Bartomeu optužio Laportu: Ostavljeno nam je katastrofalno nasledstvo, danas je potpuno drugačije

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.08.21. | 21:27

Bivši predsednik Katalonaca javno optužio aktuelnog

Đozep Marija Bartomeu, bivši predsednik Barselone, danas se javnim pismom obratio nasledniku na čelu Barselone Đoanu Laporti, povodom optužbi da je upravo on odgovoran za nezavidnu ekonomsku situaciju u kojoj se klub nalazi.

Bivši predsednik je u saopštenju istakao da je tadašnje rukovodstvo, i pored gubitaka usled virusa korona od 97.000.000 evra, mandat koji je trajao od jula 2010. godine završio sa deficitom od 60.000.000 evropskih novčanica. Takođe, Bartomeu je demantovao Laportinu tvrdnju da je prethodno rukovodstvo izmišljao račune za pokrivanje gubitaka, istakavši da se gubici u pandemiji nisu smatrali negativnim ekonomskim rezultatima u godinama pogođenim virusom korona prema Kraljevskom dekretu 1162/2020.

Izabrane vesti

Bartomeu je dalje naveo da je ekonomsko stanje kada je njegov odbor 2010. godine preuzeo klub od Laporte bilo daleko gore od onoga sa kojim se predsednik trenutno suočava.

"Sada je situacija potpuno drugačija od one koju smo zatekli 2010. godine kada su godišnji gubici bili i do 80.000.000 (sezona 2009/10) što je uticalo da nam negativnim rezultatima od 2003. godine bude ostavljeno katastrofalno nasledstvo", navedeno je između ostalog u saopštenju.

Nekadašnji predsednik potom je otkrio da su njegov odbor dobrovoljno dali ostavku umesto da čekaju izglasavanje nepoverenja s obzirom na zdravstvene interese članova.

"Uvek smo radili savesno i u skladu sa odredbama lige i UEFA finansijskim fer plejom kako bismo ostali konkurentni kako bismo ostali konkurentni Premijer ligi i državama-klubovima, protiv kojih smo očigledno u nepovoljnom položaju. Međutim, usled našeg otpuštanja nismo bili u mogućnosti da primenimo ekonomske i finansijske mere".

Bartomeu se dotakao i ujednačenog smanjenja plata svih članova osoblja i igrača za 12% i pokušaja kluba da se izbori sa okolnostima, optuživši novi odbor što nije pratio njihove inicijative. Takođe, nekadašnji prvi čovek Barselone okrivio je Laportu zbog lošeg sportskog planiranja sezone 2020-21, uz pitanje zašto se klub odrekao zanačjnog prihoda u vidu 16.500.000 evra u slučaju protiv Nejmara.


tagovi

Đoan LaportaĐozep Marija Bartomeu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara