Veston Mekeni (©AFP)
Veston Mekeni (©AFP)

Amerikanci ozbiljno oslabljeni u finalu protiv Borjanove Kanade

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.06.23. | 23:07

Jenkiji bez Vestona Mekenija i Seržinja Desta igraju finale KONKAKAF Lige nacija (ponedeljak, 02.30)

Haotičan finiš polufinala KONKAKAF Lige nacija između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika (3:0) ostavio je ozbiljne ožiljke po sastav Jenkija. Amerikanci će u noći između nedelje i ponedeljka (02.30) bez dvojice prvotimaca igrati u velikom finalu protiv Kanade.

Okršaj sa Meksikom su Veston Mekeni i Seržinjo Dest su završili pre vremena, obojica su zbog nesportskog ponašanja dobili direktne crvene kartone. Nije se to direktno odrazilo na rezultat, Jenkiji su lako došli do pobede, ali sada su Mekeni i Dest suspendovani za finale.

Izabrane vesti

Selektor Bi Džej Kalagen će morati da posegne za rezervama, to popravlja malo šansu Kanađana u Nevadi.

Verujemo svakom od 23 igrača koji su sa nama. Mnogi od njih su dugo već u sistemu, očekujem da pokažu mentalitet da su spremni da uskoče kada je to neophodno. Ovo je finale, biće visok intenzitet, veliki je ulog. Moramo da pokažemo visok nivo igre, svesni smo toga”, uverava Kalagen.

Ovo okupljanje je propustio kapiten Tajler Adams, zbog povrede zadnje lože koju je zaradio još sredinom marta. Bez njega i Mekenija vezni red Jenkija je značajno slabiji. Odgovornost će pasti na pleća 20-godišnjeg Junusa Muse i Lukasa de la Torea.

02.30: (3,40) Kanada (3,20) Sjedinjene Američke Države (2,10)

Što se tiče izostanka Desta, teško da je moglo da bude u gorem trenutku. Ne samo da je u pitanju finale, već i Kanada ima jednog od najboljih levih bekova današnjice Alfonsa Dejvisa. As Bajerna je protiv Paname u polufinalu postigao gol, a definitivno će biti opasnost i po SAD. Probaće da ga sačuva defanzivac Borusije iz Menhengladbaha, 20-godišnji Džo Skali, koji će popuniti Destovu poziciju.

Decenijama unazad su Amerikanci tukli Kanađane gotovo svaki put kada ih vide. Međutim, poslednjih godina se taj odnos snaga malo promenio. Odmerili su snage poslednji put u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, a iako su oba tima učestvovala tamo, u direktnim okršajima Jenkiji nisu nijednom savladali selekciju čiji gol brani Milan Borjan.

U septembru 2021. u Nešvilu odigrali su 1:1, a u januaru prošle godine Kanađani su relativno lako pobedili u Hamiltonu sa 2:0.

Ovo je drugo izdanje Lige nacija u Severnoj Americi, prvo je odigrano 2020. godine, kada su Amerikanci pobedom nad Meksikom u finalu sa 3:2 osvojili trofej.

KONKAKAF LIGA NACIJA

ZA TREĆE MESTO, nedelja

23.55: (5,40) Panama (3,60) Meksiko (1,62)

FINALE, ponedeljak

02.30: (3,40) Kanada (3,20) Sjedinjene Američke Države (2,10)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija SADReprezentacija KanadeVeston MekeniSeržinjo DestLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara