Blat piše knjigu: Bitno je gde završiš, a ne kako si počeo

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.04.20. | 21:09

Čuveni stručnjak pričao o svojoj karijeri, kao i planovima za naredne godine

Prosto se ne može sporiti veličina koju Dejvid Blat predstavlja u svetu košarke. Osvajač Evrolige zajedno sa Makabijem 2014. godine, kao i najbolji trener godine u istom takmičenju, već nekoliko meseci nema angažman zbog određenih zdravstvenih problema.

Čuveni stručnjak odlučio je da se potpuno otvori o svemu u intervjuu za Eurohoops, gde je govorio upravo o toj sezoni kada je uzeo najveći trofej u karijeri, potom o radu u NBA ligi i nekim budućim planovima.

Izabrane vesti

Za početak, dotakao se famozne 2014. godine, kada je Makabi van svih očekivanja zagospodario evropskom scenom.
"Ne mogu tačno da kažem koliko je ta sezona zapravo bila teška. Na početku, nije bilo baš najbolje. Ali kako smo se bližili sredini, kao da smo počeli da se uklapamo. To je bio neki normalan proces. Ljudi su veoma brzo izgubili kompas oko toga kako ta sezona treba da izgleda. Bitno je gde završiš, a ne kako si počeo. Jedna od najvećih grešaka koju timovi prave je da stavljaju cilj ispred truda i što je rezultat uvek ispred procesa. Moraš da ideš redom. Mi smo to učinili. Na kraju je ispalo da je to bio fantastičan tim. Ta godina je dokazala da je ovaj način rada pravi", kaže iskusni američko-izraelski stručnjak.

Uspeh je kasnije došao i u Klivlendu, gde je Blat bio odličan na klupi Kavalirsa.
"Pre svega, nisam se u NBA ligi našao samo zbog uspeha u Evroligi 2014. godine. I ranije sam bio deo nekih uspešnih programa. Kada sam došao u Klivlend, tim nije bio baš spreman za borbu za šampionski prsten, nedostajali su neki kvalitetni delovi, kako bi se pre svega došlo do plej-ofa, a onda i borbe sa ostalim odličnim timovima. Sve se promenilo kada je došao Lebron i onda kada smo u trejd uključili Kevina Lava. I tu je ipak bio potreban proces. Novi timovi po pravilu u prvoj sezoni ne uzimaju titule. Išli smo do finala, iako smo igrali bez Kajrija Irvinga i Kevina Lava, što je sve načinilo dosta težim, mada mislim da je sve u svemu finale bilo odlično u takmičarskom smislu. Već sledeće godine tim je osvojio prsten. Ipak, utakmice u NBA ligi su drugačije u odnosu na evropsku košarku. Morao sam da se prilagodim i menjam filozofiju. Možda to nije bio najbolji korak u mojoj karijeri, ali sam ipak dao sve od sebe. Sve je ipak bilo korektno. Imao sam priliku da radim sa nekim od najboljih igrača na svetu, bio sam deo velikog NBA finala, imam prsten. Nije to loše".

Iskusni stručnjak dao je viđenje i oko toga šta želi da radi u budućem periodu.
"Dosta stvari već radim i imaju određene veze sa diplomatijom. Pišem knjigu. Pripremam određeni materijal za trenere i moguće je da ću raditi na televiziji. Mislim da je to poslednje na spisku, ali i to dolazi u obzir. Verovatno ću raditi neku vrstu konsultacija, ali je moguće da ću raditi kao generalni menadžer kada je reč o evropskoj košarci. Nisam siguran, ipak, da li će se to desiti".

Kaže da je izuzetno srećan zbog činjenice da je čitav život posvetio košarci, te da mu je ona otvorila vrata sveta.
"Imao sam sreću da živim na brojnim mestima, da upoznam fantastične ljude, podelim ideje i znanje i što je najvažnije, steknem prijateljstva. Košarka pomaže da komuniciramo bez granica, straha i neke uzdržanosti. Živeo sam u šest zemalja, probao drugačije kulture... To će biti glavna poruka moje knjige".

Ističe da je izuzetno srećan što je tokom svoje dugačke karijere imao priliku da radi sa velikim brojem košarkaških asova i što im je pomogao da se dodatno razviju.
"Jedna od najvažnijih stvari kada je trenerski posao u pitanju nisu titule, već mogućnost da pomognete igračima da se razviju u karijeri, ali i svakodnevnom životu. Mislim da od toga nema ništa važnije. To znači i vama samima. Ono što uvek govorim ljudima koji me pitaju kako uspevam da se izborim sa svima u svlačionici jeste da kada tim uspeva, onda su svi doprineli. Uvek sam bio ponosan na igrače koji su nastavili dalje i izgradili fantastične karijere", zaključuje Blat.

Foto: Shutterstock, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara