Van Dajk postiže gol za pobedu (©Reuters)
Van Dajk postiže gol za pobedu (©Reuters)

Atina zanemela: Holanđane pogledali VAR i španski sudija, penal u nadoknadi ih vratio na drugo mesto

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.10.23. | 22:49

Golman Vlahodimos odbranio kazneni udarac Veghorstu, ne i Van Dajku, Gustavo Pojet isključen u dubokoj nadoknadi

Tinjala je nada dugo, imala je Grčka sve u svojim rukama i sve prosula u meču odluke! Holanđani su preživeli atinski ekspres lonac i zahvaljujući penalu na startu nadoknade došao do verovatno ključna tri boda u finišu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Sve se dešavalo pred sam ulazak u dodatno vreme, kada je u kaznenom prostoru došlo do kontakta između Vangelisa Pavlidisa, inače napadača AZ Alkmara i Denzela Damfriza. Španski sudija Alehandro Ernandes je momentalno pokazao na belu tačku, posle čega je usledila višeminutna neizvesnost. Povlačenje je gledala VAR soba i zatim kontaktirala Ernandesa bez konačnog suda i prepustila mu je da sam pogleda celu situaciju što je on i učinio. Nepisano pravilo je dosad bilo da se odluka preinači kada glavni arbitar ide da gleda snimak, ali ovog puta nije bilo tako. Ernandes je ostao pri prvobitnoj odluci i Holanđani su dobili slamku spasa u poslednji čas!

Izabrane vesti

Odgovornost je preuzeo kapiten Virdžil van Dajk koji je pucao u jednu, a golman Odisejas Vlahodimos otišao u drugu stranu. Štoper Liverpula je prilikom slavlja malo provocirao grčke navijače gestikulacijom da se stišaju, što je izazvalo oštru reakciju, pa su fudbaleri Holandije bili zasuti čašama i drugim predmetima kod korner zastavice. Celu situaciju pogledajte OVDE.

Da je rezultat ostao nerešen, Grčka bi zadržala tri boda prednosti u odnosu na Holandiju i drugo mesto koje vodi direktno na EURO. Ovako, tim Ronalda Kumana je sa utakmicom manje došao na isti broj bodova (12) s tim što je preuzeo drugo mesto pošto iz direktnih okršaja nosi obe pobede i to bi na koncu moglo da odluči ko uz Francusku ide dalje. Raspored svakako ide na ruku Lala, pošto 18. novembra dočekuju Republiku Irsku, dok Grcima tri dana kasnije stiže rasterećena Francuska.

Holanđani su i pored tesne pobede uradili dosta toga dobro. Kuman je u odnosu na poraz od Francuske napravio dve promene. U startnu postavu su uskočili Mats Vifer i Stiven Bergvajn, što je poslalo Džoija Vermana i Martena de Rona na klupu. Vout Veghorst, koji je bio povređen za meč sa Francuskom, večeras je bio starter i mogao je da se proslavi već u prvom poluvremenu pošto je izveo jedanaesterac u 28. minutu posle oštrog starta Konstatinosa Kulijerakisa nad Van Dajkom. Veghorst je pucao, ali nameru osujetio je golman Vlahodimos.

I dalje je nejasno zašto se Veghorst i dalje hvata lopte kada treba da se izvodi najstroža kazna, kada je među najlošijim izvođačima. Od 29 penala u dosadašnjoj karijeri promašio ih je 12!

Holanđani su u prvom delu utakmice napadali, ali nije bilo promene rezultata. Zato se Kuman odlučio da na poluvremenu promeni sistem. Uveo je Donjela Malena umesto Lutšarela Gertrujde što je odmah pokrenulo reakciju. Gosti su furiozno počeli drugi deo, veliku šansu je propustio Bergvajn, posle čega je tempo opao. Holanđani su uglavnom diktirali dešavanja na terenu i sve do novog jedanaesterca pred sam kraj, činilo se da će ipak rezultat ostati 0:0. No, Damfriz je uspeo da izvuče novu šansu za svoj tim, a Van Dajk nije pogrešio.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024 – 8. kolo

GRUPA B

Ponedeljak:

Grčka – Holandija 0:1 (0:0)

/Van Dajk 90+3 penal/

Gibraltar – Republika Irska 0:4 (0:2)

/Ferguson 8, Džonston 28, Doerti 60, Robinson 80/



tagovi

Vout VeghorstOdiseas VlahodimosVirdžil van Dajkreprezentacija HolandijeKvalifikacije za Euro 2024EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara