Solskjer, Henes, Alonso, Zidan i Konte (©Reuters)
Solskjer, Henes, Alonso, Zidan i Konte (©Reuters)

Bajernova kriza i pet imena oko kojih se traži Tuhelov naslednik

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.02.24. | 01:09

Klub prvo mora da vidi šta će sa Nemcem koji je definitivno razočarao, dok se oko novog trenera Bavaraca dosta spekuliše...

Posle još jedne blamaže i trećeg uzastopnog poraza trenerska pozicija Tomasa Tuhela u Bajernu nikada nije bila uzdrmanija. Njegov odlazak je skoro pa izvestan, mada ne i tako jednostavan za izvedbu iz više razloga. Prvo, klub mora da se dogovori sa nemačkim stručnjakom oko sporazumnog raskida ugovora koji traje još godinu i pod dana, onda i da nađe pravog čoveka za delikatan posao.

Dok Bajern na najvišem nivou treba da donese odluku da li će Tuhelu da uruči zahvalnicu, u javnosti oko imena njegovog naslednika orbitira čak pet imena - Ole Gunar Solskjer, Ćabi Alonso, Zinedin Zidan, Antonio Konte i Sebastijan Henes.

Izabrane vesti

Pominjanje Solskjera u kontekst novog trenera Bavaraca je definitivno najveće iznenađenje za sve. Ipak, norveški trener i nekadašnji centarfor, koji je Mančester Junajtedu doneo evropsku titulu 1999. godine upravo golom u trećem minutu nadoknade, pominje se samo kao privremeno rešenje. Ne kao neko ko bi mogao da bude dugoročno vezan za Bajern. S ovom informacijom barata dobro obavešteni nemački novinar Florijan Platenberg i zbog toga ima težinu. To bi suštinski značilo da je Bajern spreman da po rastanku sa Tuhelom definitivno baci ovu sezonu niz vodu i da Solskjer bude premosnica kako bi se sačekalo drugo ime na spisku - Ćabi Alonso.

Španac je jedan od onih koji ove sezone kopaju jamu Bajernu, ali pre svega vodi Bajer Leverkuzen ka senzacionalnoj tituli u Nemačkoj čime bi se konačno završila jedanaestogodišnja strahovlada giganta iz Minhena. Dobro je poznato svima da Alonso ima klauzule kojim bi mogao da pređe u redove jednog od svoja tri nekadašnja kluba, Real Madrid, Liverpul ili Bajern Minhen, mada on to kategorički odbija da iskoristi jer želi da završi posao u Leverkuzenu.

Nije tajna da Alonso uživa izuzetnu reputaciju među vodećim ljudima Bajerna i zato je verovatno glavni pik uprave, iako se pominje da mu se spočitava opušteniji pristup radu... Posao bi značajno mogla da zakomplikuje odluka Jirgena Klopa da ode iz Liverpula na kraju sezone, mada Atletik tvrdi da Bajern pokušava da spreči takav scenario.

Evropom je takođe prostrujala vest o Bajernovom navodnom interesovanju za Zinedina Zidana. Iako su pojedini mediji pisali da je bilo kontakta dve strane, Bild piše da to nije tačno. Možda Bajern ima želju da ga dovede, ali Francuz je sam možda zatvorio vrata rečima da će "voditi samo klubove iz zemalja čiji jezik priča". Zidan ne zna nemački, mogao bi da ga nauči, a posao bi mogao da mu bude i te kako primamljiv. Pogotovo jer će skoro tri godine kako ne radi...

Antonio Konte je jedan od poslednjih trenera koji se povezuju sa Bajernom. Italijan je bez posla od rastanka sa Totenhemom marta prošle godine i navodno je jako zainteresovan da preuzme minhenskog giganta. Već dobro poznaje deo svlačionice, trenirao je Erika Dajera i Harija Kejna u Totenhemu. Trener je visokog profila, iako sa Pevcima nije uradio mnogo toga, ali kao neko ko je pokorio Englesku sa Čelsijem, te Italiju sa Interom i Juventusom, ima svoje adute na audiciji za posao.

Na kraju ostaje ime koje je široj javnosti najmanje poznato. Sebastijan Henes je inače rođak, odnosno bratanac Ulija Henesa, ali i pored rodbinske veze mladi trener ima impresivnu dosadašnju sezonu sa Štutgartom iza sebe. Nalazi se na trećem mestu, odmah iza Bajerna i ispred Dortmunda i Lajpciga. Međutim, on poput Alonsa takođe želi da završi bar sezonu u svom klubu, pre nego što napravi sledeći korak. A, prelazak u Bajern bio bi za njega čak i nešto poput preskakanja stepenika...

Podsetimo, u vezu sa Bajernom dovodi se i Hansi Flik, pa čak i Žoze Murinjo koji je navodno počeo već da uči nemački jezik. Bez ikakve sumnje tema novog trenera Bajerna je uz navodno dogovoren prelazak Kilijana Embapea u Real Madrid najvažnija tema evropskog i svetskog fudbala.


tagovi

Ole Gunar SolskjerSebastijan HenesAntonio KonteĆabi AlonsoZinedin ZidanTomas TuhelBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara