Ilustracija (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Ilustracija (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Benzin im je dvostruko jeftiniji od vode, imaju po četiri automobila, ali na fudbal su čekali četiri i po meseca

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.07.20. | 08:03

Danas se nastavlja šampionat Katara. Premijerni duel posle restarta igra Al Garafa Slaviše Jokanovića, lider Al Duhail brani četiri boda prednosti u odnosu na Al Rajan, prvak Al Sad zaostaje deset koraka

Nije bilo jednoglasno, ali šampionat Katara dobio je dozvolu da privede kraju tekuću sezonu. Posle više od četiri i po meseca pauze zbog pandemije virusa korona danas se nastavlja prvenstvo u zemlji gde je benzin jeftiniji od vode. Timovi se pod strogim merama predostrožnosti pripremaju već mesec dana pošto su svi igrači, treneri i osoblje testirani na Kovid-19. Preostalih pet rundi doneće odgovore na sva ključna pitanja, a mesto odigravanja biće Al Janub i Al Sad, pošto samo ti stadioni poseduju specijalnu tehnologiju hlađenja usled velikih vrućina.

Dakle, glavne intrige su hoće li Al Duhail da zadrži četiri boda prednosti u odnosu na Al Sad, da li će Al Garafa koju predvodi Slaviša Jokanović uspeti u finišu da stigne do ulaznice za Ligu šampiona, kao i koji tim će u niži rang...

Izabrane vesti

Mnogo toga mogla bi da odgonetne i prva runda posle restarta. Na premijeri su glavni protagonisti Al Garafa i Al Arabi (15.45), dok nešto kasnije snage odmeravaju Katar SC i Al Rajan (18.00). Jokanovićevi Gepardi stacionirani su na četvrtoj poziciji sa četiri koraka zaostatka za braniocem titule Al Sadom, koji sa klupe predvodi legendarni Španac Ćavi Ernandez, a upravo istu prednost imaju nad današnjim suparnikom Al Arabijem.

"Imali smo skoro četiri i po meseca bez zvanične utakmice. Nakon toga započeli smo sa nekim pojedinačnim vežbama i, srećom, tokom poslednje tri nedelje trenirali smo skoro punim intenzitetom. Nije lako dati jasan odgovor u vezi sa trenutnim nivoom spremnosti, jer dugo nismo igrali", rekao je Jokanović.

Al Garafa je u dosadašnjih 17 rundi sakupila 28 bodova, a potencijalni poraz od petoplasiranog Al Arabija mogao bi da je prilično udalji od željenog mesta.

"Sve utakmice će biti presudne. Nakon suočavanja sa Al Arabijem imaćemo još četiri duela. Današnji susret ima veliku važnost i može se posmatrati kao igra za šest bodova, jer je rival odmah iza nas na tabeli. Nedostajaće nam značajni aduti poput Sofijana Hanija i Adlen Gediura iz različitih razloga", dodao je srpski strateg.

Na drugoj strani, Al Arabi se suočava sa jednim od najvažnijih izazova u sezoni. Čak i četvrta pozicija može da vodi u Ligu šampiona Azije, jer ove sezone prvak ide direktno u FIFA klupsko svetsko prvenstvo, osim ukoliko neki katarski tim ne osvoji kontinentalnu krunu. Baš zato tim sa Markom Munijesom, Aronom Gunarsonom i Pjer-Mišelom Lasogom ne bi smeo da sebi dozvoli neuspeh.

"Meč sezone, bez dileme. Moramo da uradimo sve da bismo slavili u ovom susretu. Zaista je dobro vratiti se. Bio je to težak period za sve. Obično bismo se u ovo vreme pripremali za novu sezonu, ali sada se pripremamo za završetak tekuće, što nije lako. Mislim da imamo mnogo igrača koji su imali koristi od ovog odmora. Postigli smo dobar nivo pre pauze i odlično smo se predstavili u mnogim utakmicama. Žalosno je što ćemo igrati bez prisustva publike, ali nadam se da će biti ponosni na naš nastup", istakao je kormilar Al Arabija Hejmir Halgrimson, inače nekadašnji selektor Islanda.

Ali Almoez (©Reuters)Ali Almoez (©Reuters)

Prvi izazivač lideru Al Rajan u prilici je da se dodatno primakne Al Duhailu. Lavovi Dijega Agire nastavljaju kampanju protiv Katar SC-a, koji se bori za opstanak. sa devet bodova sa 17 bodova. Niz lošijih rezultata doveo je Kraljeve u situaciju da nisu potpuno bezbedni, a u takvoj situaciji favoritu svakako neće biti lako.

Lider Al Duhail biće u akciji u subotu, pošto će se na stadionu Al Janub igrati protiv Um Salala. Crveni vitezovi, koji u svojim redovima imaju Medija Benatiju i Alija Almoeza ostali su bez vrsnog strelca Marija Mandžukića, koji je završio kratku epizodu u državi čiji građani poseduju četiri skupocena automobila u proseku. Ipak, na mesto hrvatskog napadača stigao je Brazilac Dudu iz Palmeirasa, pa navala kojom rukovodi Valid Regraui ne bi trebalo da trpi. Al Duhail je izgubio samo jednom ove sezone i biće zanimljivo videti kako će se vratiti iz duge pauze.

Aktuelni šampion Al Sad još ima šansu da odbrani titulu, ali se suočava sa zastrašujućim zadatkom u toj misiji. Ćavi ima posla sa Al Korom u subotu, a španski strateg, koji je nedavno potpisao produženje ugovora na još jednu godinu, nada se da će njegovi igrači ući u pobedničku seriju. Za tako nešto mogao bi da bude garant Santi Kazorla, koji je nedavno postigao sporazum sa Šefovima i pridružiće im se kroz nekoliko dana.

Interesantan je podatak da u prvenstvu Katara na čelu stručnog štaba sedi samo jedan domaći trener, a radi se o Vesamu Riziku koji predvodi Katar SC. Sve ostalo su stranci, među kojima su pored Jokanovića i Ćavija, i Crnogorac Nebojša Jovović iz Al Ahlija.

Poznatih igračkih imena koji su ranije bili učesnici najboljih evropskih liga ima na "kilo", a pomenućemo ih nekoliko. Al Ahli raspolaže Mohamedom Dijameom i Nabilom El Žarom, Jasin Braimi je adut Al Rajana, a prvi strelac lige i prava gol-mašina Bagdad Buneđah as je Al Sada. Kara Mbođ, Karim Ansarifard i Nadir Belađ glavna su imena Al Sailije, Alvaro Mehija i Najdžel de Jong Al Šahanije, dok je Džonatan Kođija zvezda Al Garafe uz Hanija.

KATAR 1 - 18. KOLO

Petak

15.45: (2,45) Al Garafa (3,60) Al Arabi (2,45)

18.00: (7,50) Katar SC (5,20) Al Rajan (1,30)

Subota

15.45: Al Duhail - Ul Salam

18.00: Al Sad - Al Kor

Nedelja

15.45: Al Vakra - Al Sailija

18.00: Al Šahanija - Al Ahli

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Katar 1Slaviša JokanovićĆaviAl GarafaAl SadAl DuhailNebojša JovovićMedi Benatija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara