Reprezentacija Belgije (AFP)
Reprezentacija Belgije (AFP)

Belgijanci objavili spisak za Srbiju: Lukaku, Doku, Trosar, Openda napadaju Piksijeve Orlove

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.11.23. | 13:51

Fale neka bitna imena poput Kurtoe i De Brujnea, selektor objasnio izostanak Torgana Azara, a tu su i dva velika talenta belgijskog fudbala

Posle dugo vremena reprezentacija Srbije će odigrati prijateljski meč protiv neke jake selekcije. Orlove u Briselu 15. novembra očekuje okršaj sa Belgijom.

Od dolaska Dragana Stojkovića Piksija na kormilo je ovo druga prijateljska utakmica protiv nekog od ozbiljnih svetskih timova. Prva je bila protiv Danske u martu prošle godine kada je Srbija poražena u Kopenhagenu 0:3. Ostatak termina za prijateljske su FSS i Srbija koristili za komercijalu i dodatne prihode igrajući protiv ekipa poput Jordana, B tima SAD, Bahreina, Mađarske, Japana, Jamajke, Paname...

Izabrane vesti

Sada će Piksijevi Orlovi imati, verovatno, najjači test od Mundijala u Kataru bez obzira što je reč o prijateljskom duelu. Belgijanci su već godinama jedna od najjačih svetskih ekipa i već su obezbedili plasman na EP u Nemačkoj. Nemaju poraz u kvalifikacijama koje će okončati protiv Azerbejdžana četiri dana posle meča sa Srbijom. Verovatno će i njima veći izazov biti prijateljski duel sa Orlovima nego takmičarski protiv autsajdera sa Kavkaza...

Selektor Domeniko Tedesko je pozvao najjače što je imao na raspolaganju. Iako je do sada najčešće birao po 24 igrača, sada se odlučio za 26 na spisku, zbog nekih nedoumica oko zdravstvenog biltena.

Na spisku nema duže povređenih Kevina de Brujnea i Tiba Kurtoe, te nedavno ozleđenih Šarlea De Ketelarea i Antverpovog veziste Mandele Keite, dok je Leander Dendonker tek izašao iz povrede i još nije spreman za reprezentativni fudbal. Pitanje je da li će Anderlehtov veteran Jan Vertongen zaigrati, jer je lakše povređen, ali je na spisku.

Novitet u odnosu na neke ranije spiskove je povratak nekih igrača. Reč je o Volfsburgovom vezisti Asteru Vranksu i Bolonjinom krilu Aleksisu Salemakersu. Obojica su prošle sezone zajedno bili u Milanu i zbog slabih igara izgubili reprezentativni status.

„Vidim Aleksisa kao ofanzivnog beka, jer nam je ta pozicija otvorena. Talentovani Igo Sike je bio dobar na tom mestu, ali je sada potrebniji mladoj reprezentaciji. Vranks je zamena za povređenog De Ketelarea“, rekao je selektor Tedesko.

Među pozvanima nema Torgana Azara koji se vratio u Anderleht posle neuspešne prošle sezone u Borusiji Dortmund i PSV Ajndhovenu.

„Drago mi je da opet igra dobro. Prethodne sezone mu nisu bile baš najbolje. Pitam vas, umesto koga je trebalo da ga pozovem? Na tim pozicijama su Žeremi Doku, Dodi Lukebakio, Leandro Trosar i Johan Bakajoko. Konkurencija je strašna. Može li da igra „desetku“? Mogao bi, ali i tamo je jaka konkurencija“, objasnio je nemački strateg.

Prokomentarisao je i situaciju sa veteranima Tobijem Aldervajreldom i Drisom Mertensom, kojih nema na spisku. Antverpov štoper se povukao iz državnog tima posle Mundijala u Kataru, dok Mertens od tada nije dobijao pozive. Selektor tvrdi da im vrata nisu zatvorena...

Već sam pričao sa Tobijem nekoliko puta. Iako se povukao iz reprezentacije, nije potpuno zatvorio vrata. To je ohrabrujući osećaj. Isto važi i za Mertensa. Konkurencija je jaka, ali sve je moguće. Njih dvojica nisu poptuno van mojih planova“, zaključio je Tedesko.

Nekoliko mladih i jako talentovanih igrača je na Tedeskovom spisku a posebno vredi istaći imena Anderlehtovog štopera Zena Debasta i Antverpove „desetke“ Artura Vermerena. Najjači deo tima je napadačka linija gde su Romelu Lukaku, Lois Openda, Miši Batšuaji i četvorica sjajnih krilnih igrača.

Na spisku su:

GOLMANI: Koen Kastels (Volfsburg), Mats Sels (Strazbur), Arno Bodar (Standard Lijež), Tomas Kaminski (Luton)

ODBRANA: Amin Al Dakil (Barnli), Timoti Kastanj (Fulam), Zeno Debast (Anderleht), Vout Faes (Lester), Artur Teat (Ren), Jan Vertongen (Anderleht), Zinjo Vanhojzden (Standard). 

VEZNI RED: Orel Mangala (Notingem Forest), Janik Fereira Karasko (Al Šabab), Amadu Onana (Everton), Juri Tilemans (Aston Vila), Olivije Deman (Verder), Artur Vermeren (Antverpen), Aster Vranks (Volfzburg), Aleksis Salemakers (Bolonja).

NAPAD: Joan Bakajoko (PSV), Miši Batšuaji (Fenerbahče), Žeremi Doku (Mančester Siti), Romelu Lukaku (Roma), Dodi Lukebakio (Sevilja), Lois Openda (Lajpcig) i Leandro Trosar (Arsenal).


 


 


tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijefudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara