Atalanta u finalu Kupa Italije (©Reuters)
Atalanta u finalu Kupa Italije (©Reuters)

Atalanta juri duplu krunu! Makazice Skamake poster za finale Kupa, Bleki Milenković tragičar meča

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.04.24. | 23:14

U polufinalnom sudaru sa Fjorentinom – 4:1 za klub iz Bergama

Igraju fudbal za sladokusce, godinama već čitavoj Evropi drže lekcije o tome kako treba da posluje klub koji nije naslonjen ni na gazde milijardere ni na pomoć države. I svi ih hvale, ali im pehare – ne daju. A u Bergamu su baš zapeli da unesu tek drugi komad srebrnine u trofejnu vitrine. Kad već ne mogu u Seriji A, onda će pokušati na svim drugim mestima. I posle plasmana u polufinale Lige Evrope, sada je Boginja izborila i finale Kupa Italije pošto je u mnogo zanimljivijem meču no što rezultat kazuje savladala Fjorentinu sa 4:1.

U finalu, to je sasvim jasno, neće biti favorit. I ne mora to čak ni da bude polemika o njenom i kvalitetu poslednjeg protivnika. Juventusa. Kluba koji je apsolutni rekorder Italije po broju trijumfa u najmasovnijem takmičenju, osvojio ih je čak 14. Poslednji 2021. baš u finalu sa Atalantom. Da sve bude gore, plavo-crni iz Bergama su tradicionalno najveći gubitnici Kupa, igrali su pet finala, osvojili ono prvo protiv Torina davne 1963. godine, a onda gubili naredna četiri: od Napolija (1987), Fjorentine (1996), Lacija (2019) i Juventusa (2021).

Izabrane vesti

Možda i zato ovog puta su baš zagrizli. I ne samo što ga žele, nego se čini da su kadri I da ga zasluže. Atalanta je večeras znala da mora da pojuri gol zaostatka iz prvog meča i zaletela se od samog starta, a već u osmom minutu je povela. Teun Kopmajners je imao i malo sreće da mu se lopta odbije pred nogu, ali je umeo da iskoristi poklon s neba i rezantnim udarcem istopi tu prednost Fjorentine iz prvog sudara. Mada i nije to do sreće, koliko do umeća – Kopmajners je samo u 2024. godini postigao već 11 golova.

Tim iz Bergama je i u nastavku imao nekoliko solidnih šansi, uglavnom preko Kopmenejnersa i Matea Ruđerija i mada je i Fjorentina umela da odgovori pokušajima Andree Belotija, činilo se da će Boginja lako do finala kada je u 53. minutu Nikola Milenković zaradio direktan crveni karton pošto je samo tako mogao da zaustavi Šarla De Ketelarea u punom sprintu.

Vinčenco Italijano nije imao izbora, morao je da iz igre izvede špica Belotija, umesto njega uveo štopera Lukasa Martineza Kvartu sa idejom da sačuva ukupan rezultat u egalu, a verovatno nije ni sanjao da će mu baš 27-godišnji Argentinac doneti izjednačenje. Fantastično je centrirao Kristijano Biragi, odbrana domaćih na trenutak je zaspala i Kvarta se poklonio za 1:1.

Međutim, sa desetoricom na terenu nije mogla večno da odoleva. U stvari, pitanje je da li bi mogla i sa 11, jer za gol kakav je Đanluka Skamaka postigao u 75. minutu jednostavno nema rešenja. Skamaka, kome je još u prvom poluvremenu poništen fenomenalan gol zbog ranijeg prekršaja saigrača, kao da je rešio da podseti javnost zbog čega su se oko njega svojevremeno otimali i bogati engleski klubovi.

Jeste podbacio u Vest Hemu, ali ne može mnogo igrača da se podiči ovakvim “lepoticama” od golova. Bio je u situaciju u kojoj bi se retko i usudio da proba iz prve, ali Skamaka je demonstrirao instikt istinskog golgetera i atraktivnim makazicama matirao nemoćnog Pjetra Teračana.

Imala je Fjorentina i tada rezultat koji joj je dozvoljavao da se makar nada, ali nije imala snage da nogama isprati ideju u glavi. U sedmom minutu sudijske nadoknade, konačno je klonula. Ademola Lukman je pogodio za 3:1, minut kasnije i Mario Pašalić za konačnih 4:1 i Atalanta je bukirala megdan sa Juventusom.

Pre toga imaće i dvomeč sa Olimpikom iz Marselja u Ligi Evrope i na dobrom je kursu da – ko bi se tome nadao? – osvoji duplu krunu u ovoj sezoni. A opet, mogla bi sve i da izgubi. Na to je valjda i navikla. Iako nije zaslužila.

KUP ITALIJE, polufinale

Atalanta – Fjorentina 3:1 (1:0), prvi meč 0:1

/Kopmejners 8, Skamaka 75, Lukman 97, Pašalić 98 – Martinez 68/

Lacio – Juventus 2:1 (1:0), prvi meč 0:2

/Kasteljanos 12, 48 – Milik 83/


tagovi

Đanluka SkamakaNikola MilenkovićAtalantaFjorentinaKup Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara