Aristokratija jednom, aristokratija uvek! Skorojevići – nikad

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.03.23. | 22:52

Bajern eliminisao PSŽ duplom pobedom (2:0)

Aristokratija. Gleda sa visine, ima manire, lepo se oblači i još lepše ponaša. A najlepše od svega je što sjajno igra fudbal. Čak i kad zamuckuje. Iako je u Bundesligi sklona šprahfelerima, u Ligi šampiona se ponaša kao da je na dvoru. Spremna da obuče kraljevsku odoru namenjenu Realu.

Osam utakmica – osam pobeda. I to ne protiv tamo nekih „levaka“, nego u konkurenciji velikana kakvi su Barselona i Inter (tu je bio i zalutali Plzenj), pa odrađivanje posla protiv skorojevića iz Pariza. Skupoceni satovi i zlatne narukvice su na rukama igrača Pari Sen Žermena, a Nemci u belim rukavicama stoje na balkonu i mašu, kao da žele da kažu:

Izabrane vesti

„Bon voyage“.

I stvarno: gostima srećan put. U nepoznato. Okvakvi kakvi su možda će osvojiti Ligu 1 (ako ih to ispunjava, uopšte), ali Ligu šampiona ko zna da li će ikad. Ipak su to fudbalski lezilebovići, skloni brojanju novca. U Minhenu broje pobede. I trofeje. To je razlika.

Ove, u osmini finala, ostvare ne su zahvaljujući igračima kojima je malo ko verovao. Na Parku prinčeva je presudio Kingsli Koman (odigrao 55 minuta za taj klub), a na Alijanc areni dugo osporavani Erik Maskim Šupo Moting. Napadač koji je ne tako davno igrao za Stouk, Hambrug i Majnc (!?) savladao je dvaput Đanluiđija Donarumu (o, Bože, koliko precenjen golman), jedan mu se broji (najpre poništen zbog ofsajda Tomasa Milera) i ispratio nadobudne goste u Francusku, da se zabaljaju prvenstvom koje je, svi su izgledi, najslabije od Liga petica.

Ekipa u kojoj su Lionel Mesi i Kilijan Mbapea formirana je da „zveči“, ali je razbijena. U dve utakmice maltene bezopasna. Najbliža pogotku za 180 minuta bila je ne zbog neke svoje dobre akcije, nego želje Jana Zomera da dribla, na leđa mu se „nakletio“ Ašraf Hakimi, fudbal došao do Vitinje i ceo svet je znao da ga mladi Portugalac neće dati. Neće, jer nema taj „killer“ instinkt. I što ne pripada arisokratiji. Matijs de Liht pripada. Ipak je iz totalno fudbalske zemlje, obrazovan u Ajaksu i intervencijom iz završnice prvog poluvremena podsetio na period proveden u Amtserdamu kad je slovio za jednog od najboljih mladih štopera Evrope. Juventus ga he unazadio, Bajern oporavio.

Uostalom, u Bajernu svi prorade. Pa i Šupo Moting. Čak i Josip Stanišić pored koga se Mbape nije naigrao fudbala, onda Jozua Kimih i Leon Gorecka, ako budu milosrdni pa „otključaju“ Lionela Mesija i dopuste mu da se sa ekipom vrati u Pariz.

Leo ionako deluje nesrećno u Parizu. A, kako da bude? Najbolji na svetu igra sa mahom prosečnim fudbalerima. Ili onima čije je vreme prošlo. Fabijan Ruis, Nuno Mendeš, Vitinja, Danilo Pereira, pa i Serhio Ramos kome je, ipak, 37. godina.

I taj Marko Verati, nesumnjivo sjajan tehničar, ove srede gubutnik, jer je oba puta izgubio lopte inicirajući golove Bajerna. Nešto ozbiljno mora da se menja u Parizu. Galtije? Nejmar (možda je to karma)? Ko će ga znati...

Bavarci nemaju šta da menjaju: kao da ima veze da li je u napadu Robert Levandovski ili Erik Maksim Šupo Moting. Aristokratija!


BAJERN MINHEN - PARI SEN ŽERMEN 2:0 (0:0), prvi meč 1:0

/Moting 61, Gnabri 90/

Stadion: Alijanc Arena

Sudija: Danijele Orsato

BAJERN MINHEN (4-2-3-1): Zomer - Stanišić, Upamekano, De Liht, Dejvis - Kimih, Gorecka - Musijala (od 82. Mane), Miler (od 86. Kanselo), Koman (od 86. Gnabri) - Šupo Moting (od 68. Sane)

PARI SEN ŽERMEN (3-5-2): Donaruma - Markinjos (od 36. Mukijele, od 46. Bitšijabu), Ramos, Danilo - Hakimi, Ruiz (od 76. Zair Emeri), Verati, Vitinja (od 81. Etikite), Mendeš (od 81. Bernat) - Mesi, Mbape


LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠ MEČEVI

Utorak

Čelsi - Borusija Dortmund 2:0 (1:0), prvi meč 0:1

/Sterling 43, Haverc 53pen/

Benfika - Klub Briž 5:1 (2:0), prvi meč 2:0

/Rafa Silva 38, Ramos 45 i 57, Mario 71 pen, Neres 77 - Mejer 87/

Sreda

Bajern - PSŽ 2:0 (0:0), prvi meč 1:0

/Šupo Moting 61, Gnabri 89/

Totenhem - Milan 0:0, prvi meč 0:1

Utorak (14.03)

21.00: (1,45) Mančester Siti (4,40) RB Lajpcig (7,25), prvi meč 1:1

21.00: (2,80) Porto (3,15) Inter (2,65), prvi meč 0:1

Sreda (15.03.)

21.00: (1,57) Napoli (4,10) Ajntraht Frankfurt (6,75), prvi meč 2:0

21.00: (2,35) Real Madrid (3,50) Liverpul (3,15), prvi meč 5:2

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaBajern MinhenPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

Bajern
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara