanije u svoja takmičenja. Tako je na Mundijalitu učestovala omladinska selekcija Solomonovih Ostrva, nedavno smo na Klupskom svetkom prvenstvu gledali i predstavnika Tahitija… Međutim, realnost je da su sve selekcije nautičkim miljama udaljene od Novog Zelanda i da bi bila senzacija ukoliko izabranici Denija Heja ne osvoje ovaj turnir, odnosno izbore plasman u baraž za Svetko prvenstvo sa četvrtoplasiranim timom iz Severne Amerike.

18.00: (1,12) Novi Zeland (7,50) Nova Kaledonija (18,0)

Od narednog, proširenog Mundijala koji će se 2026. godine održati u Meksiku, SAD i Kanadi, Okeanija će imati direktnog predstavnika na turniru. Sada, međutim, moraće još jednom u baraž.

Novi Zeland je jedina selekcija koja je došla u Dohu sa igračima koji nastupaju u ozbiljnim evropskim ligama. Dovoljno je pomenuti da su zvezde tima Kris Vud iz Njukasla ili doskorašnji defanzivac Vest Hema Vinston Rid, koji je doduše trenutno bez ugovora, ali igra za Bele. Tu su i, između ostalih, Torinov Metju Garbet, Empolijev Liberato Kakače, Brondbijev Džo Bel

Poređenja radi, Solomonova Ostrva i Papua Nova Gvineja imaju reprezentacije sastavljene samo od igrača koji igraju za klubove iz svojih, amaterskih liga. Fidži ima dvojicu internacionalaca, Roja Krišnu koji nastupa za indijskog superligaša ATK Mohun Bagan, kao i vezistu Pitera Ravaija, člana engleskog šestoligaša Mejdstoun Junajteda.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (OKEANIJA)

Četvrtak

GRUPA A

15.00: (2,90) Solomonova Ostrva (3,15) Tahiti (2,40)

Vanuatu i Kukova Ostrva su odustali od takmičenja

GRUPA B

18.00: (2,20) Fidži (3,20) Papua Nova Gvineja (3,20)

18.00: (1,12) Novi Zeland (7,50) Nova Kaledonija (18,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.reprezentacija Novog Zelanda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara