Ilustracija (©fksarajevo.ba)
Ilustracija (©fksarajevo.ba)

Banjaluka i Sarajevo u centru pažnje, u Konjicu se rešava opstanak

Vreme čitanja: 7min | ned. 07.05.23. | 12:15

Privodi se kraju šampionat u Bosni i Hercegovini

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnjih rezultata u kojima se skoro pa ništa nije rešilo, ali je bar malo jasnije kada je reč o borbi za opstanak i Evropu. Dosta stvari moglo bi biti rešeno danas, jer se igraju tri jako zanimljiva duela 30. kola. Premijer lige Bosne i Hercegovine. U Konjicu direktna borba za opstanak, a u Banjaluci i Sarajevu okršaji za Evropu.

Izabrane vesti

IGMAN – LEOTAR (15:30)

Iako veliki deo javnosti Igmana vidi kao kandidata za ispadanje, tim iz Konjica je uspeo dobrim igrama popraviti situaciju. Trenutno su jedan bod iznad crte, ali i dalje sami kroje svoju sudbinu. Domaćini su svim direktnim konkurentima pa bi svaki kiks umnogome uticao na epilog. Mada, gledajući učinak na domaćem terenu, mogu biti zadovoljni jer su kiksnuli samo protiv Slobode. Ukoliko nastave u tom ritmu opstanak ne bi trebao doći u pitanje.

Tim Husrefa Musemića je realno gledajući kvalitetniji od Leotara, ali se tim iz Trebinja nekoliko puta pokazao kao tvrd orah. Pogotovo, kad ih mnogi vide kao autsajdera. U današnjem susretu domaći su favoriti, jer je poslednji put na stadionu u Konjicu stradala dobojska Sloga. Zna iskusni vuk poput Musemića kako igrati ovakve utakmice, a iskustvo u njegovoj ekipi još jedan je razlog zašto je najbliža pobeda domaćina u ovom duelu.

15.30: (1,57) Igman (3,45) Leotar (6,50)

Kod Leotara je situacija znatno teža, jer trenutno drže fenjer sa dva boda manje od današnjeg rivala. Dakle, ukoliko upišu poraz već će jednom nogom biti u nižem rangu. U poslednjih pet mečeva, Leotar je upisao svega dva boda i postigavši svega jedan gol, pa i ne treba da čudi što su na začelju tabele. Pokušaće gosti tvrdom defanzivom doći do jednog boda. Navikli smo ih u takvom izdanju, ali je pitanje hoće li istrajati u svojoj nameri, jer je Igman već imao takve protivnike i izlazio na kraj sa njima. Sve u svemu, ukoliko osvoji barem bod, Leotar se ima čemu nadati u nastavku sezone, a poraz bi ih samo gurnuo u živo blato iz kojeg bi teško izašli.

BORAC – SARAJEVO (19:30)

Ako bi se u ovom kolu još nešto moglo rešiti, to je definitivno ova utakmica, koja bi mogla otkriti još jednog učesnika evropskih kvalifikacija. Borac je drugoplasirani sa 52 boda, četiri više od današnjeg rivala, pa bi pobedom otišli na plus sedam, što bi tri kola pre kraja verovatno značilo potvrdu plasmana u Evropu, što je i bio cilj tima iz Banjaluke. U poslednjih pet mečeva, Borac je upisao dva poraza i tri pobede, ali je posebno zanimljiv učinak Banjalučana na svom terenu. U prolećnom delu upisali su svega jedan poraz, i to od Zrinjskog, dok su u svim ostalim mečevima upisali sigurne pobede bez primljenog gola.

Dakle, Borac je nemilosrdan na svom terenu pa će im to biti glavni adut i večeras, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da bi sa nova tri boda ispunili svoj cilj.

Dolazi nam Sarajevo koje zaista se nalazi u pozitivnom nizu, imaju dosta kvalitenih igrača, ostvarili su seriju pobeda što se dalo i očekivati. Što se tiče nas, mi imamo prednost u četiri boda ispred Sarajeva, imamo domaći teren, imamo publiku… Sigurno je da smo svi svesni koliko nam znači ova utakmica. Povoljan rezultat iz ovog meča bi nas još više približio krajnjem cilju iz ove sezone, a to je plasman u Evropu”, kazao je trener Borca Vinko Marinović.

Iako je Sarajevo na zimskoj pauzi bilo skoro pa otpisano iz borbe za Evropu, dobre igre u poslednje vreme dovele su ih do visokog trećeg mesta što je pre neka dva meseca izgledalo kao nemoguća misija. Međutim, uspeo je Mirza Varešanović da pronađe formulu i u poslednjih sedam utakmica upiše šest pobeda i svega jedan remi. Dakle, Sarajevo igra u najboljoj formi u celoj ligi, pa će biti zanimljivo videti u kojoj meri će parirati motivisanom domaćinu. Ono što je stručnom štabu Bordo tima bilo najbitnije, jeste činjenica da se pronašao i tim koji deluje besprekorno na terenu, pa su sada i navijači polako prešli na stranu omraženog trenera. To je svakako jako bitan faktor, jer je dobra atmosfera ključ uspeha, a u ovom trenutku je Sarajevo definitivno ima.

19.30: (1,90) Borac (3,25) Sarajevo (4,00)

Ono što je svakako dobro i jednima i drugima jeste činjenica da porazom ne bi izgubili mnogo toga. I dalje bi ostala šansa za plasman u Evropu, dok bi pobedom i jedni i drugi mogli rešiti mnogo stvari.

Nakon što smo odigrali tri utakmice u sedam dana, sada smo napokon dobili priliku za malo duži odmor. Spremni dočekujemo utakmicu sa Borcem, te ćemo u Banjoj Luci dati sve od sebe da još jednom obradujemo naše navijače i nastavimo ovaj pobednički niz. I dalje stojim iza svoje izjave da mi nemamo šta da kalkulišemo i da trebamo ići u svakoj utakmici na pobedu. Tako će biti i na ovom gostovanju. Na polusezoni smo bili u nezavidnoj situaciji, a došli smo do toga da sada sami odlučujemo o svojoj sudbini. Trenutno se nalazimo na poziciji koja nas vodi u evropska takmičenja, a sa pobedom bi taj status još više učvrstili, te bi imali priliku da napadnemo drugo mesto koje bi sigurno popravilo utisak ove sezone", poručio je šef stručnog štaba Sarajeva Mirza Varešanović pred duel sa Borcem.

ŽELJEZNIČAR – VELEŽ (19:30)

Još jedan meč koji bi mogao odlučiti dosta toga jer se obe ekipe nalaze blizu pozicija koje vode u Evropu. Veći pritisak je na domaćinu koji se nalazi na šestoj poziciji sa 43 boda, pet manje od trećeg mesta koje garantuje izlaz u Evropu. Takođe, Željezničar mora kroz prvenstvo dohvatiti međunarodnu scenu, dok Velež to može uraditi i kroz Kup. Domaći ne igraju u Bog zna kakvoj formi, pogotovo otkako je došao novi trener Nermin Bašić. Pod njegovim vodstvom, tim je upisao svega jednu pobedu i to na jedvite jade kod kuće protiv Širokog Brijega, dok su upisali tri poraza i jedan remi.

19.30: (2,10) Željezničar (3,05) Velež (3,60)

Kod navijača već tinja nezadovoljstvo, što će sigurno biti dodatni teret, pa je i to još jedan razlog da domaći moraju ići na pobedu. Svaki drugi ishod, verovatno bi značio oproštaj od Evrope i još jednu neuspešnu sezonu, dok bi se sa tri boda koliko toliko probudila nada za međunarodnom scenom.

Svesni toga su i u taboru domaćina pa će nastojati upisati zlata vredna tri boda.

Peti derbi za nas, svaka četiri dana skoro utakmica. Oseti se umor kod igrača, ali mislim da smo izvukli pouke iz zadnje utakmice, napravili smo određenu igru, ali imamo problema u realizaciji. Bavimo se realizacijom, bavićemo se do utakmice, pogotovo tu mislim na napadače. Nedostaje nam sabranosti u ofanzivnom delu, videli smo u analizi da moramo popraviti balans, da manje damo prostora za kontre protivniku. Što se tiče igrača, Galić je bio na pregledu, nije ruptura i mogao bi biti spreman za derbi, a što se tiče Cocalića ne znamo kolika će biti kazna. Želimo se osvetiti Veležu za ispadanje iz Kupa, imamo motivacije, nabralo se svega u nama“, rekao je Bašić pred okršaj sa Veležom.

Sa druge strane, Velež igra kao preporođen od dolaska Nedima Jusufbegovića. Iako se na polusezoni činilo da sezone ide u propast, odlični rezultati posle dolaska ovog stručnjaka, učinili su da Velež dođe nadomak Evrope, i to na dva fronta. Velež je peti sa bodom više od Željezničara i četiri manje od pozicije broj tri, ali daleko od toga da Rođeni nemaju šta reći na Grbavici. Naprotiv, jer su pre manje od mesec dana u revanšu polufinala Kupa na ovom stadionu trijumfovali 2:1 i tako pokazali da dobra forma zaista nije slučajnost. Ne bi na ovom duelu trebalo biti mnogo golova, jedino ako jedan rani pogodak ne promeni sve.

Velež igra taktički disciplinovano i čeka grešku protivnika, a s obzirom da domaćin mora ići na pobedu, moglo bi biti interesantno na obe strane.

Mi znamo da je pred nama jako važan meč, ali mi svakoj utakmici pristupamo isto. Želimo trijumf i pokušaćemo doći do njega. Jesmo savladali Želju na Grbavici pre mesec dana, ali ne smemo se uzdati u to. Imamo svoj cilj, plan i nastojaćemo da sve to sprovedemo u delo“, istakao je Nedim Jusufbegović pred ovaj duel.

BIH 1 - 30. KOLO

Subota

Zrinjski - Sloboda 4:1 (2:1)

Tuzla Siti - Sloga 1:2 (1:1)

Široki Brijeg - Posušje 1:1 (1:1)

Nedelja

15.30: (1,57) Igman (3,45) Leotar (6,50)

19.30: (1,90) Borac (3,25) Sarajevo (4,00)

19.30: (2,10) Željezničar (3,05) Velež (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1SarajevoBorac Banja LukaBorac BanjalukaLeotarŽeljezničarVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara