Pol Ariola (©AFP)
Pol Ariola (©AFP)

Amerikanci na popravnom, Kanađani bez Larina i Borjana, Meksikanci hitaju ka Kataru

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.10.21. | 23:05

Konkakaf kvalifikacije za Mundijal 2022: Noćas četiri meča, a derbi je u Kolumbusu gde SAD dočekuje Kostariku. Promo kvote u Mozzartu na trijumfe Jenkija i Kanađana

Ključa na tlu Severne i Srednje Amerike (Konkakaf zona) za plasman na Mundijal u Kataru krajem naredne godine. Osam najboljih selekcija bore se u dvokružnom sistemu za tri mesta na najvećem reprezentativnom takmičenju, dok četvrta pozicija vodi u interkontinentalni baraž.

Meksikanci su u prvih pet kola najviše pokazali, osvojili 11 bodova i grabe ka Svetskom prvenstvu. Honduras i Jamajka su zaostali, teško će na završni turnir, dok će drama da bude za preostala dva mesta plus baraž.

Izabrane vesti

Sve četiri utakmice šestog kola igraju se noćas, a derbi je u Kolumbusu gde SAD dočekuju Kostariku (01.00). Jenkiji, šampioni Gold kupa i Konkakaf Lige nacija, nisu dobro počeli poslednju rundu kvalifikacija. Posle dve pobede i dva remija, pre tri dana su iznenađujuće poraženi u gostima od Paname (0:1).

Na tom meču Jenkiji su razočarali ne samo porazom nego i igrom. Za 90 minuta nijednom nisu uputili šut u okvir gola domaćina. Kostarika je posle četiri meča bez pobede, konačno slavila u San Hozeu protiv Salvadora (2:1) u petom kolu, i to posle preokreta u drugom poluvremenu. Tvorci tri boda bili su fudbaleri Alahuelensea, iskusni Brajan Ruiz i Selso Borhes. Kostarikanci su letos promenili selektora. Posle lošeg izdanja u Ligi nacija, Ronald Gonzalez je ustupio mesto Kolumbijcu Luisu Fernandu Suarezu. On je 22. juna postao selektor ove zemlje Srednje Amerike sa pet miliona stanovnika.

01.00: (1,55) SAD (3,80) Kostarika (7,00)

Suarez je iskusni stručnjak koji ima već dva učešća na Svetskim prvenstvima, i to sa Ekvarodom 2006. u Nemačkoj i Hondurasom četiri godine kasnije u Južnoj Africi. Vodio je i velikane u Kolumbiji - Atletiko Nasional i Deportivo Kali. Do letos je bio na klupi Bukaramange, kada je dobio poziv od Kostarike da preuzme kormilo. Od 26 igrača u sastavu, čak 17 brane boje domaćih klubova. Prva zvezda tima je golman Pari Sen Žermena Kejlor Navas.

Tu je i vremešni Brajan Ruiz, nekadašnji igrač Tventea, lisabonskog Sportinga, Fulama i Santosa. Iako veteran, ima 36 godina, i dalje je prva violina selekcije. Prošle godne se vratio u Kostariku gde brani boje tima iz Alahuela, kluba gde je počeo bogatu karijeru. U repezentaciji je čak sedmorica igrača iz Alahuelensea. Čak 12 fudbalera su stariji od 30 godina.

Amerikanci su u ovom ciklusu oslabljeni neigranjem najboljeg igrača Kristijana Pulišića. Fudbaler Čelsija ima problema s povredama ove sezone. SAD su u ovim kvalifikacijama osvojili četiri boda na svom terenu na dve utakmice. Kostarika je oba meča u gostima odigrala bez pogodaka, protiv Paname i Hondurasa. Amerikanci su poslednja tri duela pobedili noćašnjeg rivala, a mreža Jenkija se nijednom nije zatresla za tih 270 minuta.

Alfonso Dejvis (©AFP)Alfonso Dejvis (©AFP)

Kanađani, uz lidera Meksika, jedina su selekcvija bez poraza, ali imaju čak četiri remija i trenutno su na četvrtoj poziciji koja vodi u baraž. U prethodna dva kola su osvojena dva boda u Meksiku i Jamajci, a noćas (01.30) u Toronto stiže Panama, koja ima bod više i stiže u dobrom rapoloženju posle velike pobede nad SAD-om.

---------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------------

Kanađani su samo jednom bili na najvećem takmičenju, davne 1986. godine u Meksiku. U ovom ciklusu mrežu Kanade ne brani kapiten Crvene zvezde Milan Borjan. On se tek oporavio od korona virusa koji ga je mučio prethodne dve nedelje i zbog kojeg je propustio gostovanje srpskog šampiona u Razgradu protiv Ludogoreca u drugom kolu Lige Evrope. Za reprezentaciju zemlje javorovog lista zbog povrede ne može da igra ni napadač Bešiktaša Kajl Larin. Dobra vest za domaćina je da je spreman Alfonso Dejvis. On se prošlog meseca povredio u meču sa SAD-om, ali je igrao za Bajern na poslednjim mečevima, a bio je stub selekcije i u prethodna dva meča kvalifikacija u Meksiko Sitiji i Kingstonu.

01.30: (1,65) Kanada (3,50) Panama (6,25)

Najveće nade navijači na stadionu BMO fildu u Torontu očekuju od fudbalera Lila Džonatana Dejvida. Osim Larina, noćas za domaćina ne može da igra ni njegov saigrač iz redova turskog šampiona Atiba Hačinson. Povređeni su u Kavalini i Hoilet. U odsustvu Borjana, dobro je mrežu čuvao u prethodna dva meča (primio samo jedan gol) golman Vankuvera Maksim Krepo. Poslednja dva meča ovih selekcija završena su bez golova.

Honduras i Jamajaka u San Pedro Suli igraju za ostanak u igri makar za baraž (02.05). Obe selekcije jedine nisu pobedile u ovom kvalifikacijama za Katar. Trijumf je neophodan ako žele na Svetsko prvenstvo. Zbog domaćeg terena prednost je na strani Hondurasa.

02.05: (2,00) Honduras (3,20) Jamajka (4,20)

Meksiko na papiru ima najlakši posao u San Salvadoru protiv domaćina koji ima samo pet bodova (04.05). Selektor Sombrerosa, nekadašnji trener Barselone, Herardo Martino, ima veliki izbor kvalitetnih igrača, kako u inostranstvu, tako i u jakim domaćim klubovima – Montereju, Americi, Kruz Azulu...

04.05: (9,00) Salvador (4,40) Meksiko (1,40)

Poslednjih osam utakmica Meksiko je dobio noćašnjeg rivala. Letos su igrali u grupnoj fazi Gold kupa, kada su Sombrerosi dobili sa 1:0 golom Luisa Rodrigeza, veziste Tigresa. Prve zvezde selekcije su vezisti Porta Hesus Korona i krilni napadač Napolija Irving Lozano. U selekciju se ovog meseca vratio Raul Himenez, napadač Vulverhemptona. On je propustio skoro celu prošlu sezone zbog teške povrede glave u meču Premijer lige.

On je počeo meč u Meksiko Sitiju protiv Hondurasa pre tri dana, kada je bilo 3:0 za domaćina, a u nastavku ga je zamenio as Montereja Rohelio Munes Mori.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU (KONKAKAF) – 6. KOLO

Četvrtak

01.00: (1,55) SAD (3,80) Kostarika (7,00)

01.30: (1,65) Kanada (3,50) Panama (6,25)

02.05: (2,00) Honduras (3,20) Jamajka (4,20)

04.05: (9,00) Salvador (4,40) Meksiko (1,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

konkakafreprezentacija SADfudbalska reprezentacija Kostarikereprezentacija KostarikeReprezentacija KanadeKvalifikacije za Mundijal 2022Kvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara