Pet najdosadnijih derbija u istoriji (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.03.20. | 10:40

Ovaj poslednjih je sigurno u toj kategoriji, ali bilo je u novije vreme još takvih utakmica Crvene zvezde i Partizana

Nije se očekivao spektakl i fudbal na nivou Lige šampiona, ali izjave dvojice trenera Dejana Stankovića i Save Miloševića nagoveštavali su da će imati šta da se vidi u subotu veče na najvećem srpskom stadionu.

I mogu mladi stručnjaci da pričaju  o stegama taktike i kako su igrači ispoštovali taj deo dogovora. Međutim, postoje činjenice koje govore  da Crvena zvezda i Partizan u 162. večitom derbiju nisu položili ispit. I to najblaže rečeno. Ima tih vidljivih detalja koje obeleže jednu fudbalsku utakmicu za sva vremena.

Izabrane vesti

Nažalost, danas se ne priča o junacima i tragičarima, efektnom potezu ili bravurama jednog od dvojice trenera. Možda i najjači utisak poslednjeg derbija je činjenica da su navijači tribine Marakane počeli da napuštaju u 80. minutu. Sve im je bilo jasno. Partizan se odlučio da brani remi, iako ima 11 bodova manje. Zvezda nije napala iz svih oružja, valjda bojeći se da ne bude kažnjena za promašaje u prvom poluvremenu.

Utisak je da će poslednji derbi ući u almanahe srpskog fudbala kao jedan od najslabijih. Viđeli smo duele Crvene zvezde i Partizana, posebno poslednjih godina, odigrane po istoj matrici. Mnogo faulova, preskakanje igre i pokušaj da se dođe do, kako to treneri vole da kažu, druge lopte...  Međutim, u nekima od njih dešavao se bar nešto dešavalo...

Ovaj poslednji spada u kategoriji pet najslabijih u dugoj istoriji, ovo je podsećanje na ostale duele iz novijeg doba koji su bili brzo zaboravljeni.

148. večiti derbi (25. april 2015. godine): Crvena zvezda – Partizan 0:0

Partizan je u tom trenutku imao sličan komotitet kao Crvena zvezda sada. Crveno-beli su se porazom  u Novom Pazaru praktično oprostili od šampionskih ambicija. Na Partizanovoj strani je bio kvalitet i iskustvo, pošto je igru tima Nenada Lalatovića u tom trenutku nosila mlađarija poput Jovića i Ristića.

Ovaj susret će se pamtiti po žestokoj tuči navijača Crvene zvezde i pripadnika Žandarmerije. Zbog toga je utakmica kasnila sat vremena. Na tribinama je bila vatra, a na terenu kamilica od fudbala. Partizan je bio nešto bolji u prvom poluvremenu, baš kada je reč o organizaciji igre. Mogao je tada sve da reši. Sa druge strane Crvena zvezda je jedinu šansu imala preko Jovića. Baš siromašan derbi.

126. derbi (1. april 2006. godine): Partizan – Crvena zvezda 0:0

Nije bilo golova, ali je ovaj susret bio mnogo zadržajniji nego ovaj u nedelju. Bio je to period dominacije Crvene zvezde pod komandom Valtera Zenge. Na drugoj strani je bio Jirgen Reber. Gledali smo fudbal solidnog tempa, ali i klasičnu ziherašku partiju dvojice inostranih stručnjaka. Primera radi: Valter Zenga je pomerio Dušana Đokića, klasičnog napadača, na bok kako bi jurio Marka Lomića. Domaćin je imao nešto više loptu u nogama, Zvezda je pretila iz kontri. Najbolju šansuz promašio je Nikola Žigić.

123. derbi (16. oktobar 2004. godine): Partizan – Crvena zvezda 0:0

Partizan je bio u znatno povoljnijoj poziciji pred ovaj susret. Tim Vladimira Vermezovića je bio živ u Evropi, igrao je taktički odlično. Videlo se da će crno-beli prvi proći kroz cilj, jer je Crvena zvezda prolazila kroz traumatičan period. Posle petice u Ajndhovenu i četvorke u sudaru sa Zenitom smenjen je legendarni Ljupko Petrović.

Ostavku je dao i Dragan Džajić. Ništa nije štimalo u i oko Crvene zvezde, ali je defanzivnom postavkom Ratko Dostanić uspeo da neutrališe Partizanove adute. Jedinu šansu na meču i to veliku propustio je Nikola Žigić. Tačnije, Ivica Kralj je napravio bravuru posle udarca glavom gorostasnog napadača. I to je bilo sve.

117. derbi (3. novembar 2001. godine): Partizan – Crvena zvezda 0:0

Malo ko se seća ovog derbija. Ima mnogo sličnosti sa ovim poslednjim. Odlična atmosfera na stadionu, raspoloženi navijači, a učinak igrača oba tima – nula. Treneri su bili Zoran Filipović i Ljubiša Tumbakovića. Jedina situacija koja je mirisala na šansu bio je udarac sa distance Milana Martinovića.

(Foto: Star Sport, MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara