Igrači Amerike Mineiro (©AFP)
Igrači Amerike Mineiro (©AFP)

Amerika na 180 minuta od grupne faze Kopa Libertadores, ali pita se i Barselona

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.03.22. | 22:53

Noćas u Beolo Orizonteu startuje poslednje treće kolo kvalifikacija za južnoameričku elitu

Poslednja kvalifikaciona runda koja će da izvrši selekciju finalna četiri učesnika Kopa Libertadores počinje noćas (01.30) duelom između brazilskog predstavnika Amerike iz Minas Žeraisa i ekvadorske Barselone. Prvi susret će se odigrati na stadionu Independensija, u Belo Orizonteu, dok je revanš u Gvajakilu zakazan za 15. mart.

Završnu kvalifikacionu bitku Amerika počinje sa visokim samopouzdanjem, s obzirom na način na koji je uspela da ostane u igri za jedno od preostala četiri mesta u grupnoj fazi najeminentnijeg klupskog takmičenja na tlu Južne Amerike, na kome, inače, učestvuje prvi put u istoriji. Tim iz savezne države Minas Žerais debitovao je u drugoj fazi kvalifikacija protiv paragvajskog Gvaranija, gde je posle prvog meča odigranog na istom ovom stadionu bio u zaista teškoj situaciji, posle pretrpljenog poraza 1:0. Scenario koji je bio komplikovan i naizgled postao gotovo nemoguć posle prvog poluvremena revanš meča u Asunsionu, igrači pod komandom Markinjosa Santosa uspeli su da preokrenuti u svoju korist.

Izabrane vesti

Domoroci su posle minimalne pobede u Belo Orizonteu bili na dobrom putu da se domognu završne kvalifikacione rudne, pošto su i na svom terenu u prvom delu meča vodili sa 2:0. Ipak, u drugom poluvremenu, i završnoj četvrtini dvomeča, Amerika je nekako uspela da uz neverovatnu snagu volje dođe do preokreta. Uz pomoć dva gola Velingtona Pauliste i Pedrinjovog pogotka u sudijskoj nadoknadi, rezultat revanš duela bio je 3:2 na strani Brazilaca, ukupno 3:3. Kako pravilo gola u gostima nije na snazi u preliminarnim rundama, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, gde je Amerika imala uspešniju realizaciju - 5:4.

Intenzitet sukoba učinio je svoje, pa je u subotu 5. marta, Markinjos koristio rezervni tim, koji je na svom stadionu nadmašen od Vila Nove sa 1:0, u meču koji je važio za deveto kolo ligaškog dela državnog šampionata Mineiro.

01.30: (1,92) Amerika Mineiro (3,25) Barselona Gvajakil (4,00)

Odbrana zeleno-crnih popustila je tek u 70. minutu meča, a šansu je iskoristio Gustavo Fereira. Sa 14 bodova (četiri pobede, dva remija i tri poraza), Amerika nije napustila petu poziciju na tabeli. Ipak, razlika u poređenju sa Kaldenseom, četvrtoplasiranim i poslednjim timom u zoni koja omogućava plasman u polufinale i nastavi borbu za titulu, sada je na četiri boda. Dakle, pored neophodnih pobeda u poslednja dva kola, koja će biti odigrana protiv Uberlandije u gostima i Tombensea kao domaćni, moraće da se nadaju da tim sa Žunkerija neće osvojiti nijedan bod, kako bi dobili mesto među četiri prvoplasirana tima.

Sa druge strane, Barselona je svoj put u potrazi za mestom u grupnoj fazi Kopa Libertadores počela od prve faze kvalifikacija. Kroz prvu rundu protiv urugvajskog Montevideo Sitija, napredovala je bez pobede. Nerešeno je bilo i u prvoj utakmici (1:1) i u revanšu (0:0), tek posle penal serije rezultat je prevagnuo na staranu Ekvadoraca - 8:7.

-------------------------------

Sve utakmice kvalifikacija za Kopa Libertadores možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

U sledećoj fazi, protiv Universitarija iz Perua, tim iz Gvajakila morao je da se nosi sa promenom komande usred sukoba. Pored bitke za elitno kontinentalno takmičenje čelnici Barselone otpočeli su i diplomatsku bitka sa trenerom Fabijanom Bustosom. U prvom duelu na svom terenu su pobedili Peruance sa 2:0. Ipak, bila je to oproštajna utakmica trenera koji je napustio klub i prihvatio ekonomski superiorniji predlog Santosa. U revanšu, tim je sa kormila predvodio Horhe Seliko, a Barselona je ponovo pobedila, ovog puta sa 1:0, i to sa igračem manje jer je Sosa isključen u 24. minutu prvog poluvremena.

Čak i u brojčanom zaostatku, uspeli su Astiljerosi da postignu gol u 66. minutu preko argentinskog veziste Leandra Martineza. U subotu 5. marta, u trećem kolu Prve faze ekvadorske Lige Pro, Barselona je na gostovanju pobedila Nuevo de Oktubre sa 3:1, čime je postala jedini tim u dosadašnjem toku prvenstva koji je ostvario maksimalan učinak i sa devet osvojenih bodova predvodi elitni karavan. Idoli Astiljera još su neporaženi u tekućoj sezoni, uz dva početna remija i pet pobeda.

Tim koji će i ovoga puta da predvodi Horhe Seliko dotputovao je u zemlju Karioka sa nekoliko iznenađenja na spisku igrača kao što su Damijan Dijaz, Erik Kastiljo i Bajron Kastiljo, a sve zbog različitih tipova povreda pojedinih prvotimaca, ali i usred određenih suspenzija.

Sa druge strane, Amerika Mineiro u meč ulazi ohrabrena posle epske pobede nad Gvaranijem. Kako je Markinjos odmarao čitav prvi tim prethodnog vikenda u meču 9. kola šampionata Mineiro, na raspolaganju mu je najjači sastav koji terenutno poseduje. Enriko Almeida, predvodiće napad Amerike, Ale i Felipe Azevedo zaduženi su za sredinu terena, dok će stameni Patrik Kabral i ovoga puta komandovati odbranom.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČEVI

Sreda

01.30: (1,92) Amerika Mineiro (3,25) Barselona Gvajakil (4,00)

Sreda

23.15: (3,45) Everton (3,00) Estudijantes (2,20)

Četvrtak

01.30: (1,65) Fluminense (3,45) Olimpija (5,40)

Petak

01.30: Universidad Katolika - Strongest

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresAmerika MineiroBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara