Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Barakas Sentral ili Kilmes - ko će, uz Tigre, u argentinsku elitu?

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.12.21. | 23:05

Finale plej-ofa na programu je u noći između utorka i srede, od 00.10 časova po srednjeevropskom vremenu

Poslednji takmičarski meč za ovu kalendarsku godinu u Argentini na programu je noćas (00.10) kada se na stadionu Presidente Huan Domingho Peron u Avaljanedi, zbog svog specifičnog oblika poznatiji kao i El Silindro, sastaju Barakas Sentral i Atletiko Kilmes, u finalu plej-ofa, koji će da odluči ko će sledeće sezone da igra eliti rang takmičenja.

Formalno kao gosti, ali zbog blizine sopstvenog prebivališta u južnoj zoni Buenos Ajresa, izabranici Fakunda Save osećaće se kao kod kuće. Inače, Kilmes je do finala dospeo posle pobede u drugom meču nad Ferom od 1:0 koja je izazvala veliku polemiku oko penala koji je dosudio Nikolas Lamolina, s obzirom na to da je golman Marselo Minjo napravio faul nad Federikom Anselmom, koji je na posletku I realizovao kazneni udarac. O Lamolininoj odluci se mnogo raspravljalo, zbog čega je klub iz Kabalita zvanično zatražio od AFA da se ponovi utakmica, ali se to na kraju ipak nije dogodilo.

Izabrane vesti

00.10: (3,50) Barakas Sentral (3,10) Kilmes (2,25)

Sa svoje strane, Barakas Sentral je došao do svoje druge prilike za promociju, pošto je nadmašio Almirantea Brauna u dvomeču ukupnim rezultatom 3:2. Prvi susret u zapadnom Buenos Ajresu završen je bez pogodaka na obe strane, ali je zato u revanšu viđena odlična utakmica. Kamiondžije iz Barakasa su u prvom poluvremenu postigle tri gola i činilo se da je meč bio gotov, ali je njegov rival uspeo da u drugom delu igre postigne dva pogotka i tako unesu neizvesnost. Do čuda ipak nije došlo, jer je "Fregati admirala Brauna" ponestalo vremena. Igrači Barakasa se nadaju da će se noćas odužiti svojim navijačima za finale prve promocije koju su izgubili od Tigrea.

Obe ekipe trabalo bi da nstupe u svojim najjačim sastavima. Trener Barakasa Rodolfo De Paoli će do poslednjeg trenutka čekati Fernanda Valencuelu, koji se oporavlja od tegoba mišića, a što se tiče Kilmesa, njihov strateg Fakundo Sava trebalo bi da napravi jedu promenu gde bi Fakundo Silva ušao umesto Brandona Obregona, koji se povukao povređen u prvom poluvremenu meča sa Ferom, zbog naprezanja mišića zadnje lože desne noge.

Za razliku od ostalih faza plej-ofa, važno je napomenuti da će se finale igrati na jedan meč. Ukoliko bude izjednačenja u 90 minuta, obe ekipe direktno će ići na izvođenje jedanaesteraca bez produžetaka.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

Dakle, pored Tigrea, koji je kao prvak Primere B Nasional već postao član elitnog društva, noćas ćeo saznati i ime poslednjeg člana za predstojeću 2022 godinu. Za sada, jedino pitanje koje se postavlja je, da li će to biti tim iz južnog, ili pak, centralnog Buenos Ajresa? Ono što se zna je da, ko god od ova dva kluba izbori promociju, biće to sjajna stvar za veliku scenu argentinskog fudbala. Za Kilmes posle više od dve godine tavorenja u drugom rangu, dok Barakas nije bio član najjače kategorije gotovo čitav jedan vek. Takođe, znamo da promocijom bilo kog entiteta neće biti proširivanja rivalstava u Primera diviziji, ali eventualnim plasmanom južnjačke ekipe, ponovo bismo u najjačoj kategoriji imali najstariji klub u Argentini, osnovan još davne 1887 godine. Upravo zbog toga, Kilmes je poznat pod nadimkom Dekan argentinskog fudbala, a istoj instituciji pripadaju I dve titule prvaka države iz 1912 i 1979 godine.

Za narednu sezonu, na prvom mestu, ideja koja je stekla najveći konsenzus među liderima argentinske Profesionalne Lige je da se na neki način ponovi ono što je urađeno 2021 godine. Naime, prvo bi se odigralo takmičenje kao što je Liga Kup, ponovo sa dve razdvojene zone i to bi se odvijalo između februara i maja.

Namera bi bila da se zone postave po klasicima i parovima, s tim što bi se jedno kolo izdvojilo kako bi se održali svi klasici. Dakle ponovo bi se vratio “Vikend Klasika”. Već za kraj maja planira se početak Lige, a koja bi trebala da se održi do kraja oktobra kada je planirano Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Razlika u odnosu na ovogodišnje takmičenje je u broju ekipa. Pošto su zagarantovane dve promocije, a kako je poslednjim zasedanjem AFA, koja je odlučila da ni ove godine, kako navode tamošnji mediji zbog pandemije virusa, neće biti ispadanja. Tako će u 2022. godini Profesionalna liga sadržati 28 ekipa. Na ovaj način, zone u Liga Kupu bile bi po 14 ekipa, a sama Liga bi se igrala u 27 kola.

Zauzvrat, najvažnija promena će se svakako biti u ispadanju, pošto je Skupština AFA odobrila statutarnu reformu za obnavljanje sistema koji je odložen pandemijom. Cilj je da 2026. godine u Prvoj ligi budu 22 tima, tako da će do kraja 2022. biti dva ispadanja i po četiri 2023, 2024. i 2025. godine.

ARGENTINA 2 – PLEJ-OF (FINALE)

Sreda

00.10: (3,50) Barakas Sentral (3,10) Kilmes (2,25)

***Kvote su podložne promenama

(PIŠE: Đorđe RADONJIĆ)


tagovi

Argentina 2

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara