Gavi i Ronald Arauho (© Reuters)
Gavi i Ronald Arauho (© Reuters)

Arauho traži Barseloni triput veću platu, ni Gavi nije zadovoljan ponudom

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.03.22. | 19:33

I jedan i drugi bi da ostanu, ali im ne prijaju informacije koje izlaze u javnost oko plata koje je klub namenio Kesiju i Kristensenu

Ozbiljna kriza drmala je Barselonu mesecima, ali čini se da je sada situacija na Kamp Nou mnogo bolja. Daleko od toga da su rešeni svi finansijski problemi, ipak dobre igre ekipe u poslednje vreme i razbijanje Real Madrida (4:0) značajno su popravili raspoloženje u katalonskom gigantu.

Uspeo je Ćavi da probudi igrače i uvede ih u seriju od 12 mečeva bez poraza (devet pobeda, tri remija), a po igri ekipa povremeno ponovo podseća na period kada je on bio kapiten.

Izabrane vesti

Zimska pojačanja (Pjer-Emerik Obamejan, Feran Tores, Adama Traore, Dani Alveš) brzo su se adaptirala i donela ono što je Barseloni bilo neophodno - efikasniju igru u napadu, a sigurniju u odbrani. Osim poraza u produžecima od Real Madrida i Atletik Bilbaa u mečevima španskog Superkupa i Kupa kralja, Katalonci nisu izgubili u 2022. godini. Probili su se na treće mesto Primere sa tri boda manje od Sevilje i utakmicom manje (ali i dalje ogromih 12 bodova zaostatka za vodećim Realom) i ušli su u četvrtfinale Lige Evrope u kom će igrati sa Ajntrahtom iz Frankfurta.

Sve to vraća pozitivnu energiju u klub, međutim, pred rukovodstvom su dva nova teška ispita - da zadrži Gavija i Ronalda Arauha.

I jednom i drugom važeći ugovori traju do leta 2023, što znači da po završetku sezone ulaze u poslednju godinu i biće u mogućnosti da pregovaraju sa zainteresovanim klubovima o boljim ponudama. Po pisanju španskih medija, trenutno ni jedan ni drugi to ne žele, ali im smetaju cifre koje se pominju u vezi sa platama planiranih pojačanja Barselone, zbog čega njihovi zastupnici traže značajne povišice za svoje klijente.

Supertalentovani Gavi je dete kluba i Marka piše da ima ogromnu želju da ostane u Barseloni, zbog čega se navodno i ne obazire na pozive drugih klubova. Ipak, izlazna klauzula od 50.000.000 evra, a godišnja zarada tek 100.000, mamac su za mnoge koji bi rado da vide ovog 17-godišnjaka u svom dresu. Zbog toga Barselona mora da ubrza pregovore, jer ukoliko Gavi ne prihvati ponudu za novi ugovor, naredno leto biće poslednja prilika da ga klub proda za značajnu sumu. U suprotnom, mogao bi da ode kao slobodan.

Ne pominje se koliku platu Barselona nudi sjajnom vezisti za ostanak, osim navodnog bonusa između 1.500.000 i 2.000.000 evra ako odluči da potpiše produžetak saradnje. Sigurno je da ima onih koji bi mu ponudili i značajno veću cifru kao vid zahvalnosti jer je izabrao njihov klub, ali se na Kamp Nou uzdaju u njegovu ljubav prema bordo-teget boji.

Slično je i sa Ronaldom Arauhom, koji je doveden kao 19-godišnjak iz Boston Rivera u Barselonu B za 1.700.000 evra, a u njegovom trenutnom ugovoru otkupna klauzula glasi 200.000.000 evra. Iako se Urugvajac ove sezone predstavio odličnim partijama, pored štoperske pokrivajući i poziciju desnog beka, jasno je da tu cifru Barselona ne može da zaradi njegovom prodajom.

Mundo Deportivo piše da je pre dve godine na Kamp Nou stigla ponuda iz Premijer lige vredna 20.000.000 evra, ali su je Katalonci odbili. Sada se kao zainteresovani pominju Mančester junajted, Liverpul, pa i Čelsi koji, doduše, ima suspenziju na transfere zbog sankcija vezanih za vlasnika kluba Romana Abramoviča.

Katalonski list ističe da bi i Arauho rado ostao u Barseloni, ali i da njegovi menadžeri za takvu odluku traže triput veću platu nego što je trenutnih 900.000 evra neto godišnje zarade. Dakle - 2.700.000 evra po sezni. Navodno je tome doprinela informacija koja se pojavila u javnosti vezano za planu Franka Kesija od navodnih 6.500.000 evra, a bitnu ulogu na Arauhovu odluku o ostanku mogao bi da ima i rasplet situacije sa Čelsijevim štoperom Andreasom Kristensenom, koji je na listi želja Barselone, a koji bi mu bio velika konkurencija za mesto u timu.

Na Kamp Nou, ipak, ne brinu mnogo. Barem se to može zaključiti po rečima jednog od klupskih potpredsednika, Rafe Juste.

"Trudimo se do maksimuma naših mogućnosti kako ne bi bilo problema i kako bi oni nastavili da budu naši igrači. Trenutno su srećni u Barseloni, što olakšava pregovore. Kada igrač voli klub, onda je sve lakše, a ja sam optimista jer svi, pa i njih dvojica, rade u cilju produžetka saradnje", izjavio je Justa za Radio Katalunja.

I prvi čovek kluba, Đoan Laporta veruje u ostanak dvojice sjajnih igrača.

"Ako žele da nastave sa nama, tako će i biti", izjavio je nedavno predsednik Barselone.


tagovi

BarselonaRonald ArauhoGavi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara