Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Bajern danas može do Salatare, Dortmund juri poslednji voz za LŠ, Ajntraht brani Top 4

Vreme čitanja: 5min | sub. 24.04.21. | 13:25

Veoma zanimljivi mečevi očekuju se danas u Bundesligi

Bajern iz Minhena danas može da proslavi još jedan prvenstveni primat u Nemačkoj. Deveti zaredom. Za taj podvig mu je nephodan trijumf nad Majncom u gostima. Ipak, važan dvoboj odigraće se i u Volfzburgu, gde će Dortmund želeti da oživi nade u plasman u Ligu šampiona, ali mora da pobedi. Sa druge strane, domaći tim može da osigura svoju poziciju u elitnoj četvorci. Dvoboj Leverkuzena sa Ajntrahtom takođe nosi epitet veoma važnog. Svaka bod može da bude odlučujuć.

Fudbaleri Hansija Flika treba da naprave poslednji korak ka podizanju Salatare. Ako potvrde ulogu favorita i pobede u Majncu, niko ih neće lišiti osvajanja titule prvaka, inače će morati da sačekaju ishod duela drugoplasiranog RB Lajpciga u nedelju u sudaru sa Štutgartom. U svakom slučaju, konačno oporavljeni golgeter Robert Levandovski vraća se sastav.

Izabrane vesti

15.30: (7,75) Majnc (4,80) Bajern (1,40)

Velika je verovatnoća da će se Poljak posle pauze duže od tri nedelje, izazvane povredom kolena, odmah pojaviti u startnoj postavi. Ne samo da bi njegovo prisustvo bilo presudno za osvajanje dragocenog trofeja na ligaškoj sceni, već će se pre svega kako bi pokušao da nadmaši rekord Gerda Milera. Legendarni as je 1972. godine postigao 40 golova u najjačem rangu, a Levandovski je do sada prikupio uglednih 35. Preostale su mu samo još četiri utakmice da pokuša da se upiše u istoriju. Iz tog razloga, ne samo u Minhenu, već i u celoj Nemačkoj, nastupi poljskog napadača možda će se pratiti još više nego ranije.

Bajern ima 10 bodova više od Bikova, koji su za razliku od Bavaraca ponovo oklevali u prošlom kolu. Bajern je, pak, sa dva gola nadmudrio Leverkuzen.

"Važno nam je da obezbedimo trijumf u najkraćem mogućem roku. Majnc je ionako u pristojnoj formi. Nije izgubio šest puta zaredom", rekao je Flik.

Iako dve ekipe deli 40 bodova na tabeli, Majnc možda neće biti lako nadmašen. Tokom poslednjih nekoliko nedelja jasno je stavio do znanja da, uprkos dugotrajnim poteškoćama tokom cele godine, jednostavno namerava da ostane na prvoligaškoj sceni.

"Imaju kompaktan tim koji je opasan u prelasku u napad", dodao je kormilar Bajerna.

15.30: (3,05) Volfzburg (3,40) Dortmund (2,33)

Borusija iz Dortmunda ne odustaje od Lige šampiona. Naruku su joj išli neki rezultati u prethodnih sedam dana, a posebno lepa vest za navijače žuto-crnih glasi da je Erling Haland posle jednomesečnog posta protiv Verdera konačno probio barijeru, postigao dva gola i vratio se u onaj ubitačni golgeterski ritam.

I to nije sve. Milioneri su podigli nivo forme, deluju mnogo bolje u oba pravca, pa imaju pravo da se nadaju plasmanu u TOP 4, koliko god da su u nezavidnoj poziciji. Vratio se Gereiro, posle duže vremena proigrao Đio Rejna, Torgan Azar se budi nakon pauze zbog nezgodne povrede.

Na drugoj strani jeste jedna od najboljih odbrana lige, koju gosti sa Vestfalena neće tako lako moći da probiju, međutim ta ista odbrana pokazuje ozbiljne znake krize, što se oslikava kroz silne golove primljene u poslednja tri kola.

Vukovima bi pobeda obezbedila Ligu šampionu, to je jasno kao dan. Baš kao što je jasno kao dan da je baš Borusija jedan od najnezgodnijih rivala četi Olivera Glaznera. I tako je već punih šest godina, koliko Volfzburg ne zna za trijumf nad ovim rivalom. Na 11 susreta u tom periodu 10 pobeda Dortmund i remi, Volfzburg na nuli.

Ali, čak ni to nije najgore u svemu. Pazite sad: na osam poslednjih mečeva Dortmund nije primio gol od Vukova. U prvom delu sezone bilo je 2:0 za Borusiju, sezonu pre te – 2:0 i 3:0.

Nesumnjivo, pod velikim pritiskom su gosti, koji četiri kruga pre kraja imaju gubitak od četiri boda za trenutno četvrtoplasiranim Ajntrahtom. Istovremeno, samo konačni plasman u najbolju četvorku može da garantuje kvalifikacije za elitno takmičenje. Eventualni poraz u Donjoj Saksoniji i, naprotiv, uspeh Orlova u Leverkuzenu verovatno bi značio kraj Dortmundovih nada.

18.30: (2,40) Leverkuzen (3,45) Ajntraht (2,90)

I za kraj dana, na Baj Arenu stiže tim iz Frankfurta. Oba kluba još imaju za šta da igraju. Ajntraht želi da sačuva poziciju u Ligi šampiona, dok Bajer mora biti oprezan zbog Gladbaha i Union Berlina. Pre ove trke, gosti u čijem se dresu trenutno "igra" Andre Silva sa 24 gola su u boljoj formi.

Portugalski napadač potpisao je pobedu nad Augzburgom pre četiri dana i približio svoj tim najeminentnijem takmičenju. Inače, Orlovi se u novoj formi nisu predstavili u Ligi šampiona. Poslednji put su igrali Kup Evropskih šampiona, davne 1959/1960, kada su stigli do finala i izgubili sa 7:3 od Real Madrida.

Trener Adi Hiter prestao je da koristi Luku Jovića kao džokera, a njegova saradnja sa Andreom Silvom znači da Frankfurt može da bude ponosan na treći najbolji napad u Bundesligi. Takođe će želeti da poboljša ovu statistiku protiv Leverkuzena.

Pre božićne pauze klub po nadimku "Neverkuzen" vodio je na tabeli, ali je potom usledio prvi poraz od minhenskog Bajerna, nakon čega su usledili drugi nestabilni nastupi, koji su povrh svega sklonili sa pozicije trenera Petera Boša. Nasledio ga je Hanes Volf i tokom utakmice u utorak ponovo izgubio od bavarskog velikana.

Od 2018. godine, Leverkuzen i Ajntrah su se smenjivali u pobedničkim mečevima, svaki put pobeđujući kod kuće. Treba napomenuti da je u slučaju pobeda Verkselfa uvek bila razlika u klasi (4:1, 6:1, 4:0, 4:1).

BUNDESLIGA - 31. KOLO

Petak

Augzburg - Keln 2:3 (0:3)

/Gumni 54, Vargas 62 - Duda 8, 33, Kajnc 23/

Subota

15.30: (2,80) Frajburg (3,35) Hofenhajm (2,50)

15.30: (7,75) Majnc (4,80) Bajern (1,40)

15.30: (2,00) Union Berlin (3,40) Verder (3,90)

15.30: (3,05) Volfzburg (3,40) Dortmund (2,33)

18.30: (2,40) Leverkuzen (3,45) Ajntraht (2,90)

Nedelja

15.30: (1,40) RB Lajpcig (4,80) Štutgart (7,75)

18.00: (1,65) Menhengladbah (3,80) Bilefeld (5,50)

Sreda (12.5.)

Šalke - Herta

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ajntraht FrankfurtAjntrahtBajern MinhenBorusija DortmundBundesligaVolfzburgBajer Leverkuzen

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara