(©Starsport)
(©Starsport)

Bez Evrope krater u kasi i neizvesna budućnost

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.08.23. | 09:32

Crno-beli prošle sezone zaradili 7.000.000 evra od Lige konferencije

Smeju se neki da je to „Miki Maus“ kup, ali Liga konferencija je u poslednje dve sezone žila kucavica Partizana. Najvredniji izvor prihoda, vazduh koji ga drži iznad vode.

Samo u prošloj sezoni crno-beli su od rezultata u ovom takmičenju zaradili od UEFA nagrada 7.001.000 evra. Godinu ranije gotovo isto toliko. Onako odoka gledano, skoro polovina godišnjeg budžeta. Za klub koji je u teškoj finansijskoj dubiozi, kojem su čak dvojica igrača ovog leta pobegla jer nisu dobili zaradu na vreme, koji do juče nije imao struje na stadionu...

Izabrane vesti

A, šta će Partizan ako ove sezone ne bude ni tih 7.000.000 evra? Jer, ono što je Parni valjak pokazao u Bakuu na prvoj evropskoj stepenici ne daje ni mrve optimizma da može da se ponovi prošlogodišnji rezultat. Štaviše, posle 0:2 protiv Sabaha u Azerbejdžanu, nadvila se velika opasnost po klub iz Humske 1 da takmičenje u Ligi konferencije završi već u 3. kolu kvalifikacija.

Dva gola minusa nisu nenadoknadiva. Stizao je Partizan i veće zaostatke na svom stadionu, ali ovo kako je tim Igora Duljaja igrao u Bakuu, teško da bi do „plus tri“ stigao i protiv nekog sastava iz donjeg doma Mozzart Bet Superlige. Još ako Grobari ostanu pri stavu da se bojkotuju utakmice na domaćem terenu, ekipa neće imati ni dodatni vetar u leđa narednog četvrtka kada istrči na teren.

Bez 7.000.000 evra od Evrope, a nekog unosnog transfera odavno nije bilo, Partizan će se mučiti da preživi narednih godinu dana. Finansijska situacija je ionako daleko od blistave. Znali su prethodnih godina u Humskoj da se pokriju prodajama Milenkovića, Pavlovića, Stevanovića. Sada više ni toga nema. Najperspektivniji igrač u omladinskom pogonu, Matija Popović, nije sa timom, jer nije produžio ugovor i na zimu će, sve su prilike, otići kao slobodan igrač. Za nekog drugog od crno-belih talenata baš i nema velikog interesovanja. Znači, ni tako Partizan neće moći da se pokrije ako mu ne svane zora u četvrtak veče protiv Sabaha.

Druga polovina priče je klupski koeficijent. Partizan je u novu evropsku sezonu ušao kao 59. na UEFA listi, ali sa zadatkom da osvoji tokom takmičarske godine bar šest bodova, jer će mu toliko ispati na početku sledeće, kada se obriše iz kolone sezona 2019/20. Prema sadašnjoj projekciji, ukoliko bi ispao od Sabaha, srpski klub bi u startu, za narednu sezonu, pao za deset mesta. A, ko zna koliko još do kraja ove takmičarske godine.

Crno-beli su i sada bili u donjem domu povlašćenih klubova na žrebu za četvrto kolo kvalifikacija, a imali su 25.500 bodova. Dakle, sa minusom i u koeficijentu od pet-šest bodova, ko zna gde bi bili sutra na nekom evropskom žrebu. Doći do grupe bilo kojeg evro kupa iz pozicije nepovlašćenog na izvlačenju nije baš laka rabota.

Tako da, sve kada se uzme u obzir, čelnici i stručni štab Partizana neće baš u veselom stanju čekati zoru narednog četvrtka. Biće tu besanih noći. Veliki se oblak nadvio nad Humskom. Ali, makar je struja stigla, kažu...


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeSabahIgor Duljaj

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara