Biće nikad slabiji prelazni rok za Srbe, ali možda pređu Lukić, Lazović, Milivojević, Ilić...

Vreme čitanja: 7min | sre. 04.01.23. | 08:37

Ko od srpskih legionara ima realne šanse da ove zime promeni klub

Početak zimskog prelaznog roka u evropskom fudbalu obećava, već smo dobili neke velike transfere i u narednih mesec dana će ih biti još mnogo. Ali u njima ne treba očekivati srpske fudbalere...

Za razliku od nekih prethodnih transfer pijaca, ove zime će Srbi imati sporedne ili skoro nikakve uloge. Ne može se očekivati ništa ni blizu Vlahovićevog transfera od prošle zime kada je za preko 80.000.000 evra prešao u Juventus. Većina srpskih reprezentativaca i onih koji spadaju u krug potencijalnih neće promeniti sredinu u ovom prelaznom roku. Uglavnom zbog situacija sa ugovorima.

Izabrane vesti

Sveže potpisane ili dugoročne saradnje imaju Vlahović, Mitrović, Kostić, Milenković, Pavlović, Jović, Vanja Milinković Savić, Rajković, Grujić, Matić, Joveljić, Radonjić, Zdjelar, Babić, Ristić, dok neki igrači poput Tadića, Živkovića, Dmitrovića, Gudelja nisu na prodaju, iako im nije ostalo još mnogo ugovora i praktično ne postoje šanse da promene sredine.

Tek za nekolicinu srpskih legionara postoje kakve takve šanse da promene sredinu u narednih nešto manje od mesec dana.

Sergej Milinković Savić (Lacio)

Kad nije do sada, neće ni sada. Minimalne su šanse da srpski vezista ove zime promeni sredinu. Ali ipak postoje... Ušao je u poslednjih godinu i po dana ugovora u Laciju i čini se da je razlaz neminovan. Najverovatnije na leto kada mu bude ostalo još samo 12 meseci ugovora sa Rimljanima i kada će Lacio jednostavno morati da ga proda. Višegodišnja igranka Klaudija Lotita se neće završiti onako kako je priželjkivao. U maju 2018. je Mančester Junajted došao sa konkretnom ponudom od 100.000.000 evra ali je Lotito tada poslušao savet Žorža Mendeša da sačeka Mundijal u Rusiji i da uzme još para. Od tada za Sergeja više nikada nije stigla ponuda poput Junajtedove. Sada je njegova realna cena od 50.000.000 do 60.000.000 evra a na leto će biti verovatna i manja. Juventus se u poslednje vreme najčešće pominjao kao prvi pretedent za kupovinu ali oni su poslednja adresa sa kojom bi Lotito pregovarao zbog nekih ranijih neraščišćenih računa. Ako baš odluče da zavuku ruku u džep kao zimus za Vlahovića, onda je sve moguće... Ali teško je to očekivati s obzirom na prilično haotičnu organizacionu sliku u torinskom klubu. Mnogo je veća verovatnoća da Milinković Savić promeni klub narednog leta i da to ne bude Juventus.

Saša Lukić (Torino)

Reprezentativac o kojem će se najčešće pisati spekualcije i tračevi ove zime je Saša Lukić. Još letos je insistirao na odlasku iz Torina, stupio i u neku vrstu štrajka ali kada je video da od transfera nema ništa, vrlo brzo se posuo pepelom i nastavio dalje sa Bikovima. U istoj je ugovornoj situaciji kao Sergej. Ima još godinu i po saradnje sa torinskim klubom i ova zima ili vrlo verovatno sledeće leto su poslednje šanse da klub zaradi nešto na njegovoj prodaji. Dogovora oko nove saradnje nema i rastanak je izvestan. Izrastao je u jednog od cenjenijih veznih igrača u Seriji A, do sada su Roma, Napoli, Lester i Vest Hem pominjali kao zainteresovani i moguće je da neki od tih klubova ovog januara plati 15.000.000 evra koliko Torino traži. Italijanski mediji pišu da bi Lukić najradije u Romu ali da će morati da se sačeka odlaske Šomurodova i Kardsorpa kako bi se otvorio prostor u budžetu. A to bi moglo da znači neizvesnost do samog kraja zimske pijace.

Ivan Ilić (Verona)

On bi mogao da bude najveće iznenađenje od srpskih fudbalera ove zime. Još prošle sezone je postalo jasno da je izrastao u ozbiljnog fudbalera i da je prerastao Veronu. Spreman je za korak napred a taj korak bi mogao da dođe već ovog januara. Ako ne sada, onda sigurno na leto. Verona je Titanik kojem nema spasa u borbi za opstanak, a on je njen najvredniji igrač. Njegov ostanak nije nikakva garancija, pa nije isključeno da klub sa Bentegodija već sada uzme novac. Cena mu nije ispod 20.000.000 evra, možda i ceih 25.000.000 a Napoli se do sada pominjao kao najozbiljniji kandidat za Ilićevo dovođenje. Pogotovo što ima dobre veze sa Veronom i trgovali su i ranije. Pominju se i Fjorentina i Torino, ali čini se da su oni zakasnili, dok je poslednjih dana po ostrvskoj štampi počela da cirkuliše i informacija o interesovanju Arsenala.

Nemanja Maksimović (Hetafe)

Slična priča kao sa gore pomenutima. Ima još godinu i po dana ugovora u Hetafeu i leto je realnija varijanta za transfer nego januar. Žele ga moskovski Spartak i Crvena zvezda, ni on nema ništa protiv selidbe iz Madrida posle četiri i po godine, ali predsednik Tores je jako težak pregovarač i ne voli da prodaje bitne igrače usred sezone. Ako se Hetafeov gazda smiluje i ipak prelomi da pusti Maksimovića već ove zime, onda bi oko 5.000.000 evra moglo da bude dovoljno zainteresovanim kupcima. Crvena zvezda je u predgrađe Madrida poslala ponudu tešku dva miliona evra, uz milion u slučaju ulaska u Ligu šampiona (prilično realno), ali je glatko odbijena.

Darko Lazović (Verona)

Najveće šanse od svih reprezentativaca za promenu kluba ove zime ima Darko Lazović. Dao je Veroni i više nego dovoljno, ne može joj pomoći u nemogućoj misiji opstanka u Seriji A i vreme je da se naplati na nekoj drugoj adresi. Letos mu je u poslednjem momentu propao transfer u Marselj, sada je drugi klub u pitanju. Poslednjih dana su se intenzivirali pregovori sa Moncom i sve su prilike da će Čačanin pojačati Berluskonijev i Galijanijev klub. Verovatno će prvo na pozajmicu koja bi na kraju sezone prerasla u obavezan otkup ugovora za 4.000.000 evra, ako Monca izbori opstanak, što je realno.

Filip Đuričić (Sampdorija)

Nije realno, ali nije ni nemoguće da posle samo šest meseci napusti Sampdoriju u koju se letos vratio kao veliko pojačanje. Međutim, klub iz Đenove ima užasnu sezonu i sve su prilike da će poput gradskog rivala završiti u Seriji B. Đuričić nije igrač za drugoligaški fudbal i sigurno neće sa Sampom u niži rang. Salernitana je već pokušala da to iskoristi, zvala ga nedavno, ali italijanski mediji pišu da je on odbio poziv. Potom je i Crvena zvezda bacila udicu, ali više kao kontraodgovor Sampovim potecnjivačkim pokušajima da uzmu Aleksandra Dragovića. Mnogo su veće šanse da će ostati na Ferarisu, ali na leto verovatno sledi nova selidba. Ili već ove zime ako se u Đenovi pomire sa ispadanjem i reše da zarade.

Filip Mladenović (Legija)

Krug reprezentativaca koji neće biti spokojni do kraja prelaznog roka zatvara Filip Mladenović. Već godinama je jedan od najboljih igrača Legija i poljskog šampionata, a nedavno su i čelnici tog kluba javno priznali da se spremaju za rastanak sa njim i da skeniraju tržište u potrazi za zamenama. Doduše, oni se nadaju da do rastanka sa hitronogim Čačaninom neće doći pre leta jer ima još godinu i po ugovora. Ali nije isključeno da ode i već sada jer su javno poručili kako „ne mogu finansijski da pariraju ponudama iz Azije i Turske i da su svesni da Mladenović očekuje još jedan jak ugovor u karijeri“. Tako su dali nagoveštaj odakle vlada najveći interes za reprezentativca Srbije.

Luka Milivojević (Kristal Palas)

Kapiten Kristal Palasa je ušao u poslednjih šest meseci ugovora, nije više standardan kao nekad, ali ima svoju ulogu u timu Patrika Vijere. Ne deluje da će doći do nastavka saradnje, ali londonski klub ne želi da ga pusti pre isteka ugovora jer je iskustvom i kvalitetom ipak potreban timu ove sezone. Luka ima tek 31 godinu, može da potpiše još jedan veliki ugovor u karijeri, a kvalitet svakako poseduje i biće ozbiljno pojačanje gde god da ode. Olimpijakos je hteo još letos da ga vrati, pominjali su se i neki italijanski klubovi a nije tajna da bi na Marakani bio dočekan kao spektakularno pojačanje. Možda ga ove zime opet pritisnu ali je realnija varijanta da promeni sredinu na leto kao slobodan igrač.

Marko Lazetić (Milan)

Mladi srpski napadač se tiho i polako bori za svoje parče šanse u šampionskom timu Serije A. Iako je i letos delovalo da će negde na pozajmicu da stiče iskustvo, Rosoneri su ga zadržali, a posle zimskih priprema deluje da bi mogao dobiti i ozbiljniju šansu. Ipak, u Italiji se nikad ne zna dok pijaca traje, a mladim igračima pozajmica uvek visi iznad glave. Neće biti iznenađenje ako Milan pošalje Lazetića negde da se razigra. Mnogi timovi iz donjeg doma Serije A bi ga rado dočekali.

Aleksa Terzić (Fjorentina)

Terzić je u Fjorentini ima daleko bitniju ulogu nego Lazetić u Milanu ali i za njega neće biti miran januar. I dalje je ipak alternativa kapitenu Kristijanu Biragiju na levom boku i potrebna mu je veća minutaža. Bolonja i Sampdorija se pominju kao sredine koje bi mu oberučke pružile tu priliku. Pitanje je da li će Fjorentina hteti da ga pusti...

Đorđe Despotović (Arsenal Tula)

Ispao je u drugu ligu Rusije sa Arsenalom, nije želeo letos da napusti klub ali će se to izvesno desiti ove zime. Za Despotovića uvek ima interesovanja u eltinom rangu ruskog fudbala, ali se poslednjih dana kao najrealnija destinacija pominje turski Giresun.

OSTALI

Od ostalih iole zvučnijih imena valja pomenuti Nemanju Radoju koji od letos nema klub i u poslednje vreme se pominje u kontekstu selidbe u MLS ligu. Bez kluba je i Nikola Maksimović, pa možda će i on pronaći zaposlenje. Ponude belgijskih i holandskih klubova će verovatno stići na adresu Kortrajka za golmana Marka Ilića, dok isti je isti klub dao zeleno svetlo za odlazak štopera Aleksandra Radovanovića.


tagovi

Sergej Milinković SavićFilip MladenovićSaša LukićIvan IlićNemanja MaksimovićDarko LazovićFilip Đuričić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara