BIBRAS NATHO U HUMSKOJ – INSAJD PRIČA: Bambi na Instagramu, gromoglasno DA struke i beogradske škole bitnije od novca

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.08.19. | 09:45

Partizan je, uverava Zoran Tošić, dobio ekstra kvalitet

Menja se fudbal. Ono što je bilo nekad vise ne važi, scene kad se novajlije dočekuju u klupskom restoranu ili ispred zgrade FS Beograda u Deligradskoj ostale su kao svedočanstvo nekog drugačijeg, romantičnog, vremena. Ovo  aktuelno dovelo je do toga da se, između ostalog, društvene mreže koriste za angažman pojačanja. Sveža su sećanja na dolazak Aleksandra Mitrovića u Fulam tako sto ga je trener Slaviša Jokanović spazio uključenog na aplikaciju Snepčet u zimu 2018, a najnoviji primer kako digitalizacija može da pomogne transfer politici stiže iz Partizana, pošto je ''operacija Bibras Natho'' započeta na - Instagramu.

Popularna društvena mreža poslužila je kao inicijalna kapisla da se crno-beli uopšte zainteresuju za kapitena reprezentacije Izraela. Sve je počelo krajem juna tokom boravka osvajača Kupa Srbije na Pohorju, kad je, kao i sve velike, sasvim slučajno počela i ova priča.
''Ne mogu tačno da se setim da li sam prvo pročitao na internetu ili mi je neko rekao da je Bibras Natho slobodan igrač, ali sam siguran da sam odmah zatim na Instagramu video da trenira individualno, da traži klub posle razlaza sa Olimpijakosom. Sve se događalo tokom naših priprema u Sloveniji. Sinula mi je ideja: Zašto ne bismo pokušali?“, vraća film na inicijalni znak ka angažmanu iskusnog veziste Zoran Tošić, njegov nekadašnji saigrač iz CSKA i, ispostaviće se, ključni čovek u uspostavljanju kontakta, mesec i po kasnije rezultiranog potpisivanjem trogodišnjeg ugovora sa Partizanom.

Izabrane vesti

Od ideje do realizacije, umeju da kažu rukovodioci, dug je put. I ovaj je potrajao.
''Po okončanju narednog treninga prišao sam saradnicima Sava Miloševića, Milanu Đuričiću i Nenadu Cvetkoviću, upitao ih imaju li minut, dva da im nešto predočim. Rekoh:  ’Čujem da tražimo zadnjeg veznog i mislim da mogu da pomognem’. Preporučio sam Natha, iz razloga što je dostupan, plus znajući njegove kvalitete pošto smo zajedno vojevali u Moskvi. Naravno da su znali o kome je reč, još kad su pogledali video materijal rekli su: ’To je to, možeš li da nas spojiš sa njim?' Prosledio sam im kontakt agenta za kog se tek kasnije ispostavilo da je iz mog Zrenjanina i tako je sve počelo''.

Natho protiv Sitijevog Davida Silve

No, nije bilo lako ubediti samog Natha da prihvati poziv iz Humske. Tim pre sto je baš tih dana Savo Milošević potvrdio da igračima kasne plate, pride, klub se dve godine nalazi u podređenom položaju u fudbalskoj Srbiji, a na sve to pričalo se da je Bibras imao ponude iz Rusije (Rubin) i Turske (Gacijantep, Sivas, Ankaraguču).
''Vodio sam se idejom da Nathu novac nije glavni motiv. Računao sam, zaradio je dosta u CSKA, verujem i u Olimpijakosu, zbog čega sam pretpostavio da će, birajući između svih drugih klubova koji su ga kontaktirali i verovatno nudili bolje uslove, odabrati onaj koji mu nudi mogućnost igranja evropskih utakmica, borbu za prvo mesto, pohod ka trofejima, jer je takav tip igrača. Pobednik. I bio sam u pravu. Novac mu definitivno nije na prvom mestu. Osim toga, želi da živi u velikom gradu, gde će moći adekvatno da školuje decu, verovatno će ih upisati u internacionalnu školu, što ne bi imao kao mogućnost na nekom drugom mestu. Tako da je i Beograd, kao metropola, odigrao bitnu ulogu''.

A kakvu će ulogu imati Bibras Natho na Topčiderskom brdu pitanje je posle kojeg Bambiju cakle oči u znak poštovanja prema čoveku s kojim je tri godine delio svlačionicu CSKA.
''Reč je o igraču sa kojim je milina biti zajedno na terenu. Voli da ima loptu u nogama, da vodi igru, deli pasove, daje ritam... Posebno mi se sviđa njegov zaštitni znak, započinjanje napada iz dubine, kad se spusti do štopera ili bekova, dobije loptu i bukvalno nosi igru ekipe. Dok smo igrali za CSKA, znalo se, pred svaku utakmicu čula se komanda: 'Dajte loptu Nathu'. Zatim bi je distribuirao nama u navali, gde smo imali šablonske kretnje i to je u najvećem broju slučajeva rezultiralo dobrim rezultatima''.

Bambi naglašava da je Izraelac ekstra kvalitet, drugačijih karakteristika od onih kojim crno-beli trenutno raspolažu.
''Da me neko ne shvati pogrešno, Saša Zdjelar i Aleksandar Šćekić rade fantastičan posao, dosta nam znače, međutim, Natho donosi dodatni kvalitet kakav nam je, svi smo saglasni, nedostajao. Može da pokrije više pozicija, bilo u formaciji 4-4-2, bilo u 4-2-3-1. On je najčešće jedan od dvojice zadnjih veznih od kojih kreću sve akcije i preko kojih se 'ulazi' u igru. Može da bude koristan i na mestu 'desetke', jer se i tu pojavljivao tokom karijere“.

Natho ima godina (31) i trofeja (četiri), a očekuje se da Partizanu donese iskustvo u pohodu na titulu i pogura Parni valjak ka grupnoj fazi Lige Evrope.
Volim igrače koji u svakom trenutku preuzimaju odgovornost, drže glavu podignutom, vide ceo teren, poseduju miran pas. Bibras je baš takav. Verujem da će nam koristiti na svim frontovima, a naročito na 'malim' utakmicama, tad dolazi do izražaja njegova sposobnost da razbija bunker rivala. Sećam ga se još iz Rubina kad su nam on i Jeremenko pravili ogromne probleme, a kad su u istom prelaznom roku došli u CSKA postali smo jos ubojitiji. Krenula je žetva trofeja, nadam se da će tako da bude i u Partizanu“.

Završićemo kako smo i počeli. Flešbekom na pripreme u Sloveniji, kad je upravo Bambi jasno poručio da su Partizanu za ozbiljan rezultat potrebna još dva, tri pojačanja. U međuvremenu su stigli Sadik, Asano i Natho, samim tim i ambicije su vece.
''Odlično su se uklopila prva dvojica, siguran sam da će nas Natho podići na viši nivo. Isto važi i za Sumu, povratnika sa pozajmice. Svi su doneli ono što se od njih očekuje. Kako vreme bude odmicalo dobiće svi na samopouzdanju, biće uigraniji i, siguran sam, bićemo opasni za svakog'', zakljucio je Zoran Tošić.


Pogledajte i novu epizodu Mozzartove serije Ekipizza.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara