Fudbaleri Atletiko Gojaniensea (©AFP)
Fudbaleri Atletiko Gojaniensea (©AFP)

Atletiko smenio trenera pred polufinale Kopa Sudamerikane

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.09.22. | 23:05

Eduardo Baptista debituje na klupi Gojanijensea protiv Sao Paula (petak, 02.30), u prvom meču za plasman u finale drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Južnoj Americi

Pod novim rukovodstvom, Atletiko Gojanijense noćas (02:30) će se suočiti sa Sao Paulom u meču kojim se završava prva runda polufinala Kupa Sudamerikane. Domaćini teže da se po prvi put u svojoj istoriji plasiraju u finale nekog međunarodnog takmičenja, dok je Sao Paulo već podizao pehar u istom ovom takmičenju, pre ravno deset godina, a na koji, kako sada stvari stoje, preusmerava sve svoje snage.

Za Zamajeve ovo će biti jedan od najvažnijih mečeva u ovogodišnjoj kampanji. Međutim, kao rezultat njihove loše ligaške forme, gde se i dalje nalaze u zoni ispadanja, Žoržinjo je otpušten posle poraza od 2:1 za vikend od lokalnog rivala Gojasa. Stadion "Sera Dourada", u Gojaniji biće poprište prve bitke, dok je revanš meč, na Morumbi, u Sao Paulu, na programu 8. septembra. Bolji iz ovog dvomeča, suočiće se u finalu protiv pobednika u okršaju između Independiente del Valjea i Melgara. Ekvadorci su posle sinoćnjeg duela, korak bliži finalu, jer u Peru, na revanš meč putuju, sa prednošču od 3:0.

Izabrane vesti

Eduardo Baptista, koji je sezonu 2022. započeo u Mirasolu, iz Serije C brazilskog šampionata, a koji je otišao da prihvati finansijski superiorniji predlog Žuventuda, otpušten je zbog loših rezultata sa klubom koji je potonuo na dno trećeg ranga. Uprkos tome, Atletiko Gojanijense ga je odabrao da komanduje svojim timom od prošlog četvrtka. Upražnjeno mesto preuzeo je otpuštanjem Žoržinja, četvrtog trenera Zmajeva u ovoj sezoni.

Žoržinja je dobio otkaz u klubu prošle subote uveče posle poraza od 2:1 u klasiku protiv gradskog rivala Gojasa, u 24. kolu brazilskog prvenstva. Žoržinja su već nekoliko puta smenjivali na funkciji nezvanično, ali mu je klupski odbor izglasao poverenje početkom nedelje. Međutim, loš učinak tima, u gradskom derbiju, povećao je pritisak na 58-godišnjeg trenera, koji je na posletku sam podneo ostavku. On je je preuzeo poziciju glavnog stratega na upražnjenom mestu Umberta Luzera, koji je nasledio Marsela Kaba.

02.30: (3,20) Atletiko Gojaniense (3,00) Sao Paulo (2,45)

Pored velikog razočarenja u Kupu Brazila, katastrofalna kampanja u Brazilu bila je ključna za odluku da se ponovo promeni trener. Tako je već bilo sa Luzerom, koji je imao dobre rezultate i u nacionalnom Kupu i u Kopa Sudamerikani, ali je otpušten jer nije izveo tim iz zone ispadanja u Serije A. Sa 22 boda iz pet pobeda, sedam remija i čak 12 poraza, Dragao je na devetnaestoj i pretposlednjoj poziciji na tabeli. Tri boda ispod Koritibe, koja zauzima šesnaesto mesto i prvi je tim van opasne zone. Prethodne nedelje, Atletiko Gojanijense je već pretrpeo težak udarac eliminacijom od Korintijansa u četvrtfinalu Kupa Brazila. Očekivalo se bar da će ovaj pad reagovati na tim u Seriji A, ali remi sa Kujabom i poraz od Gojasa potkopali su očekivanja.

Nedavno se Žoržinjo uključio i u kontroverze sa Abelom Fereirom. On je u najmanje dva navrata kritikovao stav trenera Palmeirasa. Prvo, u vezi sa tretmanom arbitraže. Sa druge strane je bila epizoda u kojoj je Abel otišao u svlačionicu da „sluša muziku” i nije pratio izvođenje penala svog tima protiv Atletiko Mineira, za četvrtfinale Kopa Libertadores.

Iako domaćini ulaze u polufinale bez stalnog glavnog trenera, mogu da crpe samopouzdanje iz uspeha koji su imali u svojoj dosadašnjoj kampanji Kopa Sudamerikane. Nakon što je sakupio 13 poena u šest utakmica u grupi, Atletiko Gojaniense je pobedio u osminifinala posle jedanaesteraca eliminisao paragvajsku Olimpiju, dok je kroz četvrtfinale, poršao savladavši urugvajski Nasional sa 4:0. Možda su izgubili poslednje četiri utakmice u svim takmičenjima, ali su kao domaćini pobedili u svih pet susreta u sklopu Sudamerikane ove sezone, zadržavši netaknute mreže u četiri navrata.

U međuvremenu, Sao Paulo želi da se plasira u finale Kupa Sudamerikane po drugi put u svojoj istoriji nakon što je prethodno osvojio turnir 2012. godine. Legenda Sao Paula i aktuelni menadžer Rožerijo Seni, tada se pojavio kao čuvar mreže u njihovoj pobedničkoj kampanji pre 10 godina, ali će ovoga puta, bivši golman svog tima, težiti da I ovu generaciju dovede do istog uspeha.

Sao Paulu, je produžio ugovor sa sadašnjim trenerom i za 2023. Godinu. Trikolori su još jedan tim kojem ne ide dobro u Seriji A. U nedelju, 28. avgusta, uprkos igri na svom Morumbiju, poražen je sa 1:0 od Fortaleze, u duelu za 24. kolo elitnog šampionata Brazila. Utakmica je definisana golom Žuninja Kapišabe u 32. minutu uvodne faze. Bio je to jedini uspešan udarac tima iz Fortaleze na meču. Domaćini, koji su imali kontrolu nad loptom u više 70 odsto vremena, razvili su čak 15 prilika za šut, pet su poslali direktno u okvir gola, ali nisu uspeli da zatresu mrežu protivnika.

Ovim porazom Sao Paulo je ostao na 29 bodova iz šest pobeda, 11 remija i sedam poraza, što je dovoljno da se nađu na 13. poziciji, sa četiri boda iznad Kujabe, koja zuzima sedamnaesto mesto i prvi je tim u zoni zastoja. Nedavno su i u Kupu Brazila doživeli neuspeh i koji ih je ostavio u veoma delikatnoj situaciji. Izgubili su od Flamenga, kod kuće, u prvoj utakmici polufinala rezultatom 3:1. Ipak, imaće kakvu takvu priliku da pokušaju da preokrenu situaciju u revanšu koji je na programu 14. septembra na Marakani.

Domaćini će u ovom meču ostati bez usluga Emersona Santosa, Ronalda i Ramona Menezesa, koji su van terena za igru zbog problema sa povredama. Hejner je isključen za vikend, ali će desni bek biti na raspolaganju za međunarodno takmičenje. Pošto je ušao sa klupe i postigao gol u porazu od Gojasa od 2:1, Šejlon bi mogao da bude svrstan u startnu postavu, a očekuje se da će Luiz Fernando predvoditi napad Zmajeva nakon što je postigao tri gola u dva meča četvrtfinala protiv Nasionala.

Što se tiče gostiju, problemi sa skočnim zglobovima će sprečiti Mirandu i Gabrijela Nevesa da nastupe u ovom meču, dok bi Andre Anderson i Luan Santos takođe trebalo da propuste duel zbog problema sa povredama. Nikao je takođe nedoumica za susret nakon što je isključen u trećem minutu subotnjeg ligaškog susreta sa Fortalezom. Seni bi mogao da napravi nekoliko promena na strani, a očekuje se da će u startnu postavu ući Lusiano, Reinaldo i Igor Gomeš.

Poslednji duel ovih ekipa viđen je pre nešto manje od dva meseca, 7. jula, kada je na ovom istom stadionu Sao Paulo slavio rezultatom 2:1.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Četvrtak

Independijente del Valje - Melgar 3:0 (1:0)

/Šunke 29, Faraveli 67, Dijaz 69/

Petak

02.30: (3,20) Atletiko Gojaniense (3,00) Sao Paulo (2,45)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa SudamerikanaAtletiko GojanenseSao Paulo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara