Jirgen Klinsman, trenerska prevara veka: Tako se ponašaju tinejdžeri, a ne ozbiljni ljudi

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.02.20. | 18:51

U Berlinu na teži način shvatili ono o čemu je Filip Lam odavno govorio

Američki Sports Ilustrejted bio je umeren tvrdnjom da Jirgen Klinsman živi u iluzijama. Popularna onlajn platforma SB Nejšn gađa u suštinu i naziva ga “sitnim prevarantom”. Čak i ugledni Kiker o bivšem selektoru Nemačke kaže da je Klinsmanviše prodavac no što je trener”. Kad je Filip Lam to napisao u biografiji kompletna nemačka javnost ga je napala rekavši da se tako ne govori o nekadašnjim trenerima. A onda je došlo Jirgenovih 76 dana u Berlinu i u Herti su na teži način naučili da je Lam sve vreme bio u pravu.

Kad se prisećao Klinsmanovog mandata u Bajernu Lam je napisao…
Suštinski smo pod Klinsmanom radili samo na kondiciji. Bilo je vrlo malo smernica i igrači su morali da se pre utakmice sastanu nezavisno od njega da razgovaraju o tome kako ćemo da igramo. Svi igrači su posle osam nedelja znali da to sa Klinsmanom neće da upali. Preostali deo sezone je bio samo o tome kako da smanjimo štetu”.

Izabrane vesti

Klinsman se tada branio tvrdnjom da igrači ne mogu da vide “širu sliku”. Prethodno ga je na Mundijalu krpio Joahim Lev - svi znaju da je baš on crtao taktiku na putu do polufinala - a posle Bajerna je uspeo da sebi obezbedi posao na klupi reprezentacije SAD i tu dolazimo do onih opaski Sports Ilustrejteda i SB Nejšna. Jeste Klinsman doveo Amere do Mundijala 2014. godine, tamo prošao dosta tešku grupu, pa čak u osmini finala odveo Belgijance u produžetke, istina tek nakon što je Tim Hauard postavio rekord svetskih prvenstava sa 15 odbrana. Ali tada ga je malo pogurala sreća, a kad je ona okrenula leđa Amerikanci su propustili Svetsko prvenstvo 2018, prvo posle više od tri decenije. I onda su se i “preko bare” pronašli bivši igrači da izađu u javnost i kažu koliko Klinsman u stvari ne zna.

Lars Vindhorst očigledno nije imao vremena da čita sportsku štampu. Kad je izdvojio 100.000.000 evra da poveća vlasnički udeo u Herti na 49,9 odsto akcija razmišljao je biznis logikom. Klinsmanov dolazak u Berlin garantovao bi bogatije sponzorske ugovore. Na stranu njegovo (ne)znanje, Jirgen je prepoznatljivo lice širom planete. Problem je samo što nije trener.

Lars Vindhorst (desno)

Samo 76 dana nakon što je preuzeo funkciju trenera Jirgen Klinsman je u poruci na ličnom Fejsbuk profile objavio snimak u kome kaže da napušta Hertu, pošto ne oseća da ima podršku kluba. Kluba koji je inače ovog januara potrošio 76.000.000 evra – više nego bilo ko drugi na svetu! – da mu dovede pojačanja kakva su Lukas Tusar, Kšištof Pjontek, Mateus Kunja i Santjago Askasibar. Klinsmanu je bilo malo, iako je imao samo jedan zadatak: da opstane u Bundesligi. Nije valjano ni krenuo, a već je digao sidro nakon što je na devet utakmica osvojio 12 bodova.
Možda tako možeš da se ponašaš kao tinejdžer. Ali u poslu, kad se nešto ozbiljno dogovoriš, to se ne radi”, u neverici je vrteo glavom Vindhorst na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je, između ostalog, potvrdio i da Klinsman – iako je dojučerašnji trener hteo?! – neće dobiti nazad fotelju u Nadzornom odboru.

Tamo ga je, kad je povećao vlasnički udeo u klubu, ubacio baš Vindhorst ispred svoje Tenor kompanije. Nije mu dugo trebalo da shvati koliko se prevario.
Strogo tehnički gledano, Klinsman više i nije član Nadzornog odbora, pošto mu je funkcija bila suspendovana dok je bio trener. Iz sadašnje perspective kompanije, mogu da kažem da ga sigurno nećemo tamo vratiti. Trenutno je nezamislivo da ponovo sarađujemo sa Jirgenom Klinsmanom. Način na koji je otišao je neprihvatljiv. Nikad ne zatvaram vrata, ali izgubio je kredibilitet”, rekao je Vindhorst.

A kako je uopšte otišao?
Nažalost, ja sam tek u utorak ujutru dobio poruku od njega u kojoj me obaveštava da upravo odlazi. Kad sam ga dobio na telefon već je sve izveo. Već je bilo prekasno. Tragično. Nije bilo spasa”.

Direktor Mihael Prec nije imao šta puno da doda.
Nismo mogli ni da naslutimo. Imao je punu slobodu u radu, ničim nije nagovestio da će ovo da uradi. U fudbalu sam od 1986, ali ovo što se desilo je nešto sasvim novo za mene. Barem da nam je prvo rekao”.

Vindhorst je dodao da sve ovo neće uticati na njegove investicije u Hertu i istakao da će već u sledećoj sezoni – samo da se sada sačuva opstanak – cilj biti plasman u Evropu.

Negde u to vreme, negde na svetu, neko će zaboraviti na sve ovo. I baš on će biti sledeća Klinsmanova žrtva. Lepo je Lam govorio…

(FOTO: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara