Igrači Atletiko Gojaniensea (©AFP)
Igrači Atletiko Gojaniensea (©AFP)

Atletiko Gojaniense ne sme da kiksne ako želi da ostane u Seriji A

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.11.22. | 22:57

Brazil 1: Zmajevi prvi ispod crte na dva kola do kraja, noćas je rival Atletiko Paranaense

U meču koji može i matematički da mu potvrdi ispadanje u Seriju B, Atletiko Gojaniense noćas (01.30) na Antoniju Askoliju u Gojaniji dočekuje Atletiko Paranaense u sklopu 37. i pretposlednjeg kola brazilske Serije A.

Atletiko Gojaniense je u prošlom kolu propustio priliku da se približi na bod zaostatka Kujabi, inače prvom klubu van zone ispadanja, ali je izgubio dragocene bodove u remiju sa Fortalezom. Bio je to treći uzastopni neuspeh Zmajeva koji više nemaju nikakvih kalkulacija u preostala dva preostala meča, i samo pobede dolaze u obzir, uz nadu za neuspeh svog glavnog konkurenta.

Izabrane vesti

Atletiko ima dosta kvalitetan tim u tehničkom smislu, što je i dokazao dobrim kampanjama u Kupu Brazila, gde je stigao do četvrtfinala takmičenja, ali i na međunarodnoj sceni u Kopa Sudamerikani, ulaskom u polufinale, gde je naposletku poražen od sunarodnika Sao Paula ukupnim rezultatom 4:3, iako je imao prednost iz prvog meča 3:1.

Tim sa Sera Durada više ni pod kojim okolnostima ne može sebi priuštiti da rasipa bodove ako želi da održi nadu da će izbeći ispadanje, ali ne očekuju da će imati lak zadatak u ovom meču, pred svojim navijačima. U prošlom kolu, Atletiko Gojaniense se suočio sa Fortalezom na Areni Kastelao i tom prilikom zabeležio je nerešen ishod od 1:1 u veoma izbalansiranom meču, gde Zmajevi nisu uspeli da se istaknu. Rezultat je zadržao tim na skromnoj 17. poziciji tabele, sa do sada osvojena 34 boda, četiri manje od Kujabe, prvog tima iznad crte, i sa eventualnom pobedom u ovom meču Atletiko bi uspeo da joj se približi na bod. Ipak, ništa ne zavisi od njih samih, jer ako Kujaba u četvrtak veče ostvari pobedu na zaista teškom gostovanju Atletiko Mineiru, bez obzira na ishod u poslednjem kolu, Gojaniense bi se već našao na putu za Seriju B.

U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležena je samo jedna pobeda, dva remija i dva poraza. U ovom period savladali su Searu, inače direktnog konkurenta u borbi za opstanak koji je i sada izjednačen po broju bodova, remizirali sa već otpisanim Žuventudom i Fortalesom, pored toga što su izgubili od Santosa i od Sao Paula. Kao domaći tim u Gojaniji, Atletiko je zabeležio kampanju od šest pobeda, četiri remija i osam poraza u 18 utakmica odigranih utakmica, uz 21 postignut i 22 primljena gola.

01.30: (2,35) Atletiko Gojaniense (3,30) Atletiko Paranaense (3,05)

Atletiko Paranaense, s druge strane, prolazi kroz možda i najlošiji period sezone. U poslednjih pet mečeva pretrpeli su četiri poraza, a definitivno najbolniji od njih bio je, naravno, protiv od Flamenga u finalu Kopa Libertadores. Ostali neuspesi zabeleženi sun a domaćoj sceni, a poslednji od njih dogodio se u subotu, 5. novembra, kada su poraženi sa 2:0 od Internasionala u Beira Riju, čime im je ugroženo direktno mesto u grupnoj fazi najeminentnijeg klupskog kontinentalnog turnira za narednu sezonu.

Dakle, Furasau su i dalje potrebni bodovi kako bi obezbedio mesto u sledećem izdanju Kopa Libertadores. U izuzetnim situacijama, možda će biti član elitnog kontinentalnog turnira i ako ne zauzme zvaničnu poziciju koja vodi do ovog turnira, a sve zbog umeranja koja će izvršiti fudbalska asocijacija Brazila po završetku sezone, a sve zbog uspeha njihovog dželata u Kupu Brazila. Ipak Paranaense se nada će noćas doći do tri važna boda.

Nedavni poraz od Internasionala stacionarao ih je na 6. poziciju sa 54 boda, osvojenih iz 15 pobeda, devet remija i 12 poraza. Veliki deo zasluga što je Paranaense zadržao poziciju nosi i Botafogo, koji je u prethodnom kolu kao gost savladao Atletiko Mineiro rezultatom 2:0. Furasaova pozicija inače je poslednja koja dovodi do direktnog mesta u grupnoj fazi Kopa Libertadores. Trenutno tim iz Parane ima dva boda prednosti u odnosu na dvojac iz Minas Žeraisa, koji ugrožavaju njegovu poziciju.

Ekipom Paranaensea komanduje iskusni trener Luiz Felipe Skolari, koji je od dolaska uspeo da podigne takmičarski nivo ekipe. Ipak, u poslednjih pet odigranih utakmica zabeležena je samo jedna pobeda i četiri poraza. U navedenom periodu savladali su samo Gojas, pored poraza od Internasionala, Flamenga, Palmeirasa i RB Bragantina. U gostima, Atletiko Paranaense ove sezone je zabeležio pet pobeda, tri remija i 10 poraza u 18 odigranih utakmica, uz 16 postignutih i 30 primljenih golova.

Uprkos frustrirajućoj kampanji Gojaniensea, tim se i dalje nada da će izbeći ispadanje i ima dovoljno kvaliteta da se suoči sa Atletiko Paranaenseom, koji se takođe bori za dragocene bodove u potrazi za uspostavljanjem sigurnosti u zoni pristupa za Libertadores.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

BRAZIL 1 - PRETPOSLEDNJE 37. KOLO

Sreda

Sao Paulo - Internasional 0:1 (0:1)

/Maurisio 21/

23.00: (3,80) Avai (3,35) Seara (2,05)

23.00: (2,45) Koritiba (3,05) Korintijans (3,15)

23.00: (1,37) Fluminense (4,80) Gojas (8,50)

Četvrtak

00.30: (1,70) Fortaleza (3,70) RB Bragantino (5,20)

01.30: (2,35) Atletiko Gojaniense (3,30) Atletiko Paranaense (3,05)

01.30: (7,00) Žuventud (4,10) Flamengo (1,50)

01.30: (1,40) Palmeiras (4,80) Amerika Mineiro (7,75)

23.55: (1,42) Atletiko Mineiro (4,50) Kujaba (8,50)

23.55: (2,05) Botafogo (3,40) Santos (3,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1Atletiko GojanenseAtletiko Paranense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara