Duel Darijuša Šodžaejana i Jasera Al Šahranija sa poslednjeg susreta Al Hilala i Esteglala. Obojica još igraju za te ekipe (©AFP)
Duel Darijuša Šodžaejana i Jasera Al Šahranija sa poslednjeg susreta Al Hilala i Esteglala. Obojica još igraju za te ekipe (©AFP)

AZIJA: Kineski, saudijski i južnokorejski fudbal u senci Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.09.21. | 08:47

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na najvećem kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Južna Koreja 2)

Sve je bliži Gimčeon plasmanu u najviši rang. Pogodilo mu se da je i Anjang kiksnuo u subotu, odigrao je samo 0:0 protiv Gjeongnama, pa sada Gimčeon ima priliku da se odvoji na vrhu tabele. Ako trijumfuje, posle 29 kola će imati +3 na tabeli pet kola pre kraja. Baraž je Gimčeon praktično već sada obezbedio, ali samo prvo mesto vodi direktno u K-ligu. Zato mu je važno da danas upiše petu uzastopnu pobedu nad Asanom, odnosno osmu na poslednjih devet susreta. Na sva tri njihova duela ove godine došla je pobeda Gimčeona i 3+.

ZIBO CUJU – GUEJDŽOU, 13.35

(Fudbal, Kina 2)

Nekadašnji napadač Crvene zvezde i Vojvodine, Stefan Mihajlović, ušao je u formu u poslednje vreme. Na poslednja četiri meča kineske druge lige je postigao tri gola, a u tom periodu je njegov Guejdžou osvojio devet bodova. Ukoliko nastavi u tom ritmu, možda i uspe da se umeša u borbu za neko od prvih četiri mesta, koji vode u elitni rang. Nova žrtva Mihajlovića trebalo bi da bude Zibo Ciju, tim koji se bori za opstanak i ima duplo manje bodova (16) od Guejdžoua. Na poslednjih pet prvenstvenih mečeva on je osvojio samo dva poena. Ovo će mu biti prvi duel sa Guejdžouom.

AL KOLUD – AL ADALAH, 17.50

(Fudbal, Saudijska Arabija 2)

Novi drugoligaš Al Kolud očekivano je loše ušao u novi šampionat. U prvom kolu ga je deklasirao makedonski stručnjak Đoko Hadžievski sa Hadžerom, 4:0. Naredni rival mu je Al Adalah, još jedan tim koji je favorit u Ar Rasu. U prvom kolu je savladao Al Kavkab sa 2:1, a strelac pobedonosnog gola bio je doskorašnji vezista Kasimpaše Alan Karijus. On u Al Adalahu ima podršku sunarodnika, nekadašnjeg štopera Santosa, Leirije i Baltike, Nailsona.

ESTEGLAL – AL HILAL, 19.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Konačno od 19 časova počinje ono pravo, kada je u pitanju azijski fudbal. Kreće eliminaciona faza Lige šampiona, a osminu finala otvara veliki derbi, okršaj iranskog Esteglala i Al Hilala iz Saudijske Arabije. Reč je o susretu dva od tri najtrofejnija kluba na najvećem kontinentu (treći je Pohang), Al Hilal je tri puta osvajao elitno takmičenje, a Esteglal u dva navrata. Ovaj meč će se odigrati na neutralnom terenu u Dubaiju, iako je zvanično iranski tim domaćin, zbog pandemije koronavirusa. Obe ekipe su uz dosta muke prošli grupnu fazu, Esteglal u poslednjem kolu zahvaljujući remiju na susretu Al Duhaila i Al Ahlija, a Al Hilal kao jedna od tri najbolje drugoplasirane selekcije. Ipak, moramo da napomenemo da su oba tima igrala u kombinovanim sastavima i da su tek sada u Dubai došli sa onim najboljim igračima sa kojima raspolažu. Gostujući tim je u blagoj prednosti jer mu je počelo prvenstvo, već su odigrana tri kola, a ekipa Leonarda Žardema je osvojila sedam bodova. Iranska liga se završila krajem jula, tako da Esteglalu nedostaju takmičarski mečevi. Ovo će biti osmi susret ova dva tima u Ligi šampiona, a poslednji put su snage odmerili u grupnoj fazi u aprilu 2019. godine. Tada su obe ekipe pobedile na svom terenu, Al Hilal sa 1:0, a Esteglal sa 2:1. Zanimljivo, nikada nisu odigrali nerešeno, a u pobedama Esteglal vodi sa 4:3.



tagovi

AzijaAzijska liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara