Foto: AFP, Reuters
Foto: AFP, Reuters

Analiza najboljih pojačanja Premijer lige: Vila zna kako se pojačati jeftino, Ančeloti pazari na iskustvo

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.12.20. | 18:17

Letnje akvizicije tri kluba privukla posebnu pažnju

Kraj sezone po običaju predstavlja priliku za sumiranje utisaka, rezime i analizu ostvarenog, a tim povodom specijalizovani sajt za fudbalsku statistiku Whoscored napravio je listu najboljih premijerligaških pojačanja u aktuelnoj sezoni.

Sudeći prema njihovom izboru najbolji učinak na letnjoj pijaci imali su Čelsi i Aston Vila koji imaju po tri predstavnika među najboljih 11 novajlija. Iza klubova iz Londona i Birmingema je Everton sa dva predstavnika, a na listi su se našla i pojačanja Lestera, Fulama i Totenhema.

Izabrane vesti


Aston Vila je demonstrirala kako je, čak i u premijerligaškom društvu, moguće za relativno skromnu sumu za taj nivo takmičenja, znatno osvežiti tim. Od četiri pojačanja za koja je izdvojeno ukupno 82.350.000 evra, čak tri su se pokazala kao hit jeseni.

Golman Emilijano Martinez odlučio je da marginalnu ulogu u Arsenalu zameni jedinicom Vile, a klub iz Birmingema izdvojio je 17,4 miliona evra za njegov dolazak. Argentinski golman je u redovima Tobdžija čekao šansu osam godina, uglavnom provodeći vreme na pozajimcama, a po dolasku na Vila Park izrastao je u vrlo važan deo tima što najbolje oslikava podatak da je na čak sedam od 12 prvenstvenih susreta ostao nesavladan.

Značajan učinak u defanzivi imao je i drugi novajlija birmingemskog tima, Meti Keš, najjeftinija letnja akvizicija kluba. Desni bek je u Vilu stigao iz Notingem Foresta za 15.700.000 evra i od promocije je propustio samo duel sa Barnlijem u okviru 13. kola. Brzo se ustalio među starterima i već je pred četvorocifrenim brojem minuta (955) u novoj sredini.

Treći predstavnik kluba ujedno je i najskuplja investijcija ovog leta među pojačanjima koja je dobio Din Smit - Oli Votkins. Napadač koji je prethodne sezone u dresu Brentforda bio drugi strelac Čempionšipa sa 25 pogodaka, iza našeg Aleksandra Mitrovića, na Vila Park je stigao uz obeštećenje od 30.000.000 evra. Prelaz u viši rang nije se negativno odrazio na centarfora koji je pažnju skrenuo sa tri gola i asistencijom protiv Liverpula (7:2). U strelce se upisao i protiv Sautemptona i Arsenala, čiju je mrežu tresao dva puta. Golgeterski učinak upotpunili su po gol u drugom i trećem kolu Liga kupa.

Čelsi je tokom leta uložio znatno više u pojačanja, uz relativno sličan efekat, makar ukoliko gledamo broj fudbalera koji su se našli na listi najboljih akvizicija. Po završetku letnjeg prelaznog roka kasa Plavaca bila je lakša za 247.200.000 evra, a zanimljivo je da se među tri odabrana pojačanja nije našao najskuplji novajlija Kaj Haverc plaćen čak 80.000.000 evra.

Znatno bolji utisak od sunarodnika ostavio je drugi nemački ofanzivac koji je ove godine stigao u London - Timo Verner. Bivši fudbaler Lajpciga stigao je u Čelsi za 53.000.000 evra, a na 21 susretu na kojima je upisao minute postigao je osam pogodaka uz šest asistencija.

Verner i Silva, Foto: ReutersVerner i Silva, Foto: Reuters


Uz Vernera, u idealnih 11 novajlija su i dvojica defanzivaca iz čete Frenka Lamparda: Ben Čilvel i Tijago Silva. Iskusni Silva je u redove premijerligaša stigao kao slobodan igrač nakon isteka ugovora sa Pari Sen Žermenom i pokazao da i sa 35 godina ima šta da pokaže u jednom od najkvalitetnijih prvenstava u svetu.

Sa druge strane, Čilvel je dres zadužio kao investicija kako za sadašnjost, tako i za budućnost što je Lester naplatio 50.200.000 evra. Levi bek je osim sjajnih izdanja u odbrani imao zapažen učinak i u ofanzivi u kojoj se isticao i u redovima Lisica, pa posle pola godine među Plavcima ima 17 utakmica iza sebe uz dva gola i četiri asistencije.

Uz dvojac Čelsija i desnog beka Vile, poslednju liniju idealne postave sastavljene od novajlija čini još Vesli Fofana, štoper Lestera. Talentovani 19-godišnjak je mežu Lisice stigao iz Sent Etjena za 35.000.000 evra i idealno popunio rupu koja je nastala upravo odlaskom Čilvela. Francuski defanzivac postao je neizostavni deo odbrane trenutno drugoplasiranog tima Premijer lige, te je već stigao do 20 zvaničnih utakmica za Lester.

Odličan posao na letnjoj pijaci obavio je i Everton u čijim su redovima posebnu pažnju privukli Južnoamerikanci po ukusu aktuelnog stratega. Karlo Ančeloti, je iskoristio činjenicu da se Real Madrid odrekao Hamesa Rodrigeza i kao slobodnog igrača ga po treći put doveo u tim koji vodi. Italijan je sa Kolumbijcem sarađivao i u Bajernu i Realu, pa ne čudi što je uspeo da ga probudi i među Karamelama za koje je Rodrigez na 11 susreta već upisao tri gola i četiri asistencije.

Rodrigez i Ančeloti, Foto: ReutersRodrigez i Ančeloti, Foto: Reuters

Drugi novajlija iz redova Evertona među 11 najboljih je Brazilac Alan, takođe igrač u čije se kvalitete Ančeloti uverio pre dolaska u Liverpul. Dvojac je sarađivao u Napoliju iz kojeg je vezni fudbaler i stigao na Ostrvo uz obeštećenje od 25.000.000 evra. Alan je vrlo brzo postao nerazdvojan tandem na sredini terena sa Dukureom i deo dvojca zaduženog za odgovoran posao - da drži konce igre Evertona.

Vezni red, uz Alana, čine i Ademola Lukman, igrač Lajpciga na pozajmici u Fulamu, kao i Pjer-Emil Hojbjerg, pojačanje Totenhema.

Lukman je u redove povratnika u Premijer ligu stigao na jednogodišnju pozajmicu koja je Fulam koštala 2.000.000 evra, a ukoliko londonski klub obezbedi opstanak u eliti, nema sumnje da će Englezi dati sve od sebe da ga zadrže s obzirom na to da se predstavio u odličnom svetlu i 11 utakmica ukrasio sa po dva gola i asistencije.

Idealni tim upotpunio je Hojebjerg, novajlija u redovima ekipe Žozea Murinja, koji je u Totenhem stigao za 16.600.000 evra iz Sautemptona i nastavio sa vrlo dobrim igrama kojima je kao igrač Svetaca skrenuo pažnju fudbalske javnosti. Danac je brzo postao plejmejker Pevaca i neizostavni deo centralnog tandema koji uglavnom pored njega čini i Sisoko.

Sve u svemu, kad se podvuče crta, vrlo respektabilan sastav koji je prethodnog leta ukupno plaćen 237.750.000 evra, pa bi u slučaju da se nađu u istom timu pomenuta jedanaestorica činila ekipu desetu po vrednosti u Premijer ligi, iza Vulvsa (405.100.000 evra), a ispred Aston Vile (326.300.000 evra).


tagovi

Karlo AnćelotiEvertontransferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara