Barsina velika kriza: Grizman ne može sa Mesijem, mora da se menja trener, a dvojica kandidata su teške želje

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.11.19. | 13:21

Kuman i Galjardo su želje

Barselona je u krizi.

Barselona u prvenstvu ima najgori start u prvenstvu još od drugog mandata Luja van Gala. Čak tri poraza u 11 utakmica, čak četiri meča u kojima nije dala gol od početka sezone u Primeri i Ligi šampiona, problem slabe igre i neefikasnosti na gostovanjima… A remi bez golova sa praškom Slavijom na domaćem terenu je ogolio da ovaj tim ima probleme koji su duboko ukorenjeni.

Izabrane vesti

Problem koji svim trenutno najviše bode oči u Kataloniji je Antoan Grizman. Da li se Barseloni ponavlja slučaj sa Filipeom Kutinjom koji je došao kao zvezda i veliko pojačanje, ali na terenu se nije uklopio sa Mesijem i ostatkom tima?

Tada nešto nije “kliknulo” i Brazilac je posle samo godinu i po dana napustio Kamp Nou. Grizman je sada u sličnoj koži. Francuz je na 14 utakmica u dresu Blaugrane dao četiri gola i zabeležio tri asistencije. Nije to tako loš prosek, ali ako se uzme u obzir da Barsa napada u većini slučajeva, da igra protiv slabijih od sebe i da je do sada dala 33 gola (a očekivalo se i više!), onda Grizmanove brojke i ne izgledaju dobro. Pogotovo ne izgleda on sam dobro na terenu.

Francuz ne sarađuje sa Mesijem onako kako se očekivalo. Nije to ni blizu konekcije koju Mesi ima sa Luisom Suarezom ili koju je nekada imao sa Nejmarom. Juče je Grizman protiv Slavije dodao Mesiju samo jednu loptu, Argentinac je bio nešto darežljiviji prema njemu i odigrao mu četiri pasa. Ukupno su jedan drugom odigrali 18 pasova na četiri meča Lige šampiona. A igrali su skoro stalno. Grizman je od mogućih 360 minuta na terenu propustio samo 50, a Mesi samo 55 minuta.

Da li zbog Mesija, spore adaptacije, trenera ili stila igre, ali Grizman ne liči na onog igrača iz Atletika. Tamo je bio udarna igla, imao 2,89 šuteva na gol po meču u prošloj sezoni, dok u Barseloni beleži samo 1,78 po meču. Sinoć nije imao nijedan?!

Uzorak od 14 utakmica još nije nikakva garancija da se kaže kako je Francuz promašena innvesticija, ali od igrača plaćenog 120.000.000 evra koji ni mlad, ni neiskusan se očekuje da pravi razliku. Trebalo bi da bude top klasa koja se odmah vidi, a ne da se čeka kao specifični Dembele. Iskustvo sa Kutinjom sve više plaši Barselonu i njene navijače. Valverde pokušava da mu pomogne, traži mu idealnu poziciju i prebacio ga je iz sredine na desno krilo, ali ni to nije pomoglo… Problem je i Valverde. On je taj kod kojeg se Kutinjo nije uklopio i kod kojeg Grizman pati.

Barselona je došla u situaciju da se opet sve vrti oko Mesija i da se čeka samo on iako je tim za dve godine reknonstruisan skupocenim pojačanjima poput Artura, De Jonga, GrizmanaMesi je sinoć protiv Slavije bio jedini destabiluzujući faktor za odbranu protivnika. Sve što je Barsa uradila, uradila je preko njega. I nije postigla gol. To znači da je problem dublji od Grizmana.

Trener Ernesto Valverde je već dugo čovek koji hoda sa metom na čelu. Preživeo je onaj fijaska protiv Rome pretprošle sezone. Preživeo je još veći fijasko protiv Liverpula prošle sezone. Držali su ga rezultati u domaćem prvenstvu. Ali sada je i tamo u problemu. Barsin debakl protiv Levantea u prošlom kolu je bio očigledan pokazatelj krize. Prvo mesto na tabeli to ne može da sakrije…
“Prvi su u ligi, prvi su u grupi Lige šampiona, ali igraju kao da su u krizi. Igra je previše spora, nema dinamike, u poslednjih 30 metara se sve vodi na individualni kvalitet i završnicu. A svaki put kada izgube loptu u napadu, ostavljaju utisak da mogu lako da prime gol iz kontranapada jer nemaju brzinu da isprate protivnika. Verujem da će u drugom delu sezone biti bolji, ali sada je očigledno da im fali energije, dinamike i samopouzdanja. Imamo jasan primer za to. Posle 80 minuta jučeranje utakmice, igrači Barselona su imali pređenih 97 kilometara na terenu, a Slavijini 109. To je 12 kilometara razlike?! Nikada nisam video takvu razliku. To pokazuje Barsinu fizički inferiornost i neodstatak brzine. Na licima igrača se videlo da im ova situacija ne prija”, prokomentarisao je Arsen Venger igru Katalonaca.

Sve ukazuje na to da će ceh platiti Valverde. Da danas dobije otkaz, niko se ne bi iznenadio. Ni on sam. pravo je čudo kako je i prošle sezone preživeo debakl protiv Liverpula i poraz u finalu Kupa kralja od Valensije. Najverovatnije da uprava nije imala pravu zamenu u tom trenutku. Isti problem je i sada.

Valverde ima ugovor do kraja sezone i sigurno mu neće biti produžen. Ali, šta raditi ako ga sada otpuste?

Barselona je specifičan klub sa specifičnim zahtevima što se tiče stila igre, ponašanja, tretmana pojedinih igrača koji su bitni klubu. ne može svaki trener da rzume Barsin fudbalski DNK. Međutim, dvojica deluju kao da mogu. Problem je pšto nisu slobodni.

Jedan je Ronald Kuman. Igračka legenda Barselone i čovek koji je Blaugrani doneo prvi trofej evropskog prvaka sada radi sjajan posao na selektorskoj misiji u Holandiji. Preporodio je holandsku reprezentaciju, a u ugovoru ima kaluzulu po kojoj bi mogao da ode posle EP narednog leta. Proveo je godine u Barseloni kao igrač, Holanđani dobro razumeju Barsinu filozofiju, ima zavidno trenersko iskustvo, voli da pruži šansu maldim igračima i neguje napadački stil igre. Sve što Barsi treba. Ali treba joj odmah, a ne na leto kada bi Kuman najranije mogao da bude slobodan.

Drugo ime je Marselo Galjardo. Čovek koji piše istoriju sa River Plejtom i već sada posle pet godina na klupi giganta sa Monumentala se smatra njegovim najboljim trenerom u istoriji. Već je osvojio dva trofeja Kopa Liberatdores, a plasirao se i u finale za treći. Napravio je čudo u Riveru, navijači ga obožavaju, polako postaje veći od kluba i taj mitski status koji ima je problem da sve to napusti i dođe u Evropu.

Pep Gvardiola, čije mišljenje se posbeno ceni u Kataloniji, ga je nedavno pohvalio i zapitao fudbalsku javnost zašto Galjardo ne ulazi u uži izbor za najboljeg trenera godine kada pravi čuda sa Riverom. Nedavno je i Leo Mesi u izboru za nagradu Best i trenera godine dao glasove Galjardu, Poketinu i Gvardioli. A ako Mesi posebno ceni nekog trenera, u klubu će uraditi sve da mu želju i ispune. Pitanje je samo da li Galardo ima želju da pređe Atlantik. Ma koliko da je Barselona veliki izazov, on na Monumentalu ima status koji Mesi ima u Kataloniji.  

Barselona ima nimalo naivan raspored do kraja godine. Gostuje Leganesu, Atletiko Madridu, Interu i Sosijedadu, a dočekuje Seltu, Borusiju Dortmund, Majorku, Real Madrid i Alaves. Svaki sledeći kiks bi mogao da bude kap koja je prelila čašu sa Valverdeom.

(FOTO: reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara