©Reuters
©Reuters

Ben protiv Salaha za prestiž, Malavi i Uganda u borbi za plasman na Afrički kup nacija

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.03.21. | 12:45

Mozzart nudi najveću kvotu na svetu na pobedu Egipta - 1,35

Selekcije Egipta i Komora obezbedile su učešće na predstojećem šampionatu Afrike, ali se u poslednjem kolu bore za prvo mesto u grupi (18.00). Obe su dosad bez poraza, sakupile su po devet bodova i predstojeći duel u Kairu predstavljaće borbu za prestiž.

Plasman na kontinentalnu smotru je obezbeđen ispred selekcija Kenije i Togoa. Komori predvođeni fudbalerom Crvene zvezde El Fardu Benom izvojevali istorijsko učešće na Afričkom kupu nacija. Napadač srpskog šampiona je potvrdio status prve zvezde svoje reprezentacije, a u ključnom duelu sa Kenijom postigao je gol i upisao asistencije, pa je tako postao i prvi igrač u istoriji Komorskih Ostrva sa 10 pogodaka uz svoje ime.

Izabrane vesti

Egipat je sa druge strane jedna od najuspešnijih selekcija afričkog kontinenta, sedam puta je osvajala titulu na Afričkom kupu nacija. Predvođena zvezdom Liverpula Mohamedom Salahom još jednom je očekivano izborila vizu za kontinentalno takmičenje, gde će nesumnjivo biti jedan od favorita. U svojim redovima ima nekoliko igrača vrhunske klase, uz najboljeg strelca prvaka Engleske izdvajaju se krilni fudbaler Aston Vile Trezege i vezista Arsenala Mohamed Elneni, a obelodanjeno je i da će danas na teren izvesti najjaču moguću postavu, iako duel praktično nema takmičarski značaj. Van stroja je jedino defanzivac Ahmed Hegazi.

U prvom duelu ovih selekcija jasno nije bilo pobednika, ali su na stadionu u Komorima izostali i golovi. Bio je to inače i prvi njihov sudar u istoriji.

18.00: (1,50) Egipat (4,10) Komorska Ostrva (8,00)

Selektor Komora Amir Abdu se nada da bi njegovi puleni mogli da naprave podvig i nađu se ispred Faraona pred odlazak na šampionat Afrike.

"Ko je mogao da zamisli pred početak kvalifikacija za Kamerun da ćemo u poslednje kolo ući sa istim brojem bodova kao Egipat? Ovo je rezultat dugog procesa, a velika je čast i to što smo poravnati sa Egiptom. Neizmerno sam ponosan, zajedno smo ispisali istoriju".

Egipćanima će ovo biti čak 25. učešće na kontinentalnoj smotri. Selektor Hosam El Badri je zadovoljan ostvarenim plasmanom.

"Najvažnija stvar je bila da se domognemo završnog turnira u Kamerunu i to smo uspeli. Pred nama je ipak dosta posla, kako bi nastavili da napredujemo i kako bi osvežili ekipu".

Najinteresantniji duel poslednjeg kola svakako se igra u Malaviju, gde će domaća selekcija ugostiti Ugandu u borbi za mesto na završnom turniru u Kamerunu (18.00). Burkina Faso je već obezbedila plasman na Afrički kup nacija iz Grupe B, sa bodom više od današnjih protivnika.

Reprezentacija Malavija će po treći put pokušati da se domogne kontinentalne smotre, kako je prethodno na smotri najboljih afričkih selekcija učestvovala 1984. i 2010. godine. Izabranici selektora Meke Emvasea su kvalifikacije otpočeli pobedom nad Južnim Sudanom (1:0), ali su potom doživeli dva poraza od Ugande i Burkine Faso. Usledio je remi sa reprezentacijom koja je već overila svoju vizu za Kamerun, a potom i druga pobeda nad Južnim Sudanom, zahvaljujući pogotku napadača Ričarda Embulua. Samo pobeda protiv Ugande obezbediće im učešće na šampionatu Afrike, koji je na programu u januaru 2022. godine.

Uganda je od 2015. godine redovni učesnik Afričkog kupa nacija, a pre dve godine je igrala i u osmini finala, gde je poražena od Senegala minimalnim rezultatom. Nikada nije osvojila titulu, ali je 1978. igrala u finalu i bilo bi veliko iznenađenje da se ne domogne završnog turnira. Izabranici trener iz Severne Irske Džonatana Mekinstrija su takmičenje u Grupi B otpočeli sa sedam osvojenih bodova u duelima sa Burkinom Faso, Malavijem i Južnim Sudanom, ali je u prethodna dva kola osvojila samo bod. Toliko će im biti potrebno i u predstojećem susretu za plasman među 24 najbolje selekcije kontinenta.

18.00: (3,05) Malavi (2,65) Uganda (2,65)

Malavi ima tri predstavnika u evropskom klupskom fudbalu, defanzivca Čarlsa Petroa i vezistu Pitera Bandu, koji brane boje Šerifa iz Tiraspolja, kao i Fransiska Madingu, koji nastupa za Dilu Gori iz Gruzije. Najbolji strelac u trenutnoj selekciji je Gabadinjo Emhango, koji nastupa za Orlando Pajratse iz Južne Afrike. Sa druge strane najbolji strelac Ugande je napadač egipatskog Al Itihada Emanuel Okvi (26 golova), kapiten je golman Denins Ojango iz južnoafričkog Mamelodi Sandaunsa.

Ove dve reprezentacije su se dosad sastajale u pet navrata, Malavi je upisao tek jedan trijumf i to pre gotovo šest godina, Uganda ima dva, a slavila je i u tekućim kvalifikacijama. Dva puta su njihovi dueli okončavani bez pobednika (1:1, 0:0).

KVALIFIKACIJE ZA AFRIČKI KUP NACIJA - POSLEDNJE KOLO

Grupa B

Ponedeljak

18.00: (1,20) Burkina Faso (5,70) Južni Sudan (14,0)

18.00: (3,05) Malavi (2,65) Uganda (2,65)

*** kvote su podložne promenama


Grupa G

Ponedeljak

18.00: (1,50) Egipat (4,10) Komorska Ostrva (8,00)

18.00: (2,45) Togo (2,50) Kenija (4,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

UgandaEgipatreprezentacija KomoraEl Fardu BenMohamed Salah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara