Igrači Baije (©Reuters)
Igrači Baije (©Reuters)

Baiji se otvara put ka opstanku, Sao Paulo bez motivacije

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.11.23. | 22:41

Bliži se kraj sezone u brazilskoj Seriji A

Pored već viđenih članova Serije B za narednu sezonu, prvi među onima kojima još preti ispadanje u drugi rang brazilskog fudbala je Baija, koja se i pored impresivne pobede na gostovanju Korintijansu i dalje nalazi u zoni ispadnja. Ispostavilo se da joj ostali rezultati nisu bili naklonjeni u prethodnom kolu, ali uprkos tome, dodati su važni bodovi u borbi za opstanak. U prvom od poslednja dva meča pred svojom publikom, tim sa severoistoka Brazila noćas će da ugosti Sao Paulo, jedinu ekipu koja u ovogodišnjoj kampanji nacionalne elite još nije zabeležila pobedu u gostima. Duel, koji će se održati na Areni Fonte Nova, u Salvadoru sa počekom od 23.55 časova po srednjoevropskom vremenu, a deo je rasporeda 36. kola Serije A šampionata Brazila.

Tim iz Baije dolazi na ovonedeljni duel sa prednošću igranja kod kuće i zavisi samo od sopstvene snage i učinka u pokušaju da izbegne ispadanje u niži rang. Da bi to uradili, izabranici Rožerija Senija znaju da ne smeju da rasipaju bodove kod kuće u ovom poslednjem delu prvenstva. Međutim, njihov prethodni nastup poslužio je kao novo ohrabrenje navijačima Trikolora, pošto je tim imao jedan od najboljih nastupa tokom cele kampanje. Tom prilikom, Baija je u minulom kolu gostovala na Neo Kimika Areni ekipi Korintijansa i ostvario neverovatnu pobedu od čak 5:1, koja im je donela tri dragocena boda u borbi za opstanak.

Izabrane vesti

U prethodnih pet duela imali su dve pobede, remi i dva poraza. Tokom ovog perioda, pokazali su izvestan kvalitet tako što su pobedili Korintijans i Fluminense, remizirali sa Atletiko Paranaenseom i izgubili od Kujabe i Gremija. Klub se trenutno nalazi na 17. mestu na tabeli Serije A, sa osvojenim 41 bodom, potrebna mu je pobeda da se skloni iz zone ispadanja, kao trenutno prvom timu ispod crte, sa samo bodom zaostatka za Vasko da Gamom, ali i utakmicom manje. Igrajući kao domaći tim, na Areni Fonte Nova, ekipa Baije je zabeležila učinak sa sedam pobeda, pet remija i pet poraza u 17 odigranih mečeva, sa ukupno 25 postignutih i 19 primljenih golova.

23.55: (2,10) Baija (3,30) Sao Paulo (3,70)

A na strani gostiju je tim Sao Paula, koji zauzvrat nije pobedio tri uzastopna kola i nastoji da se rehabilituje u takmičenju, iako ostaje na prilično udobnoj udaljenosti u odnosu na mesta koja vode u niži rang. U prošlom kolu, ekipa Sao Paula je imala priliku da igra pred svojim navijačima protiv skromnog tima Kujabe, ali nisu uspeli da se istaknu na način na koji su priželjkivali i na kraju su isfrustrirali svoje navijače mlakim remijem bez golova.

Pre toga, tim koji predvodi Dorival Žunior već je pretrpeo poraz od Fluminensea sa 1:0 u Rio de Žaneiru, uključivši signal upozorenja u klubu. Sao Paulo trenutno zauzima diskretno deseto mesto na tabeli brazilskog šampionata Serije A, sa do sada osvojenih 47 bodova, šest bodova ispred Baije koja otvara zone ispadanja. Ipak, kao osvajač Kupa Brazila po prvi put u svojoj istoriji, tim sa Morumbija obezbedio je mesto u Kopa Libertadores za narednu sezonu.

Na svojih pet prethodnih mečeva zabeležili su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz, pobedivši Red Bul Bragantino i Kruzeiro, remizirajući sa Kujabom i Santosom, pored poraza od Fluminensea. Ono što je najzanimljivije je to što Sao Paulo još uvek traži prvu pobedu kao gost u takmičenju, s obzirom da je u 17 odigranih utakmica na strani zabeležio osam remija i devet poraza, uz tek devet postignutih i 23 primljena gola.

Iako ima tehnički kvalifikovaniji sastav, Sao Paulo trenutno ne prolazi kroz dobru fazu u šampionatu, a nema ni veliku motivaciju za ovaj završni deo, s obzirom na to da klub već ima obezbeđeno mesto u grupnoj fazi Kopa Libertadores i može se reći da ima udobnu udaljenost od zone ispadanja. Štaviše, pored značajnog pada učinka u prethodnim duelima Sao Paulo takođe pati od važnih izostanaka u igračkom kadru za ovaj meč. Na listi povređenih nalaze se Đulijano Galopo, Igor Vinisijus, Žoao Moreira, Džonatan Kaljeri, Hames Rodrigez, Rodrigo Nestor i Markos Paulo.

Sa druge strane Baija, koja je potpuno fokusirana na završnicu šampionata, naročito na poslednje dve utakmice pred svojom publikom, očajnički joj je potrebna pobeda kako bi izašao iz zone ispadanja. Umnogome, nedavna pobeda nad Korintijansom podigla je samopouzdanje tima za ovaj duel, kojije od izuzetne važnosti za njihove aspiracije. Poslednji okršaj ovih rivala viđen je krajem jula tekuće godine, kada su na Morumbiju odigrali susret bez postignutih golova.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

BRAZIL 1 - 36. KOLO

Sreda

Vasko - Korintijans 2:4 (2:2)

/Rodriges 4, Vegeti 25 - Romero 13, 45, Moskardo 61, Đovane 90+4/

Santos - Fluminense U TOKU

23.30: (1,85) Flamengo (3,50) Atletiko Mineiro (4,40)

23.55: (2,10) Baija (3,30) Sao Paulo (3,70)

23.55: (2,80) Kujaba (2,95) Internasional (2,80)

Četvrtak

01.30: (4,50) Koritiba (3,50) Botafogo (1,82)

01.30: (1,15) Palmeiras (7,75) Amerika Mineiro (19,0)

23.00: (1,48) Gremio (4,20) Gojas (7,25)

23.55: (2,25) Kruzeiro (3,15) Atletiko Paranaense (3,45)

Petak

00.30: (1,70) RB Bragantino (3,60) Fortaleza (5,30)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1Brazilska Serija ABaijaSao Paulo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara