Bez zadrške, sa zerom komšijske zavisti: Najveći!

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.11.23. | 12:50

Da se ne foliramo...

Ne beše tako davno, "svega" jedno punoletstvo prolete: Marakana, mesec novembar, SCG protiv Hrvatske. Onaj baraž za plasman na EP za mlade. Neugledni žgoljavko sa "sedmicom" na leđima utopio se u sivilo svog tima. Mirko Vučinić kô Lovćen spram momaka u kockastim dresovima. Leva, desna, glava - savršeni het-trik. Srbi i Crnogorci neki dan kasnije u Velikoj Gorici overavaju plasman na završni turnir u Portugal, Hrvati ostaju kod kuće. Ukupno 5:2 za SCG.

Za one što su zaboravili, tako je počela ozbiljna reprezentativna karijera Luke Modrića. A onda nepuna četiri meseca kasnije poziv u A tim. U Bazelu Hrvatska tuče Argentinu sa 3:2. Solidna partija s klupe. Cico Kranjčar zagrebački šmeker, par excellence Purger, ima nos za dar te vrste.

Izabrane vesti

"Mali ide s nama u Njemačku."

Luka Modrić imao je 20 godina kada je otišao na svoje prvo veliko takmičenje - Mundijal 2006. godine. Dve godine kasnije poneo je "desetku" i dobio ključeve velikog tima u nastajanju. Danas bez zadrške - doduše, sa zerom komšijske zavisti - možemo i moramo da konstatujemo: jednog od najvećih u 21. veku.

Kao velikom vođi tog sastava, momku stasalom na velebitskom kršu, sleduje slična etiketa.

Ne tako davno vodili smo kafanske rasprave i utisak je, trudili se da mu na silu pronađemo konkurenciju koju nema u trci za večnu regionalnu lentu. Te utisak, te drugo vreme, te 'rezervisani' trofeji u najvećem klubu na svetu...

Ovako: dojam za dojam, Dejo i Piksi za švindleraj što se zanavek pamti. A Luka? Luka za panegirik kakav niko nikada sa ovih prostora nije zaslužio otkako je televizija obojila fudbal. Niti u izvedbi medijskih poslanika, niti u režiji krcatih stadiona širom Evrope.

Luka Modrić sinoć je odveo Hrvatsku na sedmi Evropski šampionat! Njemu će to biti peto pojavljivanje na kontinentalnoj fudbalskoj smotri.

Da li znate koliko je puta Jugoslavija do sada učestvovala na Euru? Pet puta! Luka = Jugoslavija! S tim što je njemu to pošlo za rukom za 16 godina, a staroj nam Jugi za četiri decenije.

Kada bude podvukao crtu ispod reprezentativne karijere Luka Modrić imaće na kontu devet velikih takmičenja, pošto uz pet Eura ima i četiri Mundijala.

Da li znate na koliko su velikih takmičenja otišle SFRJ, SRJ, SCG i Srbija u poslednjih 40 godina?

Tačno na devet. SFRJ + SRJ + SCG + Srbija = Luka!

Rezultate na svim tim takmičenjima suludo je porediti. Najveći uspeh neke od selekcija čiji je činilac bila i Srbija u datom periodu jeste peto mesto na Mundijalu u Italiji 1990. godine.

Luka Modrić je vicešampion sveta iz Rusije i osvajač bronzane medalje pre nepunih godinu dana u Kataru.

Od proleća 2006. do sinoć odigrao je ukupno 172 meča za Hrvatsku i postigao 24 gola.

Nije tema, al' čisto da "podebljamo": 11 godina u Real Madridu, pet puta prvak Evrope, još toliko klupski prvak sveta. Ukupno 29 klupskih trofeja.

I još jedna "sitnica": Zlatna lopta!

Bez zadrške, sa zerom komšijske zavisti: Najveći!


tagovi

Luka Modrićfudbalska reprezentacija hrvatskeex-Yu fudbalEX-YU lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara