Fudbaleri SAD-a (©AFP)
Fudbaleri SAD-a (©AFP)

Ameri – stvarno najbolji u Konkakaf zoni: Projektili Adamsa i Rejne probušili Očou (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 04:04

Liga nacija: SAD i treći put osvojili ovo takmičenje posle pobede nad Meksikom u Arlingtonu, predgrađu Dalasa, sa 2:0

Tri izdanja Konkakaf Lige nacija i sva tri puta pobednički pehar je otišao u ruke fudbalera Sjedinjenih Američkih Država. Jenkiji su pokazali da su vladari Severne i Srednje Amerike i Kariba. U premijernoj borbi za pehar pao je Meksiko, u narednoj Kanada, a sada su opet “večiiti” rival, Sombrerosi, poklekli u bici za tron – 2:0 (1:0) u Arlingtonu, predgrađu Dalasa, na velelepnom stadionu AT&T na kome igra NFL tim Dalas Kaubojs.

Provukli su se Kristijan Pulišić i drugovi do finala. Autogolom Burkea u poslednjim trenucima drugog poluvremena protiv Jamajke su izborili produžetke u polufinalu i stigli do finala posle dva gola napadača Koventrija Hadžija Rajta, dok su Meksikanci lako pobedili Panamu sa 3:0. Očekivao se neizvestan meč, domaćin je bio blagi favorit. Jenkiji su opet oborili na kolena Sombrerose pred 80.000 gledalaca, od kojih je bar trećina bila uz Meksiko.

Izabrane vesti

U prvom planu bili su fudbaleri iz Premijer lige. Golove su postigli Tajler Adams iz Bornmuta u poslednjim trenucima prvog poluvremena i u nasatvku utakmice Đovani Rejna koji je protekle zime postao igrač Notingem Foresta na pozajmici iz Borusije iz Dortmunda.

18.00: (10,0) Kipar (5,50) Srbija (1,30)

Pogotovo je impresivan bio vodeći gol Amera koji je postigao Adams. Prava bomba sa više 30 metara, a i svemogući veteran na golu Meksika Giljermo Očoa nije mogao ništa, samo je paradom ulepšao lepoticu veziste Trešnjica iz Bornmuta. I pre prvog gola domaćin je bio bolji. Na početku utakmice je Očoa skinuo zicer Pulišiću.

I u nastavku su Amerikanci dominirali, imali su nekoliko odličnih prilika, a u 63. minutu, posle jednog odbitka odlični se snašao Rejna i desnog nogom drugi put savladao golmana italijanske Salernitane.

Rejna je malo igrao poslednjih meseci, nije uspeo da se nametne portugalskom treneru Nunu Espiritu Santu u redovima Šumara iz Notingema i verovatno će na leto da se vrati u Dortmund. U polufinalu je ušao s klupe, u produžecima imao je dve asistencije, a sjanu partiju u Ligi nacija je krunisao golom za treću titulu u ovom takmičenju.

Meksikanci su u finišu napadali. Sudija je čak pokazao na belu tačku, ali je VAR poništio penal za Sombrerosa koji već sedam utakmica nemaju pobedu protiv Amera (pet poraza i dva remija). Posledniji put su slavili protiv SAD u prijateljskom meču u septembru 2019. godine sa 3:0.

Španija je osvajanjem UEFA Lige nacija prošle godine zaradila 10.500.000 evra, poražena Hrvatska je inkasirala 9.000.000. Amerikancima neće pripasti nikakva novčana nagrada. Konfederacija Severne i Srednja Amerika i Kariba ne nagrađuje novcem osvajanje ovog turnira. Pobednici su dobili medalje i trofej ukrašen sa 41 dijamanta. Učesnici finala imaju još jedan benefit, direktno su se plasirali na Kopa Ameriku, isto kao i poraženi polufinalisti Panama i Jamajka.

U borbi za treće mesto, Jamajka je pobedila Panamu sa 1:0 golom napadača škotskog Hartsa Dekstera Lembikisa krajem prvog poluvremena.

KONKAKAF LIGA NACIJA (ARLINGTON, SAD)

Ponedeljak

FINALE

SAD – Meksiko 2:0 (1:0)

/Adams 45, Rejna 63/

Nedelja

ZA 3. MESTO

Jamajka – Panama 1:0 (1:0)

/Lembikisa 42/



tagovi

KONKAKAF ligaĐovani Rejnareprezentacija Meksikareprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara