Irakli Azarov (©Starsport)
Irakli Azarov (©Starsport)

Amerikanci hvale defanzivu Azarova: Ima nos za opasnost, koncentrisan je i lepo seče dodavanja

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.07.23. | 13:40

Levog beka Crvene zvezde ove subote od 18 časova očekuje sa mladom reprezentacijom Gruzije još jedna važna utakmica, protiv Izraela u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Teško da je iko mogao da pomisli da će reprezentacija Gruzije, na svom prvom učešću na Evropskom prvenstvu za mlade, uspeti da se plasira u četvrtfinale. Iskoristili su međutim izabranici Ramaza Svanadzea prednost domaćeg terena, sa pet osvojenih poena su osvojili prvo mesto u izuzetno jakoj grupi sa Portugalijom, Holandijom i Belgijom, a ono što je možda i najvažnije, makar iz ugla navijača Crvene zvezde, Irakli Azarov je pokazao ogroman kvalitet na ovom nivou.

Pamtiće se da je bek Beograđana uputio ključan centaršut u 2. kolu protiv Belgije (2:2) i tako asistirao Đuliašviliju za gol vredan boda, ali nije to bio jedini njegov dobar potez. Naprotiv, nekadašnji fudbaler Dinamo Tbilisija i Dinamo Batumija je konstatno igrao kvalitetno, pogotovo u defanzivi, zbog čega je privukao pažnju i američkog portala Atletik.

Izabrane vesti

Amerikancima je, dok su gledali meč trećeg kola između Gruzije i Holandije (1:1), Zvezdin bek posebno zapao za oko. Nije gubio duele sa Ajaksovim napadačem Brajanom Brobijem, krilom belgijskog prvaka Antverpena Jirgenom Ekelenkampom, vezistom Ajaksa Kenetom Tejlorom, kao ni bivšim napadačem Bajerna, a sada Bolonje Džošuom Zirkzeom, koji je u igru ušao u drugom poluvremenu.

Iako je Davitašvili zaslužan za odlučujući trenutak protiv Holandije, njegov saigrač Azarov je verovatno bio važniji za to što je Gruzija odolela i izvukla 1:1. On je započeo kao levo krilo u formaciji 4-4-2, ali je u realnosti operisao kao klasičan levi bek. On igra tu poziciju i u svom klubu Crvenoj zvezdi iz Beograda, gde je takođe pokazao da ima nos za opasnost“, piše u analizi Atletika.

18.00: (2,45) Gruzija (3,15) Izrael (3,05)

Zanimljivo, u srpskoj javnosti se uglavnom uz Azarova vezuje epitet da je dobar u napadu, ali zbog slabije fizičke konstitucije i visine od 172 centimetara nedovoljno jak da igra defanzivu. A opet, Amerikancima je baš taj aspekt zapao za oko.

Ne kažemo da nije dobar sa loptom – ima spretnu levu nogu i dobru fintu – samo Gruzija na toj utakmici nije imala napadačke ambicije i kada god bi osvajala loptu na svojoj polovini nije imala puno meta u napadu koje bi se tražile. Azarov se u nekoliko situacija lepo oslobodio pritiska, tako što je pravio slalome kroz nekoliko protivničkih igrača. Ono što je posebno zapadalo za oko je kako se periodično spuštao u prostor između defanzivaca, čime je pokazivao da je vrlo koncentrisan. Češće je ipak bio uz aut liniju, čime je omogućavao beku Aleksandru Kalandadzeu da uđe više u sredinu kako bi se formirala linija sa pet defanzivaca. Uz sve to, Azarov je pametno presekao nekoliko lopti, zbog čega Holanđani praktično nisu imali nijednu značajniju šansu preko njegove strane. Taktička raznovrsnost možda nije revolucioni kvalitet kod fudbalera, ali je Azarov – barem na ovoj utakmici – bio je najbolji primer discipline koju je Gruzija pokazala tokom čitave grupne faze, zbog čega uostalom i jeste ostala neporažena“.

Kada se sve to uzme u obzir, ne čudi što je Šahtjor iz Donjecka pokazao interesovanje za 21-godišnjeg defanzivca i što je u Beograd već poslao ponudu tešku 3.000.000 evra. Svakako, Zvezdini čelnici ne žure sa njegovom prodajom, jer cena može samo da skoči.

Azarov će imati priliku ove subote da se ponovo nađe u centru pažnje svetskih reflektora. Njegova Gruzija će u četvrtfinalu imati možda i najlakšeg protivnika od početka turnira, selekciju Izraela, koja je bila druga u C grupi, iza Engleske, a ispred Češke i Nemačke. Izraelci su sa četiri poena prošli dalje, protiv Nemaca su odigrali 1:1, od Engleza izgubili 2:0, a u meču za prolaz savladali su Čehe 1:0.

Ako je sudeći po dosadašnjem izboru selektora Izraela Abua Rumija, Azarova će ovog popodneva čekati dueli sa Karemom Džaberom iz Makabi Netanje, vezistom Bašakšehira Edenom Karcevim i napadačem Makabi Petah Tikve Idanom Gurnom. Ne kažemo da su to loši igrači, daleko od toga, ali nisu baš ni klase Pedra Neta, Fransiska Konseisaa, Šarla De Ketelarea ili Loisa Opende, sa kojima se Zvezdin bek borio na ovom turniru.

U21 EVROPSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Subota

18.00: (2,45) Gruzija (3,15) Izrael (3,05)

21.00: (1,40) Španija (4,70) Švajcarska (8,00)

Nedelja

18.00: (1,92) Engleska (3,50) Portugalija (4,10)

21.00: (1,63) Francuska (3,80) Ukrajina (5,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezdaIrakli Azarovireprezentacija GruzijeFudbalska reprezentacija GruzijeEvropsko prvenstvo za mladereprezentacija Izraela

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara