Haris Seferović postiže gol (©Reuters)
Haris Seferović postiže gol (©Reuters)

Benfika ne sme da se oklizne, Porto na testu u Gimaraišu

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.12.20. | 14:15

Portugalski velikani nastavljaju borbu za šampionsku trku, koju predvodi Sporting

Benfika pokušava da zadrži korak za vodećim Sportingom i ne bi smela da dozvoli sebi kiks protiv Portimonensea. Tim pre što je gost fenjeraš. Sastav Žorža Žezusa pre šest dana je propustio priliku da osvoji Superkup Portugalije, pošto ga je u borbi za pehar porazio mrski rival Porto, pa u taboru Orlova traže odgovor i žele da pošalju poruku da šampionska trka u Primeiri neće proteći bez njih.

Orlovi su trenutno pet bodova u zaostatku za liderom, koji je pre dva dana odradio posao i slavio na gostovanju Belenensešu 2:1. Žezusovi puleni su nanizali tri slavlja u Primeiri, a ako imaju ozbiljne ambicije da se izbore za krunu i preuzmu je od Serža Konseisaa i njegovog Porta, onda ne smeju da proklizaju. Nade Benfike će u velikoj meri zavisiti od napadača Harisa Seferovića i Luke Valdšmita, tandema koji je odgovoran za 11 od 23 gola Orlova u prvenstvu ove sezone.

Izabrane vesti

Portimonense se izvanredno spasio od ispadanja protekle kampanje pošto je Setubal ispao u niži rang zbog problema sa licencom i finansijama. Ljudi iz Portimaa završili su na 17. poziciji prošle sezone, jedan bod i jedno mesto ispod Setubala, što znači da bi sada trebalo da se takmiče u drugom rangu, ali su odlukom portugalskog saveza dobili još jednu šansu da zadrže vrhunski status.

Ipak, sastav sa stadiona Munisipal de Portimao do sada nije uspeo da iskoristi priliku. Samo dve pobede iz uvodnih 10 ligaških utakmica ostavile su ga na dnu i suočenog sa još jednom bitkom za opstanak u diviziji.

Da će domačinu da bude lako, baš i neće. Benfika je pogođena izbijanjem korona virusa u timu uoči ovog prazničnog meča. Pici, Žardel i mladi napadač Gonsalo Ramos imali su pozitivne rezultate testa na COVID-19 pre Božića i svi će biti odsutni večeras pošto su samoizolaciji. Oni se pridružuju Gabrijelu, Andreu Almeidi i Žan-Kleru Todibou, što ozbiljno opterećuje Žezusov tim.

Tri sata kasnije Porto gostuje Gimaraišu, a dve strane razdvajaju samo tri boda. Vitorija sa 19 je na petom mestu, dok je Porto četvrtoplasiran sa 22 boda. Posle dva meča bez pobede u portugalskom kupu, Vitorija je pobedom nastavila akciju u ligi pobedivši Santa Klaru sa visokih 4:0 u gostima. Velika pobeda trebalo bi da Gimaraišu pruži potrebno samopouzdanje za duel sa renomiranim rivalom i aktuelnim braniocem titule, Portom.

Vitorija ima najbolju odbranu u ligi, primila je samo sedam golova, ali ima najsiromašniji napad među prvih šest ekipa, postigavši 11 pogodaka.

S druge strane, Porto kreće u ovu utakmicu podstaknut pobedom od 2:0 nad rivalom Benfikom u Superkupu. Ta pobeda je označila šestu uzastopnu pobedu u svim takmičenjima i niz od 12 mečeva bez poraza. U tih 12 duela Zmajevi su pobedili u 11, i u osam navrata uspevali da sačuvaju mrežu.

Konseisao za meč ne može da računa na golmana Mbajea, dok je neizvestan defanzivac Ivan Markano.

PRIMEIRA - 11. KOLO

Nedelja

Famalikao - Žil Visente 0:1 (0:1)

/Gonsalveš 40/

Nasional - Tondela 2:0 (1:0)

/Mikael 1, Riaskos 68/

Farense - Fereira 1:1 (0:0)

/Gold 74 - Daglas 59 penal/

Belenenses - Sporting 1:2(1:2)

/Kardozo 14 - Tomas 5, Mario 24 penal/

Ponedeljak

Rio Ave - Maritimo 1:3 (1:0)

/Dijego 14 - Žoel 50, 63, Hermes 75/

Boavista - Braga 1:4 (0:3)

/Kastro 66 - Paulinjo 4, Medeiroš 16, Orta 26, 69/

Utorak

19.00: (1,32) Benfika (5,50) Portimonense (9,00)

19.45: (2,90) Moreirense (2,95) Santa Klara (2,70)

22.00: (4,90) Gimaraiš (3,60) Porto (1,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Portugal 1GimaraešVitorija GimaraešPortimonensePortoBenfikaPrimeira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara