Slavlje Švajcaraca (©Reuters)
Slavlje Švajcaraca (©Reuters)

BiH uzela ogroman bod, sve ima u svojim rukama; Švajcarci i Italijani u direktnom okršaju za Katar

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.10.21. | 22:48

Šveđani imaju baraž u džepu...

Retke su situacije da kao u grupi D imamo tim na pretposlednjem mestu na tabeli, sa samo jednom pobedom, koji dva kola pre kraja kvalifiakcija ima šansu da se dokopa baraža?! Zvuči prilično neverovatno, ali tako se namestilo usled silnih nerešenih rezultata, a od svega toga mogla bi da profitira Bosna i Hercegovina.

Posle velikog remija u Ukrajini (1:1) četa Ivaljla Peteva došla je u poziciju da je dve pobede sigurno vode na drugo mesto, odnosno u doigravanje. To je matematika, dok je realnost drugačija i dodatno ide naruku komšijama. Pobeda nad Finskom i remi protiv Ukrajinaca mogli bi da budu sasvim dovoljni, a sve pod pretpostavkom da Finska tuče Francuze u poslednjoj rundi.

Izabrane vesti

Ambicije i samopouzdanje Zmajeva podigao je trijumf u Kazahstanu (2:0). Euforija se brzo rasplamsala, očekivanja javnosti uobičajeno su išla iznad mogućnosti ovog sastava, međutim BiH je odigrala najbolje poluvreme kada je bilo najvažnije, tako da sada sama odlučuje o svojoj sudbini.

Izvukla se selekcija Bosne i Hercegovine iz veoma teške situacije. Imala je 0:1 (Jarmolenko), nije igrala dobro u prvih 45 minuta, a onda je Petev naredio visok presing i ofanzivu u nastavku. Počeli su gosti da ređaju šanse, da promašaju i sve opasnije prete, da bi štoper Anel Ahmedhodžić u 77. minutu na pas Miroslava Stevanovića reagovao u stilu vrhunskog golgetera i postavio konačnih 1:1.

Nisu atraktivni i nemaju top zvezdu. Selektora su promenili, ali dalje su veoma, veoma nezgodni. Često ubice favorita, protiv slabijih od sebe gotovo nepogrešivi. Švajcarci, jasno kao dan.

Četa Murata Jakina večeras je protiv jednog od autsajdera (3:0 protiv Litvanije) rutinski odradila posao i osigurala baraž, međutim time se sigurno neće zadovoljiti. Ovaj tim ima potencijal da napadne prvo mesto i to će učiniti za tačno mesec dana u Italiji.

Švajcarci i Italijani nakon šest rundi imaju po 14 bodova i u međusobnom okršaju odlučiće koja selekcija ide direktno na Mundijal u Katar. Prednost Italijana - domaći teren u tom konačnom obračunu i za dva bolja gol-razlika; prednost Švajcaraca - rasterećenost. Jer primarni cilj je ostvaren.

Situacija je jasna: Sajdžijama igra samo pobeda, dok prvak Evrope može i s remijem da bude zadovoljan, pošto će mu u tom slučaju ostati mnogo lakši deo posla - da slavi u Severnoj Irskoj i potvrdi plasman na SP.

Bril Embolo postigao je dva gola večeras, dok su Renato Stefen i Mario Gavranović po jednom tresli mrežu Litvanaca.

Šveđani su se malo mučili protiv Grka, no uspeli su da slave i vrate se na prvo mesto, ispred Španije. Oni praktično imaju u džepu baraž, ali lako bi mogli i direktno u Katar, jer ako u narednom kolu dobiju Gruziju u poslednjih 90 minuta odgovara im i bod u sudaru sa Špancima. Doduše, igraju u gostima...

GRUPA B

*Kosovo - Gruzija 1:2 (1:1)

/Murići 45pen - Okrijašvili 11, Davitašvili 82/

Švedska - Grčka 2:0 (0:0)

/Forsberg 59pen, Isak 69/

GRUPA C

Bugarska - Severna Irska 2:1 (0:1)

/Nedelev 53, 64 - Vašington 35/

Litvanija - Švajcarska 0:4 (0:3)

/Embolo 31, 45, Stefen 42, Gavranović 90+4/

GRUPA D

Kazahstan - Finska 0:2 (0:1)

/Puki 45, 47/

Ukrajina - Bosna i Hercegovina 1:1 (1:0)

/Jarmolenko 15 - Ahmedhodžić 77/



tagovi

Katar2022Kvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara