Edi Nketija proslavlja pogodak sa saigračima iz Arsenala (Foto: Reuters)
Edi Nketija proslavlja pogodak sa saigračima iz Arsenala (Foto: Reuters)

Arsenal zreo za titulu: Nketija rešio spektakl na severu Londona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.01.23. | 19:24

Dva gola Edija Nketije u velikoj pobedi nad Mančester junajtedom

Veliki korak Arsenala ka dugo čekanoj tituli! Savladali su Mančester junajted pred svojim navijačima 3:2, uz dva pogotka ovosezonskog otkrovenja Mikela Artete, Edija Nketije. Spektakularan meč na Emirejts stadionu, u kojem je sastav iz Severnog Londona pokazao da je zreo za titulu.

Pregršt uzbuđenja u velikom derbiju Premijer lige. Arsenal je bio opasniji, ali dugo nije bio konkretniji. Na kraju je ipak zasluženo stigao do trijumfa, pošto su tri od 24 upućena šuta za 90 i kusur minuta pronašla put do mreže iza leđa Davida De Hee.

Izabrane vesti

Učvrstile su se Tobdžije tako na čelu tabele sa 50 bodova, pet više od Mančester Sitija, uz utakmicu manje. Junajted i pored poraza četvrti, ali sada ima čak 11 bodova manje od Arsenala, takođe uz meč manje od Artetine čete.

Fantastično igra Arsenal ove sezone. Šampionski. Posle 19 kola ima samo jedan poraz, uz 16 trijumfa i samo dva remija. Zaista brojke koje govore da bi mogao da dođe do prve titule u Engleskoj od 2004. godine.

Utisak je da ovakav fudbal nije igrao još iz ere Arsena Vengera i dana kada je harao ostrvskim fudbalom. Duga je sezona, ima Arsenal još ovoliki put da prevali, ali posle trijumfa nad Mančester junajtedom koji je na Emirejts stigao posle serije odličnih rezultata, čini se da su Tobdžije zrele za krunu.

A večerašnji spektakl otvorio je golčinom Markus Rašford. Odlično se oslobodio pred kaznenom prostorom Arsenala, namestio na udarac i sa oko 20 metara udaljenosti poslao projektil u mrežu nemoćnog Arona Ramsdejla.

Nije to obeshrabrilo domaćina koji je pojačao tempo i krenuo još silovitija ka golu rivala. Gabrijel Martineli je već u 22. minutu pripretio Davidu De Hei, ali je za malo bio neprecizan. Da bi samo 120 sekundi kasnije stigao do poravnanja. Sjajno odigrana akcija, Granit Džaka je centrirao sa leve strane i u trepavicu pogodio Nketiju kojem sa ivice peterca nije bilo teško da glavom sprovede loptu u mrežu Đavola - 1:1. Ekspresan odgovor Gunera.


Brzo je odreagovao i Junajted. Samo četiri minuta kasnije Skot Mektomini je dobio sjajnu loptu na ivici kaznenog prostora, odmah je opalio iz sve snage ka golu, ali je Ramsdejl sve to bratio i vrsnom paradom sačuvao mrežu. Do odlaska na odmor nije bilo izglednijih prilika, ali dešavanja iz prvog poluvremena ukazivala su da nas čeka izuzetno drugo.

Nije lopta slušaja Bukaja Saku u prvom poluvremenu, a mora se odati i priznanje odbrani Junajteda koja ga je uglavnom dobro čitala, pa su često njegovi pokušaji bili izblokirani. A onda se konačno namestio kako je želeo početkom drugog dela.

Igrao se 53. minut, zalomio je s desne strane u sredinu, opalio po lopti i poslao savršenu dijagonalu pravo u mrežu nemoćnog De Hee. Prelep pogodak Sake i preokret Arsenala.

Ali, kao i kod prethodna dva gola, ekipa kojoj se mreža zatresla je momentalno odreagovala. Markus Rašford je samo dva minuta kasnije proleteo kroz odbranu Tobdžija, šutirao u donji desni ugao, ali je Ramsdejl ponovo bio na visini zadatka. Već u 59. minutu je ipak kapitulirao.

Eriksen je vrlo dobro izveo korner, Ramsdejl nije najbolje intervenisao, slabo je boksovao i poslao loptu pravu na glavu Lisandru Martinezu. Argentinac se odlično snašao i lob udarcem zatresao mrežu za novo izjednačenje - 2:2.


Ipak, od tog trenutka se mahom igralo pred golom gostiju. Prvo je u 70. minutu Saka umalo vratio prednost Arsenalu, ali ga je zaustavila stativa! Nastavili su on i Martineli da prete, ali bezuspešno, da bi u 84. minutu veliku priliku propustio Nketija. Pokupio je odbitak u kaznenom prostoru Junajteda, tukao je ka donjem desnom uglu, ali je De Hea pokazao sjajne reflekse i sačuvao mrežu.

A onda, poslednji minut regularnog dela, debitant Leandro Trosar šalje loptu na levi bok ka Zinčeku, koji ubacuje loptu u sredinu ka Odegardu. Nije uspeo kapiten da je zahvati kako je želeo, ali se lopta na kraju odbila ka Nketiji koji se majstorski snašao pred golom rivala i sa ivice peterca akrobatski, spoljnim delom stopala zatresao mrežu Mančestera za 3:2 i veliku pobedu Arsenala.

PREMIJER LIGA – 21. KOLO

Subota

Liverpul - Čelsi 0:0

Bornmut - Notingem Forest 1:1 (1:0)

/Entoni 28 - Saridž 84/

Lester - Brajton 2:2 (1:1)

/Olbrajton 38, Barns 63 – Mitoma 27, Ferguson 88/

Sautempton - Aston Vila 0:1 (0:0)

/Votkins 77/

Vest Hem - Everton 2:0 (2:0)

/Bouen 34, 42/

Kristal Palas - Njukasl 0:0

Nedelja

Lids - Brentford 0:0

Mančester Siti - Vulverhempton 3:0 (1:0)

/Haland 40, 50, 54/

Arsenal - Mančester junajted 3:2 (1:1)

/Nketija 24, 90, Saka 53 - Rašford 17, Martinez 59/

Ponedeljak

21.00: (3,35) Fulam (3,50) Totenhem (2,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Edi NketijaBukajo SakaLisandro MartinezMarkus RašfordMikel ArtetaErik ten Hag

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara