Šta radi Adrijano Galijani u izolaciji? Gleda Đokovićevu pobedu na Vimbldonu, Milanovu u Atini i komentariše ih na telefonu

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.03.20. | 12:36

Legendarni funkcioner Milana i desna ruka Silvija Berluskonija u velikom intervjuu za Korijere govorio i o budućnosti fudbala posle pandemije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Adrijano Galijani, senator i generalni direktor Monce, u velikom intervjuu za Korijere delo sport, je otkrio da je kao neizlečivi fudbalski zavisnik, pre neko veče ponovo gledao finale Lige šampiona protiv Liverpula u Atini držeći na telefonskoj vezi Didu, Oda, Kostakurtu, Maldinija, Gatuza, Ambrozinija, Pirla, Kaku i Inzagija (junake osvetničke pobede nad Liverpulom u grčkoj prestonici za poraz u Istanbulu dve godine ranije).

Izabrane vesti

Ali, Galijani, osim Milana ima i drugu strast: tenis. Galijani je veliki navijač Novaka Đokovića jer je veliki prijatelj Noletovog mendžera Doda Artaldija, kao i Paola Bertolučija. “Odgledao sam od prvog do poslednjeg minuta finale Vimbldona: četiri sata i pedeset sedam minuta, nisam propustio nijedan poen”. Kao i finale u Atini, Galijani je preko telefona komentarisao sa svojim prijateljima pobedu Đokovića nad Federerom kao da se meč igrao uživo.

Galijani je izneo nekoliko veoma interesantnih zapažanja o onome što nas čeka kada prođe pandemija. ”Ništa više neće biti kao ranije. Virus će nas promeniti kako na društvenom tako i na ekonomskom planu. Mnogo ljudi previše priča o koronavirusu. Ja slušam samo naučnike, i eksperte u oblasti. Oporavak će biti dugačak i bolan za našu ali i druge ekonomije. Pogledajte samo italijanski turizam, 2020. godina će biti katastrofalna. Mi imamo 7.500 kilometara obale i možete misliti kakvo nas čeka leto. Pad BDP-a je neizbežan i zato su potrebne specijalne mere”, smatra Galijani.

Generalni direktor Monce i nekadašnji rukovodilac Milana ima recept i kako da se pravično podeli teret gubitaka u fudbalu. “Rezanje plata fudbalerima? Nema smisla licitirati koliko fudbalerima treba da bude odrezano od plate: 10, 15, 20 odsto.  Preuzimam na sebe očinstvo sledeće ideje: poverimo nezavisnoj i najvećoj revizorskoj kući da izračuna gubitke koje su pretrpeli klubovi i fudbal u celini i onda na osnovu toga odredimo procentualno koliki terete treba svako da podnese. Procenat rezanja plata mora da odgovora procentu gubitaka”.

Galijani je zatim objasnio još bolje svoj stav: “Fudbal nisu samo Ronaldo, Mesi, Ibrahimović: veoma veliki broj fudbalera, trenera, rukovodilaca klubova u nižerazrednim klubovima zarađuje kao ili malo više od običnih ljudi, zato je fudbalu potrebna podrška države i adekvatne zakonske mere”.

Višedecenijska desna ruka Silvija Berluskonija u njegovim fudbalskim avanturama, prvo u Milanu a sada u Monci, smatra da je UEFA donela dobru odluku da odloži Prvenstvo Evrope ovog leta: “UEFA je napravila odličan potez, zahvaljujući njemu možemo da nastavimo prvenstva u maju i da ih završimo poštujući postojeća pravila. Protiv sam plejofa. Ako ne bude moglo da se završi prvenstvo, treba uzeti tabelu poslednjeg kompletnog odigranog kola i proglasiti je za konačnu, kao što je pravilo u drugim sportovima, poput Formule i ili Moto GP”.

Galijani je imao i reči pohvale za Atalantu koja mu se najviše svidela u ovoj sezoni pre izbijanja pandemije: “Atalanta je jednostavno fantastična. Uspela je spoji lepu igru sa rezultatima, kao moj Milan s kraja osamdesetih godina. Atalanta je najlepša fudbalska realnost u Evropi. Bergamo je varoš sa 120 hiljada duša, uz to je devastirana virusom, ali je među osam u Evropi. Svaka čast Antoniju Perkasiju, njegovom sinu i Gasperiniju”.

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara