Alijanc Arena (©Reuters)
Alijanc Arena (©Reuters)

Bajernov odgovor Sitiju i Pari Sen Žermenu: Bavarci šire mrežu klubova uz pomoć Amerikanaca

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.01.24. | 18:32

Već su pikirali četvrti klub

Mančester Siti je uz pomoć Siti grupe napravio fudbalsku imperiju, iste ambicije pokazuje i Pari Sen Žermen u poslednje vreme, a kako ne žele da izgube korak za finanijski najmoćnijima, u Bajernu spremaju odgovor klubovima u vlasništvu bogatih šeika sa Bliskog istoka.

Zapravo, kuju Bavarci plan već neko vreme, mada svoju mrežu šire neprimetno, ispod radara, kako ne bi naštetila UEFA propise. Kako piše nemački Kiker, Los Anđeles FC je vrlo zainteresovan za kupovinu švajcarskog Grashopera. I sad se verovatno pitate kakve veze Bajern ima sa čitavom pričom.

Izabrane vesti

Naime, Bajern i Los Anđeles FC su u martu 2023. godine ozvaničili globalnu saradnju pod nazivom "Red&Gold Football", koja, kako je tada navedeno u saopštenju, "predstavlja platformu za mlade talente koja uključuje njihov razvoj na visokom nivou i put do seniorskog tima".

Bajern i Los Anđeles FC su potom, u septembru, sklopili partnerstvo i sa Gambinos Starsom, renomiranom fudbalskom akademijom iz Gambije, da bi u decembru "Red&Gold Football" postao većinski vlasnik Rasing iz Montevidea, urugvajskog prvoligaša.

A sada je, kako navodi Kiker, pustio pipke i ka trećem klubu u razmaku od svega pet meseci. Prema pisanju nemačkog lista, kineski vlasnici, u čije je ruke Grashopers pao u aprilu 2021, posle nepune tri godine spremni su da prodaju najtrofejniji klub Švajcarske, a Los Anđeles FC na dobrom je putu da ga stavi pod svoje vlasništvo.

Nedugo nakon što je izabran za izvršnog direktora Bajerna Jan Kristijan Dresen upozorio je na fenomen koji poslednjih godina sve više uzima maha u evropskom fudbalu.

"Morate da gledate kako se igrači kreću napred-nazad između klubova koji pripadaju istom vlasniku. Biće zanimljivo da vidimo kako to može da se reši. Trebalo bi da se trudimo da doprinesemo razvoju propisa kako vlasništvo više klubova ne bi narušilo konkurenciju", napomenuo je Dresen.


tagovi

Bajern MinhenLos Anđeles FC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara