Miloš Degenek (©Reuters)
Miloš Degenek (©Reuters)

Australija bez Degeneka na Kupu Azije

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.12.23. | 15:09

Defanzivac Crvene zvezde nije uvršten među 26 Sokerusa za Katar. Na spisku nema i jednog od najboljih strelaca tima Džejmija Meklarena

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Selektor fudbalske reprezentacije Australije Grem Arnold objavio je spisak igrača za predstojeći Kup Azije, koji se od 12. januara do 10. februara iduće godine održava u Kataru. Među 26 odabranih, moglo bi se reći očekivano, nema Miloša Degeneka, iako je poslednjih godina bio stanardni član Sokerusa i igrao je na prošlogodišnjem Mundijalu.

Izabrane vesti

Iskusnog defanzivca očigledno je skupo koštao status koji je imao kod donedavnog trenera Crvene zvezde Baraka Bahara, koji je od poraza u meču protiv Voždovca, krajem avgusta, maltene obrisao Degeneka iz svih kombinacija. Srbin iz Knina od tada je odigrao samo sedam minuta protiv Mančester Sitija na Itihadu, 22 minuta u prvenstvu protiv radničkog iz Kragujevca i poluvreme u nedavnoj kup-utakmici protiv niškog Radničkog.

Ukupno 74 minuta na terenu za poslednja tri i po meseca premalo je za fudbalera njegovog kalibra, ali je bilo nedovoljno i za selektora Australije da ponovo ukaže poverenje Degeneku. Poslednji put Miloš je igrao za Australiju 10. septembra protiv Meksika (2:2), kada je ušao nekoliko minuta pre kraja meča.

Za narednu reprezentativnu akciju bio je pozvan, ali je prijateljske utakmice protiv Engleske i Novog Zelanda presedeo na klupi. Sredinom novembra, na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026, Arnold ga prvi put nije uvrstio među 23 reprezentativca, a istu odluku je doneo i kad je sastavljao ekipu za Azijski kup.

Na spisku nema ni Džejmija Meklarena, jednog od najboljih strelaca ove generacije Sokerusa. Napadač Melburn Sitija je 24 sata pred objavljivanje spiska najavio da neće igrati za reprezentaciju u Kataru jer mu povreda skočnog zgloba koju vuče već neko vreme zadaje sve više problema.

Uprkos tome, Meklaren je u ovoj polusezoni zabeležio čak 18 nastupa za Siti, uz osam postignutih golova. Problem možda leži drugde; recimo u činjenici da 30-godišnji napadač baš i nije bio u prvom planu kod Arnolda tokom 2023. Prve minute za reprezentaciju ove godine upisao je tek u novembru protiv Bangladeša (7:0) i Palestine (1:0), postigavši pritom čak tri gola za 46 minuta na terenu.

Sada već kritičan problem u špicu napada selektor Australije je morao da rešava pozivanjem 36-godišnjeg Bruna Fornarolija. Iako u poznom igračkom dobu, ovaj rođeni Urugvajac igra fudbal života i s lakoćom trese protivničke mreže u dresu Melburn Viktorija. Njegova vrhunska forma i snažan pritisak medija i javnosti smekšali su Arnolda da ipak vrati prvog strelca A-lige u državni tim posle godinu i po odsustva.

Svestan da hitno mora da rešava problem efikasnosti, koji mesecima muči Sokeruse u duelima s iole jačim ekipama, Arnold je u pozvao čak osmoricu napadača. Najveće iznenađenje predstavlja Džon Ajridejl, 24-godišnji igrač nemačkog drugoligaša Vehena, momak za kojeg malo koji ljubitelj fudbala u Australiji uopšte i zna. Pritom, ove sezone je bio u situaciji poput Degenekove, odigrao je samo pet mečeva u Cvajti, ali je selektor ipak odlučio da mu ukaže šansu.

Pored Ajridejla, debitanti na spisku za Kup Azije su i Patrik Jazbek iz noveškog Vikinga i Getin Džons iz engleskog Boltona, dok će oslonci ekipe kao i u većini mečeva tokom proteklih 12 meseci biti golman Met Rajan, štoper Hari Sutar, vezista Džekson Irvajn i napadači Kreg Gudvin i Mičel Djuk.      

Australija na Kupu Azije ima šampionske ambicije i apsolutni je favorit u grupi sa Indijom, Uzbekistanom i Sirijom. Prvenstvo počinje utakmicom između domaćina Katara i selekcije Libana, a Australija prvi meč igra narednog dana protiv Indije.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ



tagovi

Fudbalska reprezentacija AustralijeMiloš DegenekKup Azije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara