Argentina podrhtava, Superklasiko za zvezde: Na jednoj strani Suarez i Borha, na drugoj Vidal, Kavani i Hames

Vreme čitanja: 6min | sub. 18.06.22. | 18:01

Južnoamerički velikani žele zvučna imena

Polako se zahuktava i prelazni rok u argentinskom fudbalu, a giganti imaju velike apetite.

Iako argentinski klubovi važnije transfere obave u januarskom prelaznom roku pre nego što krenu međunarodna takmičenja, na leto se koriste prilike da se ekipe pojačaju za napad na trofeje. U Kopa Libertadores je završena grupna faza, a osmina finala kreće 28. juna.

Izabrane vesti

Naravno, Boka Juniors i River Plejt uvek imaju najveće ambicije i ciljaju trofej. Pogotovo posle trogodišnje dominacije brazilskih klubova. U osmini finala Boka ide na Korintijans, a River na Velez. Mogući Superklasiko je projektovan u polufinalu ako oba kluba doguraju do te faze.

A u tom eventualnom polufinalu bi mogli da gledamo neka od najzvučnijih imena južnoameričkog fudbala. Oba kluba rade na kapitalnim pojačanjima za čiju registraciju je krajni rok dan uoči četvrtfinala. Ako Boka prođe Koritnijans, a River eliminiše Velez, u Superklasiku možemo da očekujemo okršaj Luisa Suareza sa jedne, odnosno Hamesa Rodrigeza i Artura Vidala sa druge strane. A nije nemoguće da u priči bude i Edinson Kavani.

Krenimo od Rivera i Suareza.

Prvi put u 121 godina dugoj istoriji slavnog kluba, River nije postigao gol u prva tri kola. Ironija je da River posle Taljeresa ima najviše šuteva na gol i u okvir gola u prva tri kola. Dakle, fali im egzekutor. A posle narednog kola ostaju i bez svoje udarne igrle Hulijana Alvareza koji se seli u Mančester Siti. Jasno je bilo i Marselju Galjardu da njegov tim treba golgetera sa ubitačnim instinktom i zato je River počeo operaciju dovođenja Suareza još pre nekoliko nedelja.

El Pistolera je slobodan posle isteka ugovora sa Ateltikom, ima ponude Fiorentine, Atalante, Real Sosijedada, Lacija, žele ga klubovi iz Holandije, Američke, Katara, Turske, Nemačke… Njegov plan je da ostane u Evropi kako bi bio što spremniji za Mundijal u Kataru.

Ali River je ipak River i zagolicao je maštu slavnog Urugvajca. Lično ga je zvao Riverov direktor Enco Frančeskoli, a ne treba posebno objašnjavati šta svakom Urugvajcu znači čast da ga lično pozove legendarni Princ. Potom ga je zvao i Galjardo lično. River je izneo ponudu.

"Razgovarao sam sa njim, poznajem ga, poštujem ga. Želimo ga, nudimo mu šansu da dođe u argentinski fudbal, u instituciju kao što je naš klub, da igra ozbiljan takmičarski fudbal i da se na najbolji način pripremi za Mundijal. Ništa više nije na nama, odluka je samo na njemu”, rekao je Galjardo.

Mediji iz Suarezove domovine pišu da je Pistolero jako blizu da odbije sve ostale ponude i započne karijeru na Monumentalu gde bi bio dočekao kao superstar i idealno bi se uklopio u Galjardov sistem. Zvao ga je i reprezentativni kolega Nikolas de la Kruz koji je godinama jedan od nosilaca Riverove igre. A i Urugvaj mu je na par sati od Buenos Ajresa…

Pored Suareza, River želi još jednog opasnog napadača. Reč je o kolumbijskom golgeteru Migelu Anhelu Borhi. Reč je o ozbiljnoj legendi južnoameričkog fudbala i najboljem igraču kontinenta iz 2016. godine. Rešetao je nekad mreže u dresu Palmeirasa, a trenutno je član kolumbijskog Atletiko Juniora koji je Palmeirasu za 50 odsto igračkog kartona platio 3.500.000 dolara. Atletiko sada želi 5.000.000 dolara za svoju polovinu obeštećenja i pregovori su u toku. Igrač želi na Monumental i već je dao zeleno svetslo. Samo da se klubovi dogovore…

Pominje se i da su Milioneri zainteresovani za pozajmicu 19-godišnjeg urugvajskog napadača Matijasa Aresa iz Granade, a zainteresovani su i za Sitijevog Nahuela Bustosa koji je sezonu proveo na pozajmici u Đironi. Makar dvojica ovih napadača, a možda i trojica, bi trebalo da stignu na Monumental. River već radi na oslobađanju mesta za strance pošto ih je u argentinskom fudbalu dozvoljeno šestorica po timu. Neki od stranaca će da odu a čileanski štoper Paulo Dijas bi uskoro trebalo da dobije argentinsko državljanstvo i da oslobodi mesto stranca.

Još ambicioznije planove ima Riverov ljuti rival Boka Juniors. Huan Roman Rikelme će pokušati da realizuje neke od ambicioznih planova. U nekoliko prethodnih prelaznih rokova je Rikelme pregovarao sa Edinsonom Kavanijem, ali tada je Urugvajac imao atraktivnije evropske ponude.

"Pričao sam sa Kavanijem i verujem da će sledeće godine uz božju pomoć doći kod nas. Još u decemebru mi je rekao da želi da zaigra za Boku. Odgovorio sam mu da je jedini problem što bi stadion mogao da se sruši ako zaigra za nas. Nemam dilemu da će Kavani zaigrati za Boku", rekao je pre godinu dva meseca Huan Rikelme.

Sada je Matador slobodan i šanse za prelazak na Bombonjeru su mnogo veće. Žele ga još Valensija, Viljareal i meksička Toluka, koji možda mogu i više da plate ali Boka je ipak poseban izazov u karijeri svakog Južnoamerikanca. To što ima na Bombonjeri, nema nigde na svetu… I njemu je poput Suareza potreban tim u kojem će da bude prva opcija i da oživi karijeru pre Mundijal.

Pored Kavanija, Boka želi i čileanskog vezistu Artura Vidala. On ima još godinu dana ugovora sa Interom ali je odavno jasno da Nerazuri ne računaju na njega i da žele da se reše njegove visoke plate koja bi u narednoj sezoni iznosila čak 9.500.000 evra neto jer je reč o progresivnom ugovoru (prva sezona 3.000.000, druga 6.500.000, treća 9.500.000). Međutim, Inter ima klauzulu da može da raskine treću godinu ugovora ako Vidalu isplati obeštećenje od 4.000.000 evra i to će najverovatnije i uraditi ako ne dobije nikakvu ponudu.

Za Vidala se interesuju Kolo Kolo, Marselj, Galatasaraj i bogati brazilski Flamengo koji mu je spremio i najkonkretniju ponudu. Ali kada je Boka ušla u trku, Vidal je sve druge opcije stavio sa strane. Često je u karijeri isticao da mu je san da zaigra na Bombonjeri i da doživi taj osećaj.

"Voleo bi da zaigram za Boku. Ali sada je sve na mom agentu Fernandu Felicijeviču", rekao je Vidal sinoć.

Čeka se da Felicijevič dogovori raskid sa Interom i naplati što je veću moguću odštetu…

"Kavani i Vidal su rođeni da zaigraju za naš klub", rekao je pre dva dana Roman Rikelme.

Sve ja zapravo počelo kada je Rikelme pre dve godine zvao Garija Medela da se vrati u Boku al mu je ovaj odgovorio da mu to nije u planu. Ipak, tom prilikom mu je rekao da trojica njegovh zemljaka "umiru od želje da zaigraju za Boku" i izdiktirao mu imena Artura Vidala, Maurisija Isle i Čarlesa Arangiza.

Od tada Rikelme čeka pravi momenat da dovede Vidala i čini se da je to ovo leto. Rikelme je već poslao zvaničnu ponudu Kralju Arturu i čeka njegov odgovor kada ovaj dobije zeleno svetlo i novac od Intera. Drugi klubovi nude više ali Boka se uzda u igračevu želju da obuče kultni dres i zaigra na Bombonjeri.

Rikelme nije pominjao ime Hamesa Rodrigeza, ali nešto se tu dešava. Šanse da Kolumbijac dođe na Bombonjeru postoje. On želi da raskijne ugovor sa katarskim Al Rajanom u koji je došao zimu ali se nije navikao i želi da pobegne iz arapske petromonarhije. Postoje evropski klubovi koji ga žele ali navodno je on najviše zagrejan za prelazak u Boku.

"Hamesov dolazak u Boku bi bio idealan potez za rehabilitaciju karijere. Povratak u južnoamerički fudbal nije korak nazad u karijeri. Pogledajte slučaj Huanfera Kintera koji se vratio u River i lansirao karijeru posle teških godina. Hames bi se u Boki vratio na nekadašnji nivo", rekao je za kolumbijske medije negov stric Elkin Rodrigez.

Šuška se i da bi u Boku mogao povremeni argentinski reprezentativac Santjago Askasibar. Zadnji vezni ima još dve godine ugovora sa Hertom, ali…

"Istina je da nemam pojma gde ću igrati naredne sezone. Svejedno mi je da li će to biti u Evropi ili kod kuće. Rođeni brat mi je lud navijač Boke. Svaki dan me izluđuje porukama i pozivima da dođem. videćemo", rekao je bivši igrač Štugarta.

Slede vreli dani u agentinskom fudbalu…


tagovi

Migel Anhel BorhaLetnji prelazni rok 2022Boka juniorsRiver PlejtEdinson KavaniLuis SuarezSantijago AskasibarArturo VidalHames RodrigezHuan Roman Rikelme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara