Trening fudbalera Stanlesa (©vk.com/Футбольный клуб "Стэнлес" Пинск)
Trening fudbalera Stanlesa (©vk.com/Футбольный клуб "Стэнлес" Пинск)

BATE-ov život bez Filipovića i amateri iz fabrike nameštaja

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.06.22. | 13:45

Najtrofejniji beloruski klub u 2. kolu nacionalnog kupa od 18 časova gostuje trećeligašu Stanlesu iz Pinska

Posle četiri i po godine BATE Borisov je ostao bez standardnog štopera Aleksandra Filipovića, koji je pojačao Partizan, a to se odmah odrazilo na rezultat. Još i pre nego što se ozvaničio transfer, najtrofejniji beloruski klub je morao u prvenstvu da igra bez 27-godišnjeg Leskovčanina protiv Isloča, a doživeo je poraz od 0:1, prvi u sezoni. Utisak će izabranici Aleksandra Mihailova pokušati da poprave u danas od 18 časova, kada će u 2. kolu Kupa Belorusije gostovati u Pinsku trećeligašu Stanlesu.

Blago rečeno, bila bi sramota za BATE da ne trijumfuje večeras, bez obzira na to u kom sastavu izađe na teren. Stanles je amaterski klub u svakom smislu te reči, fudbaleri igraju besplatno, ne treniraju redovno i žive od drugih poslova kojima se bave. Uslovi za trening nisu ni blizu isti kao u Borisovu, gde igrači BATE-a mogu potpuno da se posvete samo fudbalu i da ne razmišljaju o bilo čemu drugom.

Izabrane vesti

Stanles je klub koji je osnovala istoimena fabrika nameštaja u Pinsku. Za ekipu igraju isključivo lokalni fudbaleri, od kojih mnogi rade puno radno vreme upravo u pomenutoj fabrici. Aranžman je nalik onom koji su imali radnici IMT-a u vreme SFR Jugoslavije, igranje za fudbalski klub im donosi tek neke sitne povlastice.

Što se tiće treninga – oni se održavaju izvan radnog vremena. Tri puta nedeljno, od 19 časova, ekipa se okuplja da uigrava akcije pod palicom trenera Sergeja Naperkovskog. Neki igrači su čak morali da rade i na dan utakmice sa BATE-om, poput napadača Nikolaja Koljade, profesora na univerzitetu PolesGU.

Na poslu mi se približava odmor. Više nemamo tako mnogo posla, tako da sam potpuno posvećen utakmici. Istina, radim i u sredu, ali nadam se da neću baš morati da idem rano ujutru. Verovatno ću otići na posao oko 10-11 časova, u zavisnosti od toga koliko budem umoran“, kazao je Koljada.

18.00: (22,0) Stanles Pinsk (12,0) BATE Borisov (1,05)

Utakmica protiv BATE-a verovatno će biti kruna karijera većine igrača Stanlesa. Zadesilo se tako da je nekadašnji igrač niželigaša Ivanova, Stanislav Kulina, dobio priliku da odmeri snage sa dugogodišnjim učesnikom u takmičenjima UEFA samo zbog toga što se iz privatnih razloga preselio u Pinsk i tu počeo da igra za ekipu koja je trenutno lider Istočne divizije trećeg ranga. Stanles ima pet pobeda u prvenstvu iz isto toliko mečeva.

Ovi dani su mi standardni. Idem na posao, na trening, pa kući. U principu, trudim se da se pridržavam režima kada je hrana u pitanju. To je uvek tako, nema veze sa time iz kog ranga nam dolazi protivnik“, rekao je Kulina, defanzivni vezista.

Na kapitenu Stanlesa Goru Kurganu je da ne dopusti saigračima da se uplaše.

Pripremamo se mirno za utakmicu, nema nervoze. Generalno, dobar je osećaj igrati protiv jednog takvog kluba. Moramo da ostanemo naštelovani i ujedinjeni kao ekipa kada počne utakmica. To nije samo moja misija, već našeg čitavog tima“, objasnio je Kurganu.

Stanles je redovni učesnik Kupa Belorusije već tri sezone, ali nikada nije dogurao dalje od drugog kola. Tu ga je 2020. zaustavio Arsenal Dzjaržinsk, golom iz penala. Ove godine je do druge runde stigao preko trećeligaša Žlobina, kojeg je eliminisao krajem maja. Do 85. minuta je Stanles gubio sa 2:1, ali je potom preokrenuo golovima Rušničkija i Kuline.

BATE Borisov danas otvara takmičenje u ovosezonskom Kupu Belorusije. Pre samo mesec dana je igrao finale tog takmičenja za prošlu sezonu, izgubio je od Gomela sa 2:1. Vodio je tada beloruski velikan na poluvremenu sa 1:0, golom Jakova Filipovića na asistenciju novog defanzivca Partizana, ali je Gomel preokrenuo u nastavku.

U šampionatu Belorusije BATE je trenutno drugi, sa dva boda manje od lidera Energetika, ali i odigranom utakmicom manje. Današnji meč vrlo verovatno će da propusti jedini preostali Srbin Nemanja Milić, pošto se on povredio na meču sa Isločem. Iskrenuo je zglob još u uvodnoj fazi utakmice, pa je napustio teren u sedmom minutu. Snaga Stanlesa objektivno nije toliko velika, da bi bilo potrebe da nekadašnji igrač Crvene zvezde rizikuje da pogorša povredu.

KUP BELORUSIJE – 2. KOLO

Utorak

16.30: (5,10) Smorgon (3,60) Sluck (1,65)

17.00: Maksline Rogačev – Vitebsk

17.30: (22,0) Osipoviči (9,00) Neman (1,08)

18.00: (22,0) Stanles Pinsk (12,0) BATE Borisov (1,05)

Sreda

15.30: Baranoviči – Energetik BGU

16.00: Žodino Južnoe – Žodino

16.30: Molodečno – Slavija Mozir

16.45: Lokomotiva Gomel – Dinamo Brest

17.00: Krumkači – Isloč

17.30: Orša – Gomel

18.00: Ostrovec – Šahtjor Soligorsk

18.30: Tehnolog Mogiljov – Belšina

19.00: (10,5) Volna Pinsk (6,00) Dinamo Minsk (1,22)

Četvrtak

16.30: Gazovik Vitebsk – Dnjepar Mogiljov

17.00: Lida – Arsenal Dzjaržinsk

17.30: Naftan – Minsk

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Nemanja MilićAleksandar FilipovićBATE BorisovBelorusija 1BelorusijaStanles Pinsk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara