Nebojša Bastajić (©MN Press)
Nebojša Bastajić (©MN Press)

Bastajić: Mozzart Bet Superliga neizvesna kao Čempionšip, uz bolje terene bila bi kao belgijska ili holandska

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.02.23. | 11:09

Sa krilom Napretka o prekidu rezultatskog posta, kvalitetu kruševačkog superligaša, prvenstvenoj trci...

/Od dopisnika Mozzart Beta iz Kruševca/

Izgledalo je da će te avgustovske večeri na Čairu, posle evrogolova Krstića i Bastajića u prvih šest minuta igre, Napredak arhivirati niz od sedam mečeva bez pobede (14 računajući i prethodnu sezonu). Imao je tim iz Kruševca i igrača više, sve dok, nekoliko minuta kasnije, baš Bastajić, poput Jamkama, nije zaradio isključenje. Ponovo strah u kostima tada plave čete. Videlo se, pričaće Putinčanin kasnije, to u očima igrača Napretka. I taj strah doneo je ono što je pre novog njegovog buđenja izgledalo nemoguće. Preokret Radničkog i novi poraz ekipe Dušana Đorđevića za nikad lošiji start u šampionatu.

Izabrane vesti

Pred revanš u "srpskom El klasiku", Kruševljani su ponovo čekali najvećeg rivala u očajnoj formi - sa osam superligaških mečeva bez pobede. Ponovo je Bastajić, nakon prvenca Šarića u derbiju, tresao mrežu Radničkog. Pocepao je. Ponovo je Napredak, posle crvenog kartona za Andrića, mogao kraj meča da dočeka sa 11 igrača, ali Putinčanin je zaradio drugi žuti i iznova su oba sastava utakmicu završila sa desetoricom. Za razliku od prošlogodišnje, Nišlije nisu našle motiv da se prenu i sva tri boda su, konačno, ostala pod Bagdalom.

"Najvažnije je da smo, napokon, ostvarili pobedu, drago mi je zbog mog gola, ali je mnogo bitnije što smo prekinuli loš niz. Prva utakmica protiv Radničkog ostavila je dubok trag, bila je pravi splet mnogih nesrećnih okolnosti i srećan sam što je novi derbi doneo drugačiji epilog", priča Nebojša Bastajić za Mozzart Sport.

U 65. minutu duela sa Radničkim, Matić je spustio loptu glavom, a Bastajić protutnjao je kroz odbranu Nišlija i još efektnije pogodio gornji ugao nemoćnog Rosića.

"Baš sam je dobro šutnuo da se i golman iznenadio i ostao ukopan, nije se ni pomerio. Važno je da je gol pao posle crvenog kartona za nas, tada smo znali da se neće ponoviti prva utakmica".

Samo meč ranije, takođe u Kruševcu, mogao je iskusni krilni napadač da bude junak protiv Novog Pazara, ali je, sa razdaljine od metar i po, njegov šut završio preko prečke.

"Lopta je odskočila, ja se vratio malo unazad što je bilo dovoljno da završi daleko od željenog. Da je podloga bila bolja, verujem da bih zatresao mrežu. Imali smo tu moju šansu, jednu kontru 'ćetiri na dva', stvarno šteta šta smo propustili", žali Bastajić za neiskorišćenim šansama.

Napredak je gotovo ceo sastav iz jeseni zadržao u prelaznom roku i sa pet novih ofanzivaca, čini se, napravio jači roster. No, u prva tri kola proleća nije osvojio nijedan bod, niti postigao gol. 

"Stvarno smo odlično odigrali prve dve utakmice kod kuće protiv Partizana i Pazara. Ostaje žal za četiri zaslužena boda. Mi igrački nismo imali problem, ali su se dešavale neke čudne stvari. Tako je to u fudbalu, budeš bolji, a izgubiš. Ova pobeda sad nam mnogo više znači od sama tri boda, poziciono takođe. Stvarno mi je žao što ranije nismo stigli do nekog trijumfa, ali je važno da nam se sad vraća i tek treba da se vrati. Mi smo kvalitetna ekipa, tvrdim to, i zaslužujemo mnogo više", samouveren je krilni napadač Napretka. 

Pred derbi protiv Radničkog uprava kluba je rešila da smeni Dušana Đorđevića sa mesta šefa struke i da i na taj način proba da razbudi ekipu. Na njegovo mesto došao je, za superligaške uslove, još neiskusni Dragan Perišić.

"Očigledno, ekipa je pozitivno reagovala na promenu. Radi se o ambicioznom treneru koji želi da se mi pitamo na terenu, da lopta bude kod nas i iz poseda probamo da ugrožavamo rivala. Baš insistira na tome da mi diktiramo tempo, što nama ofanzivcima odgovara. I već je vidljiv pomak u napadačkom smislu".

Još jednom se iskusni napadač Čarapana vraća na priču o celom sastavu.

"Mi stvarno imamo ekipu za dobar plasman. Kao grupa smo sazreli, upoznali se posle zajedničkih priprema, ne samo fudbalski već i kao ljudi. U prva tri kola smo imali i težak raspored, treba to napomenuti, ali ponavljam da smo zaslužili više i verujem da će ovaj tim tek da prikazuje dobre partije".

Kroz prizmu kvaliteta cele lige u ovoj sezoni Mozzart Bet Superlige, čini se da kao nikad ranije nije teže doći do pobeda.

"Šampionat nam je nikad jači, što timski, što igrački. Svako svakog može da pobedi. Eto, Mladost GAT je bila ubedljiva u Humskoj. Ne zna se ni na jednoj utakmici na koju stranu će meč prevagnuti, neizvesno je kao u Čempionšipu. TV prava su podigla kvalitet, liga je medijski nikad praćenija, a da imamo bolje terene, bila bi sličnog kvaliteta kao belgijska ili holandska", u superlativu priča Bastajić o Mozzart Bet Superligi.

Od ostatka lige, uz beogradske večite rivale, izdvojili su se, ipak, TSC i Čukarički.

"Logično. Oni godinama prave sistem. Zadržavaju okosnicu tima u svakom prelaznom roku, promene po samo par igrača. Sezonama formiraju ekipu i time dobijaju mnogo više vremena za uigravanje", rezonuje Napretkovo levo krilo.

Čarapani su napokon dobili bitku, ali još uvek su daleko od konačnog uspeha. U sredu sledi novi ispit protiv dobro pojačane novosadske Mladosti.

"Ofanzivno su mnogo napredovali u odnosu na jesen, Partizan su četiri puta kaznili iz grešaka. Imaju sigurnost u veznom redu, jednog odličnog Maksimovića, koji je već dva puta tresao mrežu na proleće. Znam dosta igrača tamo. Utakmica je jednako važna i njima i nama. Mi moramo da probamo da napravimo brejk. Posle Novog Sada dočekujemo Spartak, a želimo niz. Kvalitet se demonstrira u kontinuitetu, ne na blesak. Poštujemo sve druge ekipe, ali imamo odličan tim i pred nama je period za dizanje na tabeli. Iz utakmice u utakmicu da budemo što bolji, račun se svakako svodi u maju", konstatuje nadahnuto, kao u derbiju sa Radničkim, Nebojša Bastajić.


tagovi

Napredak KruševacNebojša BastajićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara