Dušan Vlahović ©AFP
Dušan Vlahović ©AFP

Bati nek skine kapu, Toni nek se pokloni - ovo je era Dušana Vlahovića! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 31.10.21. | 16:53

Niko još od 1960. godine u dresu Fiorentine tokom jedne godine nije bio efikasan kao srpski napadač, koji je het-trikom srušio Speciju - 3:0

Mislili su u Firenci da će se teško pojaviti neko ko je u stanju da rešeta protivničke mreže kao Gabrijel Omar Batistuta, pa su desetak godina kasnije dobili Luku Tonija, a onda su smatrali da će se teško pronaći toliko fizički nadmoćan igrač kao italijanski gorostas - a onda se pojavio Dušan Vlahović! I ne samo da ima fizičku moć i njuh za gol kao Toni, već liči na unapređenu verziju nekadašnjeg italijanskog reprezentativca.

Vlahović je danas het-trikom častio Speciju na Artemio Frankiju (3:0) i po učinku nadmašio pomenute asove. Postigao je 25 golova u jednoj kalendarskoj godini, a ispred njega je ostao samo Kurt Ronald Harmin, koji je dao 27 golova 1960. godine. Batistuta je postigao 23 gola 1998. godione, dok je Toni postigao jedan više 2006.

Izabrane vesti

Dušan Vlahović je stigao do cifre od osam postignutih golova na deset odigranih mečeva u Seriji A, potpuno je ućutkao sve one nezadovolje pristalice Viole, koje su razočarane propalim pregovorima oko potpisivanja novog ugovora počele da negoduju i skandiraju protiv mladog golgetera, ali su sada ostali u velikoj manjini. Čitav Artemio Franki, ali i kompletna Italija sada moraju da se poklone sjajnom napadaču.

Za razliku od meča sa Kaljarijem, kada je odbio da izvede najstrožu kaznu, danas se nije dvoumio. Preuzeo je odgovornost u 44. minutu i pogodio metu. Prethodno je veliki deo posla odradio Nikola Milenković, koji je posle duela u skoku iznudio najstrožu kaznu, nakon što je nespretni Emanuel Gjasi igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Vlahović je bio smiren i precizan, poslao je loptu u jednu stranu, dok je Ivan Provedel otišao u drugu.

Taj pogodak je doneo dodatno samopouzdanje i ovako motivisanom napadaču Viole, koji je u nastavku meča demostrirao apsolutnu nadmoć na terenu. Kod drugog pogotka se sjajno kretao u petercu i iskoristio pravovremeno dodavanjue Alvara Odriazole, dok je šlag na tortu stavio u 74. minutu, kada je bio na pravom mestu da povratnu loptu Hosea Kaljehona pošalje u mrežu nemoćnih gostiju.

Fiorentina i njen trener Vinćenco Italijano sada imaju drugu vrstu zadatka, a to je da nivo igre sa Frankija prenesu na gostujuće terene u Seriji A. U Firenci su postigli šest golova na poslednja dva meča, ali u gostima na isto toliko mečeva nisu dali gol. To će pokušati da promene narednog vikenda, kada odlaze u goste Juventusu, što samo na prvi pogled deluje prilično neprijatno, ali bi zapravo mogao da bude idealan trenutak da se zada žestok udarac gigantu iz Torina.

Uostalo, Fiorentina je bolje plasirana na tabeli, probila se na deobu šestog mesta, a samo bod zaostaje za četvrtoplasiranom romom i pozicijom koja garantuje plasman u Ligu šampiona. Specija je ostala u opasnoj zoni, ovo joj je treći uzastopni meč bez pobede u Seriji A, a priliku za spasonosne bodove pokušaće da pronađe narednog vikenda na svom terenu protiv zahuktalog Torina.

Danas (barem za sada) najviše u Seriji A razočarao je Sasuolo, koji je uspeo sve da upropasti nakon vezanih pobeda nad Venecijom i Juventusom. Bodove iz Ređo Emilije odneo je Empoli (2:1), zahvaljujući preokretu u završnici meča. Domaćin je od finiša prvog poluvremena vodio autogolom Lorenca Tonelija, ali je Empoli počeo da preti, prvo preko Lijama Henderosana, a onda i preko Nikolasa Hasa. Ipak, na promenu rezultta čekalo se sve do 83. minuta, kada je sa bele tačke izjednačio Andrea Pinamonti.

Sastav Alesija Dionisija nije znao kako da reaguje nakon izjednačenja, što su motivisani gosti umeli da iskoriste. Henderson je u drugom minutu nadoknade bio u dobroj situaciji da ugrozi gol domaćina, ali se odlučio da uposli Zurkovskog i nije pogrešio, pa je slavlje ekipe Aurelija Andreacolija moglo da počne.

Pravu reviju promašaja na Luiđi Ferarisu priredila je Đenova, koja uprkos ozbiljnom broju šansi nije uspela da zatrese mrežu Serhija Romera, pa je ekipa Paola Zanetija vrlo raspoložena otišla za Veneciju, jer je uspela da izađe iz opasne zone.

SERIJA A – 11. kolo

Subota:

Atalanta - Lacio 2:2 (1:1)

/Zapata 45+1, De Ron 90+4 - Pedro 18, Imobile 74/

Verona - Juventus 2:1 (2:0)

/Simeone 11, 14 - Mekeni 80/

Torino - Sampdorija 3:0 (1:0)

/Prat 17, Singo 52, Beloti 90+3/

Nedelja:

Inter - Udineze 2:0 (0:0)

/Korea 60, 68/

Fjorentina - Specija 3:0 (1:0)

/Vlahović 44pen, 62, 74/

Đenova - Venecija 0:0

Sasuolo - Empoli 1:2 (1:0)

/Toneli 43ag - Pinamonti 83, Zurkovski 90+2/

18.00: (9,00) Salernitana (5,60) Napoli (1,35)

20.45: (2,50) Roma (3,40) Milan (3,00)

Ponedeljak:

20.45: (1,88) Bolonja (3,70) Kaljari (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan Vlahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara