(Star sport)
(Star sport)

Austrijski sistem kao ideja i nikad raniji početak Superlige: Prvi prolećni mečevi posle januarskih u Evropi

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.04.24. | 12:52

Mozzart Bet Superliga nastaviće takmičenje 1. februara, dok će se sedmo i osmo kolo Lige šampiona i Lige Evrope igrati u januaru

Najveći klubovi traže najveće prihode, UEFA je saterana u ćošak pod pretnjom osnivanja evropske Superlige, a svi oni mali – a tu i Srbija – moraju da se prilagođavaju. Što već postaje prilično teško pošto je uefa povećala broj garantovanih utakmica u glavnoj fazi Lige šampiona i Ligi Evrope sa sigurnih šest, na osam.

Na sve to, rukovodstvo Mozzart Bet Superlige mora da “uglavi“ svojih 45 termina: 37 u regularnom delu sezone, dve u baražu, plus šest u Kupu Srbije. Barem dok se prvenstvo igra sa 16 klubova, a postoji i ideja da se Srbija prešalta na austrijski sistem: na osnovni deo sa 12 klubova, dve dodatne faze u kojima se po šest timova bori za titulu i Evropu, odnosno opstanak, a zatim i sa baražom za Ligu konferencije. U njemu peti iz plej-ofa, odnosno prvi i drugi iz plej-ina, tek da imaju zašta da se bore i da ne smeju da se „šetaju“ u samoj završnici. Sve skupa 32 kola, bez baraža.

Izabrane vesti

No, kako se to izvesno neće destiti u skorije vreme, Zajednica superligaša se snalazi u sve težim okolnostima. Pored većeg broja utakmica u septembru će UEFA imati ekskluzivne nedelje za Ligu šampiona i Ligu Evrope (primera radi: u jednoj nedelji LŠ se igra i utorak i u sredu i u četvrtak, nema drugih takmičenja), dok su sedmo i osmo kolo u dva najjača međunarodna ranga rezervisana za termine od 21. do 23. januara i od 28. do 30. istog meseca.

To je osnovni problem ligama kao što je naša koja ima dugu zimsku pauzu. Pogotovo je problematično letnjim ligama koje se igraju od marta do novembra, a takvih ima 15 u Evropi. Pokušali smo svi zajedno da utičemo na UEFA da nešto promeni, ali plan je već bio usvojen i nije bilo sluha. Na jesen tako skoro da ne postoji slobodna sreda za Mozzart Bet Superligu. Samim tim, ako neko kolo budemo morali da odložimo zbog više sile, kao što se dešavalo zbog dana žalosti ili snega, na jesen neće biti rezervnih termina. Na proleće možda i bude“, rekao je direktor takmičenja Aleksandar Pivić na seminaru u Staroj Pazovi.

Postojala je zato ideja da Superliga prolećni deo polusezone započne već u januaru, da po ugledu na najveće lige maltene ukine zimsku pauzu. Iako je generalni sekretar Darko Ramovš najavio da će i sledeću sezone biti nastavljeno sa trendom zamene terene na većini stadiona, veliko je pitanje da li fudbal u Srbiji tada može da se igra. Stoga se od januara odustalo, ali će prolećna polusezona početi nikad ranije: već 1. februara.

Konkretno, trebalo bi da bude ovako: Mozzart Bet Superliga bi u sezoni 2024/25 trebalo da počne tokom prvog vikenda posle Evropskog prvenstva: u petak, 19. jula. Jesenji deo završio bi se za vikend 21. i 22. decembra, jer je 19. istog meseca šesto kolo Lige konferencije (jedinog evropskog takmičenja čiji se format ne menja).

Kup bi se igrao 30. oktobra, 4. decembra, zatim 2. aprila, 7. maja i finale 27. maja.

Mozzart Bet Prva liga Srbije bi počela dve nedelje posle Superlige, 2. ili 3. avgusta, ali će kasnije stići elitni rang, jer PLS može da se igra i tokom reprezentativnih termina, kojih će opet biti tri: septembarski, oktobarski i novembarski. Jesenji deo Prve lige bi trajao do 14. decembra, a prolećna polusezona počela bi možda tek 22. februara, o tome će se još pričati.

Kraj ligaškog dela sezone planiran je za 24. i 25. maj, baraži za promociju ili opstanak igrali bi se 28. maja i 1. juna. Uz napomenu da ovaj plan još treba da bude zvanično potvrđen.

A, šta inače želi rukovodstvo Superlige?

Želimo da se jača konkurentnost, takmičarski balans u domaćim ligama. Da se kvalitet travnatih podloga standardizuje i poveća na jedan viši nivo. I da se poboljša glavni proizvod, a to je sama utakmica“, rekao je Ramovš.

Tu već ima problema, iz dobro poznatih razloga. Mada pomaka ima. Više para od sponzora svakako, TV Arene, Kompanije Mozzart, i kompanije IMG. Dalje, danas sve utakmice Mozzart Bet Superlige mogu da se gledaju u direktnim prenosima na TV Arena sport. Direktni mečevi Mozzart Bet Prve lige Srbije idu na Jutjub kanalu, sa oko 50.000 pregleda po kolu. Zanimljivo, najgledaniji su prenosi utakmica OFK Beograda i užičke Slobode.

Međutim, ima i problema poput onog da je poslednjih godina prosečna starost navijača porasla sa 35 na 42 godine zbog čega Zajednica Superlige razmišlja i o albumu sa sličicama. Jer kako kaže Nenad Popović, zadužen za marketing.

Naša liga je potcenjena. Pogotovu u Srbiji, ali i mi smo sami za to krivi. Problem je što sama slika sa utakmice nije dobra. To moramo da promenimo“.



tagovi

Mozzart Bet SuperligaMozzart Bet Prva liga SrbijeLiga EvropeLiga šampionaLiga konferencijeZajednica Super ligeZajednica superligašaaleksandar pivićDarko Ramovš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara